km/óra
  2021.07.27., kedd  •  Olga, Liliána napja
Négy év fegyházra ítélték a körmendi tolvajt, aki azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a sértettek nyakát

Négy év fegyházra ítélték a körmendi tolvajt, aki azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a sértettek nyakát

Többszörös visszaesőt ítélt el a Körmendi Járásbíróság, közölte az ügyészség. A vádlott egy körmendi pékségben nem akart fizetni, majd agresszívvé vált, megfenyegette az eladókat, hogy elmetszi a nyakukat. Másik esetben egy körmendi lakásba ment be, ott is megfenyegette a lakókat, hogy a nyakukat elvágja, zsebében kés lapult. A lopásban pedig társa is akadt. Az I. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 4 év fegyházra, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 7 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

 

A rablások tényállásai szerint az I. rendű vádlott 2020. március 25-én 18 óra körül bement egy körmendi pékségbe, ahol különböző pékárukat és süteményt kért. Az üzletben az I. rendű vádlotton kívül ekkor kettő eladó tartózkodott. Miután az egyik eladó az I. rendű vádlott által kért termékeket átadta, az I. rendű vádlott közölte vele, hogy nem tudja kifizetni azok kb. 2100 forintos vételárát. Kérte, hogy azt másnap rendezhesse, mire a sértettek közölték vele, hogy ez nem lehetséges, az üzletben napi zárás van és kamera üzemel. Erre az I. rendű vádlott indulatossá, agresszívvé vált, az általa kért termékeket a pulthoz vágta, illetve az általa követelt termékek fizetés nélküli megszerzése érdekében közölte az üzletben dolgozó sértettekkel, hogy éhes, most jött a rendőrségről, elmetszi a nyakukat, s az sem érdekli, ha emiatt börtönbe kerül. Az I. rendű vádlott magatartása, illetve élet és testi épség elleni fenyegetései a sértettekben komoly félelmet keltettek. Miután a sértettek többször jelezték az I. rendű vádlott felé, hogy az üzletben kamera üzemel, az I. rendű vádlott – a pékáru nélkül – távozott a helyszínről, így kár nem keletkezett.


Egy másik esetben az I. rendű vádlott 2020. április 5-én 20 óra körül – a csukott, de kulcsra nem zárt ajtón keresztül – bement egy körmendi lakásba a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül, az emeleten lévő egyik szobából jogtalanul eltulajdonította a sértett tulajdonát képező 4500 forint értékű kést, egy 2000 forint értékű, használt parfümöt, valamint pár száz forintnyi készpénzt. Az I. rendű vádlottat a cselekménye közben észlelte a sértett, majd – miután nővére a rendőrséget értesítette – az I. rendű vádlottat a rendőrség kiérkezéséig a lakásban visszatartotta az édesapja segítségével. Ez idő alatt az I. rendű vádlott hol könyörgött a sértettnek, hogy engedje el, hol pedig agresszívvé vált és kiabálni kezdett, illetve élet és testi épség ellen irányuló fenyegetést -miszerint késsel ki fogja oltani a sértett és a családja életét- alkalmazott a sértettel szemben a távozása és az általa eltulajdonítani kívánt, a ruházatába rejtett értékek megtartása végett. E fenyegetések nyomatékosításaként felvázolta a sértettnek azt is, hogyan fogja a nyakát elvágni, a szívét, illetve egyéb testrészeit késsel megvágni. A sértett azonban –lélekjelenlétét megőrizve – ismét felszólította az I. rendű vádlottat, hogy a ruházatába rejtett tárgyakat vegye elő, ennek végül az I. rendű vádlott eleget tett oly módon, hogy a ruházatából kivette a sértettől –korábban – eltulajdonított parfümöt és készpénzt, továbbá az elrejtett – csukott állapotban lévő – kést is, amely utóbbit végül a sértett kikapta az I. rendű vádlott kezéből. Az I. rendű vádlott cselekménye közben a lakás bejárati ajtaja előtt az utcán tartózkodott a II. rendű vádlott, aki tudomással bírt arról, hogy az I. rendű vádlott jogtalan eltulajdonítási céllal ment be a lakásba, őt e cselekménye közben figyeléssel segítette. A II. rendű vádlottnak azonban arról előzetesen nem lehetett tudomása, hogy a cselekménye végrehajtása érdekében az I. rendű vádlott a sértett ellen élet, testi épség elleni fenyegetést fog alkalmazni. A cselekménnyel a sértettnek okozott kár az értéktárgyak és a készpénz visszaadásával megtérült.


A vádlottak a fenti cselekményeken kívül különböző körmendi lakásokba besurrantak és eltulajdonítottak – egy esetben egy alvó sértett sérelmére – különböző ingóságokat.

 

Az ítélet mindkettő vádlott vonatkozásában jogerős.

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
14 éves lányt keres a szombathelyi rendőrség
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Nemet mondtak a magyar helyreállítási tervre
Az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem nyújt az unió által elvárt garanciákat.
Szombathely az egészségipar fellegvárává válhat
A tervezett egészségipari fejlesztésekről és az ehhez kapcsolható uniós forrásokról tartott közös sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ma délelőtt a Városháza előtti téren. Elhangzott: mindhárman igyekeznek saját területükön tenni azért, hogy Szombathely az egészségipar fellegvárává váljon a jövőben.
legfrissebbek
Tizenhárman fulladtak bele az idén a Balatonba
Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához. 
Újranyithat a vízminőség miatt bezárt négy velencei-tavi strand
A jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vizébe.
Márton Anna negyedik lett női kardban 
Márton Anna vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen a női kardozók hétfői egyéni versenyében a tokiói olimpián, ezzel a negyedik helyen végzett. 
Elkezdődött az őzek násza
Őznász idején a bakok kergetik a sutákat és más, konkurens bakokat, miközben jóval figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. 
Szombaton rendezik a Strandok éjszakáját, hajnalig tart nyitva több vasi és zalai létesítmény is.
A Zalakarosi Fürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Bükfürdő Thermal and Spa is csatlakozott a programhoz.