km/óra
  2021.10.23., szombat  •  Gyöngyi napja
Négy év fegyházra ítélték a körmendi tolvajt, aki azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a sértettek nyakát

Négy év fegyházra ítélték a körmendi tolvajt, aki azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a sértettek nyakát

Többszörös visszaesőt ítélt el a Körmendi Járásbíróság, közölte az ügyészség. A vádlott egy körmendi pékségben nem akart fizetni, majd agresszívvé vált, megfenyegette az eladókat, hogy elmetszi a nyakukat. Másik esetben egy körmendi lakásba ment be, ott is megfenyegette a lakókat, hogy a nyakukat elvágja, zsebében kés lapult. A lopásban pedig társa is akadt. Az I. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 4 év fegyházra, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 7 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

 

A rablások tényállásai szerint az I. rendű vádlott 2020. március 25-én 18 óra körül bement egy körmendi pékségbe, ahol különböző pékárukat és süteményt kért. Az üzletben az I. rendű vádlotton kívül ekkor kettő eladó tartózkodott. Miután az egyik eladó az I. rendű vádlott által kért termékeket átadta, az I. rendű vádlott közölte vele, hogy nem tudja kifizetni azok kb. 2100 forintos vételárát. Kérte, hogy azt másnap rendezhesse, mire a sértettek közölték vele, hogy ez nem lehetséges, az üzletben napi zárás van és kamera üzemel. Erre az I. rendű vádlott indulatossá, agresszívvé vált, az általa kért termékeket a pulthoz vágta, illetve az általa követelt termékek fizetés nélküli megszerzése érdekében közölte az üzletben dolgozó sértettekkel, hogy éhes, most jött a rendőrségről, elmetszi a nyakukat, s az sem érdekli, ha emiatt börtönbe kerül. Az I. rendű vádlott magatartása, illetve élet és testi épség elleni fenyegetései a sértettekben komoly félelmet keltettek. Miután a sértettek többször jelezték az I. rendű vádlott felé, hogy az üzletben kamera üzemel, az I. rendű vádlott – a pékáru nélkül – távozott a helyszínről, így kár nem keletkezett.


Egy másik esetben az I. rendű vádlott 2020. április 5-én 20 óra körül – a csukott, de kulcsra nem zárt ajtón keresztül – bement egy körmendi lakásba a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül, az emeleten lévő egyik szobából jogtalanul eltulajdonította a sértett tulajdonát képező 4500 forint értékű kést, egy 2000 forint értékű, használt parfümöt, valamint pár száz forintnyi készpénzt. Az I. rendű vádlottat a cselekménye közben észlelte a sértett, majd – miután nővére a rendőrséget értesítette – az I. rendű vádlottat a rendőrség kiérkezéséig a lakásban visszatartotta az édesapja segítségével. Ez idő alatt az I. rendű vádlott hol könyörgött a sértettnek, hogy engedje el, hol pedig agresszívvé vált és kiabálni kezdett, illetve élet és testi épség ellen irányuló fenyegetést -miszerint késsel ki fogja oltani a sértett és a családja életét- alkalmazott a sértettel szemben a távozása és az általa eltulajdonítani kívánt, a ruházatába rejtett értékek megtartása végett. E fenyegetések nyomatékosításaként felvázolta a sértettnek azt is, hogyan fogja a nyakát elvágni, a szívét, illetve egyéb testrészeit késsel megvágni. A sértett azonban –lélekjelenlétét megőrizve – ismét felszólította az I. rendű vádlottat, hogy a ruházatába rejtett tárgyakat vegye elő, ennek végül az I. rendű vádlott eleget tett oly módon, hogy a ruházatából kivette a sértettől –korábban – eltulajdonított parfümöt és készpénzt, továbbá az elrejtett – csukott állapotban lévő – kést is, amely utóbbit végül a sértett kikapta az I. rendű vádlott kezéből. Az I. rendű vádlott cselekménye közben a lakás bejárati ajtaja előtt az utcán tartózkodott a II. rendű vádlott, aki tudomással bírt arról, hogy az I. rendű vádlott jogtalan eltulajdonítási céllal ment be a lakásba, őt e cselekménye közben figyeléssel segítette. A II. rendű vádlottnak azonban arról előzetesen nem lehetett tudomása, hogy a cselekménye végrehajtása érdekében az I. rendű vádlott a sértett ellen élet, testi épség elleni fenyegetést fog alkalmazni. A cselekménnyel a sértettnek okozott kár az értéktárgyak és a készpénz visszaadásával megtérült.


A vádlottak a fenti cselekményeken kívül különböző körmendi lakásokba besurrantak és eltulajdonítottak – egy esetben egy alvó sértett sérelmére – különböző ingóságokat.

 

Az ítélet mindkettő vádlott vonatkozásában jogerős.

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter győzött Vas megyében
Már javában tart az előválasztás második fordulós szavazatainak összesítése.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
legfrissebbek
50 éves idén a Napraforgó Bölcsőde
50. születésnapja alkalmából jubileumi ünnepséget és családi napot tartott csütörtökön a Napraforgó Bölcsőde. Tökfaragás és közös éneklés is szerepelt a programok között. A folyamatosan újuló intézmény a személyiség fejlesztésére és a hagyományokra épít.
Elindult a Békemenet, délután Orbán Viktor beszél az egybegyűltekhez
Elindult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet a Műegyetemtől szombat délután.
Együttműködés a fogvatartottak visszailleszkedésének érdekében
Együttműködési megállapodást írtak alá nemrégiben a Szombathelyi Egyházmegye, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetői. Céljuk, hogy közösen segítsék a szabaduló fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy többségük kapcsolati hálója sérül a börtönévek alatt, a család elfordul tőlük, sok esetben adósság is terheli őket, és így szinte törvényszerűen csúsznak vissza a bűnözői életmódba.
31 nehéz tehergépjárművet és autóbuszt ellenőriztek a rendőrök Vas megyében
Fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak a Vas megyei rendőrök is az elmúlt héten, melynek során ezúttal elsősorban az autóbuszokat és a tehergépkocsikat ellenőrizték, közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.
Hermanos siker: Európa-bajnok kertépítők
Szombathelyen végzett kertépítők lettek szakmájuk legjobbjai az idei Euroskills Európa-bajnokságon, melyet szeptember végén az ausztriai Grazban rendeztek. A megmérettetésen 31 ország 400 fiatal tehetsége mutathatta meg, hogyan dolgozik. A Herman Ottó Technikum volt diákjai, Bokor Péter és Hutter Péter az EB-aranyérem mellett a legjobb magyar versenyző díjat is elhozták.