km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Ne mozdítsák el a háziorvosokat!

Ne mozdítsák el a háziorvosokat!

Összeomolhat az alapellátás, ha a háziorvosokat kórházi feladatokra vezénylik. Akkora a leterheltség, hogy helyettesítéssel nem oldható meg a pótlásuk, tudtuk meg dr. Haklits Györgyitől, a háziorvosok kollegiális vezető testületének tagjától. Azt kérik a kórház főigazgatójától, ne mozdítsa el praxisaikból a háziorvosokat.

 

Mint ismert, egy kormányrendelet értelmében a kórházvezetők jogköre lett a háziorvosok vezénylése a járványhelyzetben. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház vezetőségével történt egyeztetésen elhangzott, felmérik, mely háziorvosok rendelkeznek aneszteziológus vagy belgyógyász szakvizsgával, illetve kidolgozzák az alapellátás irányítási tervét. A névsor összeállt, azt leadták a kórháznak, de válasz még nem érkezett. Dr. Haklits Györgyi szerint még nagyobb teher hárulhat a kórházakra, ha a háziorvosok nem tudják elvégezni a feladataikat, most ugyanis a covidos betegek nagy része szoros orvosi kontroll mellett otthon gyógyul, 5-10 százalékuk szorul kórházi kezelésre. A háziorvosok kivezénylése következményeként félő, hogy ez az arány emelkedik.


– Nem véletlen, hogy a kollégák elenyésző számban jelentkeztek kórházi önkéntes munkára. A hétvégi oltások és az ügyelet miatt nagy a leterheltség, hétköznap rendelési időben 80-100 beteggel foglalkozunk, 70-80 százalék a telemedicinális ellátás aránya. Egy-egy praxisban átlagosan 40-50 aktív fertőzött gyógyul otthonában, számuk egyre nő – mondta el dr. Haklits Györgyi. 


A várandós és szoptató kismamák soron kívüli oltása most újabb feladatot jelent a háziorvosok számára. Szakmai ajánlást ehhez nem kaptak, az interneten találtak rá a szakmai kollégium infektológiai tagozatának irányelveire. Eszerint csak a veszélyeztetett állapotú, krónikus beteg – vesebeteg, szívbeteg, transzplantációra várakozó – kismamák oltása javasolt. 


– Hétfő óta égnek a vonalak a praxisokban, mindenki oltatni szeretne, ehhez azonban nem áll rendelkezésünkre szakmai protokoll. Csak valószínűsíthető, hogy a vakcina nem okoz magzati károsodást, ezt kutatási eredmények nem támasztják alá. A kismamáknak hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteniük, gyakorlatilag ők vállalják a felelősséget az esetleges mellékhatásokért. Amint kijelölik az őket fogadó oltópontot, értesítést kapnak a kismamák, és megkezdődik a szervezés. Fontos lenne tudni azonban, hogy egészséges kismamákat nem kell oltani. Sokan mégis vállalják, mert jobban félnek a koronavírus-fertőzéstől, mint az oltás kockázataitól – fogalmazott dr. Haklits Györgyi.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Javítják a szalagkorlátot, emiatt teljes útzár lesz az M80-as autóúton Csákánydoroszló és Vasszentmihály között
Az M80-as autóúton történt baleset során megrongálódott szalagkorlát helyreállítási munkái miatt teljes útzár lesz 2022. augusztus 15-16-án, hétfőn és kedden a csákánydoroszlói és a vasszentmihályi csomópontok között. A 6 és 18 óra között zajló munkálatok idején az M80-as autóút Csákánydoroszló csomópont – 7452-es jelű Csákánydoroszló-Vasalja összekötő út – 8-as főút - M80-as autóút Vasszentmihály csomópont terelőúton közlekedhetnek az autósok, közölte a Magyar Közút.
Zivatarok miatt adtak ki veszélyjelzést megyénkre is
Zivatar miatt veszélyjelzést adott ki csütörtökön 12 megyére, köztük Vasra is az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Iskolaőröket toboroz a rendőrség
Előzésbe kezdett és fának csapódott egy Suzuki Csehi közelében
Az Oszkó irányába tartó személyautó idős vezetője egy pótkocsis járműszerelvény előzésébe kezdett, de az autó a menetirány szerinti bal oldalon mély padkára futott. A sofőr valószínűleg nem mert a fékbe taposni.
Szombathelyen továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.