km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Ne öntse ki, inkább dobja a kontérbe!

Ne öntse ki, inkább dobja a kontérbe!

Városszerte kilenc helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj begyűjtésére szolgáló konténert. Szombathely 2021 márciusában csatlakozott a Cseppetsem! Programhoz. Akkor a város 18 óvodájába került gyűjtőedény, tavaly októberben pedig a Vásárcsarnok oldalához tették ki a vakítósárga konténert.

 

Szombathelyen kiemelt fontosságú a környezetvédelem, ezért is került a 18 városi óvoda és a piac után újabb kilenc helyszínre a használt sütőolaj begyűjtésére szolgáló konténer. Az egyik ilyen a Rumi úton, a benzinkút mögött áll péntek óta. Tóth Kálmán, a városrész önkormányzati képviselője szerint nem véletlen, hogy éppen ide került ki az első köztéri gyűjtőedény.


–  A szentkirályi óvodában eddig is gyűjtötték már a sütőolajat az óvoda munkatársai, de a Szőlősön, a Csitítói benzinkút mellett szabadtéri konténer egyszerűsíti az elhelyezést – mondta a képviselő.  – A déli városrésznek az illegális hulladék elleni küzdelem, meg egyáltalán a hulladékkezelés iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az első ilyen edényzet ide került.


A Cseppetsem! lakossági sütőolaj begyűjtő országos hálózat kiépítése 2020-ban indult. Szombathely jó példa arra, hogy lehet fejleszteni a rendszert – mondta el a helyszíni sajtótájékoztatón a program vezetője, Cserháti László, a Biotrans Kft. képviselője.


–  Jelenleg több mint 1100 településen 2500 gyűjtőponttal működünk. Ezek közül sok intézményi, vagy önkormányzati területen van. Egy éve vezettük be ezt a 800 literes közterületen is elhelyezhető gyűjtőedényt. Ide sütőzsírt, sütőolajat, kókusz- és pálmaolajat, illetve vajat és margarint lehet elhelyezni kizárólag lezárt csomagolásban, ez lehet PET-palack vagy befőttes üveg.


A begyűjtött használt sütőolajból bioüzemanyag készül. A 800 literes, zárható konténerben érzékelő jelzi a telítettségi szintet, ennek megfelelően cserélik az edényt. Alá pedig úgynevezett kármentő került, ami óvja a talajt.


A város az elmúlt időszakban nagyon sokat tett a környezet védelméért, mondta el Németh Ákos klímapolitikáért és a fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok. Elindult a szervezett zöldhulladék-begyűjtés, racionalizáljuk a szelektív szigeteket, és még sok tervünk van. Újabb mérföldkő a sütőolajgyűjtő hálózat kiterjesztése. A vizeink és talaj védelme érdekében nagyon fontos, hogy mindenki ilyen gyűjtőpontokon helyezze el a használt sütőolajat, és ne a csatornába öntse. A város által megjelölt Szombathelyért Közalapítvány anyagi támogatást is kap az összegyűlt olaj után a Cseppetsem! Programtól.  


A használt sütőolajgyűjtő konténerek helyszínei: A Neumann Iskola mellett, A Stromfeld Aurél utca 15. előtti parkolónál, A Szűrcsapó utca 40-nél található parkolóban. A Bem József utcai volt buszfordulónál. A Károly Róbert utcában, a KISZ-kocsma mögött. A Rohonci út és az Engels utca sarkán, az Engels u. 68. mögött. A Pázmány P. körúton, Mari ABC előtt. A Csititói OMV-benzinkúttal átellenben, a Rumi úti zebránál. A Kodály Zoltán és Dolgozók útja közötti nagy parkolónál, a Shell-kút mellett.


 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.