km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Ne mozdítsák el a háziorvosokat!

Ne mozdítsák el a háziorvosokat!

Összeomolhat az alapellátás, ha a háziorvosokat kórházi feladatokra vezénylik. Akkora a leterheltség, hogy helyettesítéssel nem oldható meg a pótlásuk, tudtuk meg dr. Haklits Györgyitől, a háziorvosok kollegiális vezető testületének tagjától. Azt kérik a kórház főigazgatójától, ne mozdítsa el praxisaikból a háziorvosokat.

 

Mint ismert, egy kormányrendelet értelmében a kórházvezetők jogköre lett a háziorvosok vezénylése a járványhelyzetben. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház vezetőségével történt egyeztetésen elhangzott, felmérik, mely háziorvosok rendelkeznek aneszteziológus vagy belgyógyász szakvizsgával, illetve kidolgozzák az alapellátás irányítási tervét. A névsor összeállt, azt leadták a kórháznak, de válasz még nem érkezett. Dr. Haklits Györgyi szerint még nagyobb teher hárulhat a kórházakra, ha a háziorvosok nem tudják elvégezni a feladataikat, most ugyanis a covidos betegek nagy része szoros orvosi kontroll mellett otthon gyógyul, 5-10 százalékuk szorul kórházi kezelésre. A háziorvosok kivezénylése következményeként félő, hogy ez az arány emelkedik.


– Nem véletlen, hogy a kollégák elenyésző számban jelentkeztek kórházi önkéntes munkára. A hétvégi oltások és az ügyelet miatt nagy a leterheltség, hétköznap rendelési időben 80-100 beteggel foglalkozunk, 70-80 százalék a telemedicinális ellátás aránya. Egy-egy praxisban átlagosan 40-50 aktív fertőzött gyógyul otthonában, számuk egyre nő – mondta el dr. Haklits Györgyi. 


A várandós és szoptató kismamák soron kívüli oltása most újabb feladatot jelent a háziorvosok számára. Szakmai ajánlást ehhez nem kaptak, az interneten találtak rá a szakmai kollégium infektológiai tagozatának irányelveire. Eszerint csak a veszélyeztetett állapotú, krónikus beteg – vesebeteg, szívbeteg, transzplantációra várakozó – kismamák oltása javasolt. 


– Hétfő óta égnek a vonalak a praxisokban, mindenki oltatni szeretne, ehhez azonban nem áll rendelkezésünkre szakmai protokoll. Csak valószínűsíthető, hogy a vakcina nem okoz magzati károsodást, ezt kutatási eredmények nem támasztják alá. A kismamáknak hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteniük, gyakorlatilag ők vállalják a felelősséget az esetleges mellékhatásokért. Amint kijelölik az őket fogadó oltópontot, értesítést kapnak a kismamák, és megkezdődik a szervezés. Fontos lenne tudni azonban, hogy egészséges kismamákat nem kell oltani. Sokan mégis vállalják, mert jobban félnek a koronavírus-fertőzéstől, mint az oltás kockázataitól – fogalmazott dr. Haklits Györgyi.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.