km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Narda: az elmúlt 800 év kulturális örökségét kell továbbvinnie a jelenlegi közösségnek

Narda: az elmúlt 800 év kulturális örökségét kell továbbvinnie a jelenlegi közösségnek

Nyolcszáz évvel ezelőtt említették először írásos források a település nevét, ennek alkalmából ünnepséget szervezett Narda Község Önkormányzata és Narda Horvát Kisebbségi Önkormányzata a múlt vasárnap a templomban. Ezt követően a felújított Kultúrotthont áldotta meg Várhelyi Tamás plébános.

 

Az ünnepi szentmisét követően dr. Hende Csaba, a térség parlamenti képviselője, országgyűlési alelnök köszöntötte az egybegyűlteket, külön kiemelve a Horvátországból érkezett vendégeket. A politikus elsőként a település eredetéről beszélt, kiemelve azt, hogy a falu már korábban is létezett, írásos formában jelent meg 800 esztendeje. Elmondta: a község neve a szláv Narada szóból ered. A Római Birodalom felbomlása után bekövetkezett népvándorlás idején kerültek a Kárpát-medencébe a szlávok, aztán a honfoglalást követően elődeink magyarosították a települések, folyók, hegyek neveit – ezt történt Nardán is.  


– Huszonnégy nemzedék, ha ennyi ember egymás vállára állna, akkor az magasabb lenne, mint a templom tornya. Elődeink helytállása arra buzdít minket, hogy mi is becsülettel tegyünk a dolgunkat. Örömmel látom és tapasztalom, hogy Nardán ez így történik – fogalmazott dr. Hende Csaba, aki később arról szólt, hogy az elmúlt években sok pusztítás történt a faluban, elég, csak a tűzvészre, az árvízre, vagy a szélviharra gondolni. 


– A Jóisten biztosan nagyon szereti Nardát, mert sűrűn látogatja. Reméljük, hogy most viszont már minden tekintetben kisüt a nap, és az összefogásnak köszönhetően, amely jellemezte mindig az itteni közösséget, tovább szépülhet a település – mondta a képviselő, aki később a demográfiai adatokról is szól. Mint kiemelte: Narda lakossága nem haladja meg az 1910-ben regisztráltat, ugyanakkor az elmúlt évtizedben többen élnek a községben, mint korábban.   


– Gyermekek születtek, és így szüksége volt a településnek egy óvodára, amelyet – egyebek mellett – a horvát nagykövetség és Muraszerdahely, a testvérközség önkormányzata is támogatott, így ma már 18 helyi gyermek jár az intézménybe. Épül-szépül Narda, amelynek ezúttal is boldog születésnapot kívánok – zárta a szavait dr. Hende Csaba. 


Glavanics Krisztina, a község polgármestere arról szólt, hogy az elmúlt 800 év kulturális örökségét tovább kell vinnie a jelenlegi közösségnek. Az összefogás erejével ezt teljesíteni is tudják a nardaiak, ennek köszönhető az óvoda megnyitása, valamint a tavaly leégett Kultúrotthon felújítása, amelyet vasárnap adtak át a településen élőknek. A kétnyelvű köszöntőben arról is megemlékezett a polgármester, hogy Nardán mintegy 500 éve élnek együtt horvátok és magyarok.


A köszöntők után három emlékplakettet adtak át ma már nem Nardán élő személyeknek, akik mind a napig nem felejtették el, hogy honnan származnak. Bosits László Angliában él, ő nem tudott eljönni. Bosits István és Csercsics Antal személyesen vehette át díszes ajándékot – mindhárman támogatják folyamatosan a nardai beruházásokat.  


Ezt követően az ünneplők átvonultak a Kultúrotthonba. Mint ismeretes, tavaly június elején egy meghibásodott villanybojler okozott tüzet. Az épület váza egyben maradt, de bent minden megsemmisült. Az összefogás segítségével mára egy modern, szép központ fogadja a helyieket. Vásárhelyi Tamás plébános megáldotta az épületet, majd a helyi óvodások adtak műsort.   

 

Krilov István
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.
Befagyhat a Balaton a jövő heti hidegben
A havas tájakon -15 foknál is csípősebb lehet a hideg.