km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Nagy Dávid: a viccen kívül a helyi problémákra fókuszál a Kutyapárt

Nagy Dávid: a viccen kívül a helyi problémákra fókuszál a Kutyapárt

25 éves, nős, kiábrándult liberális, pomázi lakos, háromgyermekes családapa vagyok. Liberális(nak mondott) szülői fészekből az AKG-ba (Alternatív Közgazdasági Gimnázium), a liberális fellegvárba érkeztem. Imádtam a sulit, de az erősen liberális közeg az érettségihez közeledve egyre kényelmetlenebbé vált. Az értékrendem azóta konzibbá, a gazdasági beállítottságom inkább balosabbá vált. Az érettségi évében indult első vállalkozásom, ami épületkorszerűsítéssel foglalkozott/foglalkozik – amit utána, már a Közgáz mellett sorban követtek – idő hiányában – rövid életű vállalkozások, önkéntes projektek. Sajnos az egyetemet sem fejeztem be, emiatt anyám talán sosem bocsát meg. Tele vagyok értékekkel. Tavaly nyáron kezdtem el operatív vezetői ténykedésemet a Kutya Pártnál, azóta nincsenek hobbijaim, a vállalkozásom pedig alszik, de enyém lett az álommeló! A gyerekeim még megismernek! Szeretem a családom, a munkám, valamint a közpénzt.

   

– Mivel nem igazán ismerik Szombathelyen, mondjon még pár szót magáról!

 

– Az érettségi évben indult első vállalkozásom, ami épületkorszerűsítéssel foglalkozott/foglalkozik – amit utána, már a Közgáz mellett sorban követtek – idő hiányában – rövid életű vállalkozások, önkéntes projektek. Sajnos az egyetemet sem fejeztem be, emiatt anyám talán sosem bocsát meg. Mellékállásban sérült gyerekeket tanítottam úszni (ez korábban 7 évig diákmunkám volt). 2017 végén sodródtam először a Kutya Párt környékére, 18/19-ben a Sétáló Budapest kampány egyik önkéntes főkoordinátora voltam, ezután pedig kezdődik a kőkemény megélhetési politizálás, az újpesti polgármester referensévé, “Déri kutyájává” avanzsáltam. 

 

– A Kutya Pártot hova pozicionálná: viccpárt vagy politikai erő? 

 

– Mielőtt valaki végleg apolitikussá válik és bekerül a sohasem szavazó 30 százalék közé, ez az utolsó védőháló. Itt még elmegy az ember szavazni, és talál nagypolitika nélküli alternatívát, ami arról szól, hogy a saját mikrokörnyezetét tudja rendbe rakni. Az aktív állampolgársági cselekvésen alapul  az egész, csak ez olyan nyálas. Elsősorban azt rakjuk rendbe, ami körülöttünk van, mutassunk rá  problémára. Nagypolitikával akkor foglalkozzunk, ha van hozzá közünk, viszonyulásunk. És ne mondjunk mindenre valamit, mert ez mindkét oldalon működik. Ebben mi nem hiszünk, a megszólalásnak legyen tartalma és haszna, hogy valami attól jobb lesz az embereknek.  

 

– A Vas 01 billegő körzet, kiélezett küzdelemmel, nem tartanak-e attól, hogy önök döntenek egy ilyen helyzetben? Illetve idekapcsolódik, tervezték, hogy éles kerületekben visszalépnek.  

 

– Ezt a taggyűlés leszavazta, ezzel egyetértek, hogy központilag ne legyen meghatározva. A jelölt, ha szeretne, továbbra is visszaléphet. Az indulóink itt voltak velünk korábban is, 2018-ban is, amikor minden rosszat elmondtak rólunk. De az elmúlt időszakban senki nem kért minket semmire, mégis Fidesz-bérenceznek, árulóznak bennünket nap mint map. Nemcsak a DK, mások is, például a Momentum, akivel egyébként alkothatnánk közösséget, mint hasonlóan gondolkodó új pártok. Radikalizálódott az átlag ellenzéki szavazó, és mi látjuk, mi az eredménye. Azt tudom mondani, hogy Szombathelyre egy arrogáns, pénzes, proli karaktert viszek el, a legkevesebb vizet szeretném ott zavarni, ezért egy mély-Berkit, vagy inkább egy veretős, kigyúrt, unszimpatikus Pumped Gabót jelenítek meg. Kimondva, kimondatlanul terjed, hogy ellenzéki szavazók, akiknek elegük van, listán szavazzanak ránk, egyéniben meg a megfelelő helyre. De én ezt sohasem fogom kimondani, ezért is indulok én, a közhangulat egyszerűen nem engedte, hogy helyi jelölt álljon rajthoz. Engem innét 200 kilométerről lehet utálni. 

 

– Melyek a programjuk fő elemei?  

 

– Alapvetően a pártnak a gyorsan, frappánsan reagáló vicces része nagyon fontos. Lényeges, hogy rámutathatunk problémákra, mert nem vagyunk függési viszonyban senkivel. Viszont 2019 óta vannak önkormányzati képviselőink, akik remekül működnek. Ezekből a tapasztalatokból állt össze egy többpontos program. Nekem ebből a kedvencem az átlátható közbeszerzési rendszer. Láttuk, hogy csak azért kerültek 300 millió alá a közbeszerzések, hogy ki lehessen írni a meghívásos pályázatra. Oda pedig azt hívnak meg, akit akarnak. A mészáros lőrincek ezekből épülnek fel, nyer az ember 10 ilyent, dolgozni is kell nyilván, de jelentős pénzek maradnak meg. Abból szépen lehet építkezni, lehet olyan céget venni, amelyik a piacon is megállja a helyét. Emellett ugyanilyen fontos a személyi felelősségre vonhatóság. Ha évekkel később jönnek rá valamilyen mutyira, akkor az önkormányzat csak magát tudja feljelenteni, és nem a személyt. 

 

– Milyen problémákat lát a választókerületben, és milyen megoldási javaslatai vannak? 

 

– Azt mondják, Szombathelytől minden 10 percre van, de az Őrség 50 perc. Ez nem túl jó, ezért szeretném a várost az Őrséghez csatolni. Ennek az a lényege, hogyha a szolgálati Mergával kilónyolcvannal nyomjuk neki a spanokkal meg a gyerekkel, akkor ott legyünk egy óra alatt az Őrségben. Illetve, szerintem még egy ilyen körzet nincsen az országban, ahol két hasonló kaliberű jelölt csap össze Hende és Czeglédy személyében, mindkét név szimbólum a másik oldalon. Szóval, ami 10 percen kívül esik a várostól, azt mind ledózerolnám, és abból mind Őrség lenne. Hatvanban is ugyanez a helyzet, ott a megyei vezetés mellett voltam koordinátor, és kiderült, hogy a város egyetlen 498 méter magas, és a Hatvan 59 kilométerre van Budapesttől, ez tarthatatlan. Ezeket a problémákat én megoldanám. Ha Szombathelytől minden csak 10 percre van, akkor az legyen is így.
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.