km/óra
  2022.01.27., csütörtök  •  Angelika napja
Elkészült a város drogstratégiája

Elkészült a város drogstratégiája

A tizenéves korosztály körében végzett felmérés eredményeit is beépítették a város most elkészült drogstratégiája, amelynek elfogadásáról az októberi közgyűlés dönt. Egyre fiatalabbakat érint a probléma, de Szombathelyen jobb a helyzet, mint országosan. Erről is szó esett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum legutóbbi ülésén.

 

Segítség nélkül sokkal nehezebb. A drogfüggők között a rehabilitációs kezelések után is 30 %-os a visszaesés. Megoldás lehet, ha a beteg átmeneti, vagy végleges gyógyulása után, vagy épp annak érdekében csatlakozik valamely önsegítő csoporthoz.


A szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésén bemutatkozott a 140 országban, így hazánkban is működő Narcotics Anonymus. A segítő önkéntesek maguk is szerhasználók voltak. Helga és Gábor szívesen beszélt arról, hogy van kiút. Céljuk az, hogy egyetlen drogfüggőnek se kelljen meghalnia azért, mert nem hallott erről a programról. Az NA a „reménytelen eseteknek” is segít, de ehhez elengedhetetlen az egyéni elhatározás.


A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum napirendi pontjai között a pénzügyek is szerepeltek. A szervezet 2,9 millió forintos minisztériumi forrásra pályázott. Előzetes információk szerint az egyik programelem akár országos pilot projekt is lehet.


Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyász: elhunyt Csollány Szilveszter
Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
Közterület-felügyelet: érzik a polgárok bizalmát
Ágoston Sándor 2020. szeptember elsejétől látja el a Közterület-felügyelet irodavezetői feladatait. A december végi közgyűlésen számolt be a felügyelet azóta végzett munkájáról. Most lapunknak is elmondta a legfontosabb változásokat és legnagyobb eredményeket.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
legfrissebbek
A magyar természetfotó nagydíja néven új elismerést alapít a Varázslatos Magyarország 
A díjazottak és a pályázati kategóriák dobogósainak képei a VM évente megjelenő természetfotó-albumában és az ország több prominens kiállítóhelyén megrendezendő kiállításán is előkelő helyet kapnak - áll az összegzésben. 
Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások
Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán online fogadóórát tartott szerda este. Szóba került az új buszközlekedés, a koronavírus és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fejlesztési beruházásokat érintő felvetése is.
Otthon Centrum: a vidéki albérletpiacon nagyobb mértékben emelkedtek az árak a fővárosinál
A nagyobb vidéki városokban több mint 6 százalékkal emelkedtek az albérletárak.
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos címmel tart a Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös bemutatót vasárnap. Az óvodásoknak szóló történetet a 2017-es ősbemutató után 3 fiatal színésszel frissítették fel idén.
Von der Leyen a holokauszt-emléknapról: Európában ismét erősödik az antiszemitizmus
Az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélte: a koronavírus-világjárvány kezdete óta az antiszemita összeesküvés-elméletek és a dezinformáció rohamos terjedésnek indult.