km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Nagy Dávid: a viccen kívül a helyi problémákra fókuszál a Kutyapárt

Nagy Dávid: a viccen kívül a helyi problémákra fókuszál a Kutyapárt

25 éves, nős, kiábrándult liberális, pomázi lakos, háromgyermekes családapa vagyok. Liberális(nak mondott) szülői fészekből az AKG-ba (Alternatív Közgazdasági Gimnázium), a liberális fellegvárba érkeztem. Imádtam a sulit, de az erősen liberális közeg az érettségihez közeledve egyre kényelmetlenebbé vált. Az értékrendem azóta konzibbá, a gazdasági beállítottságom inkább balosabbá vált. Az érettségi évében indult első vállalkozásom, ami épületkorszerűsítéssel foglalkozott/foglalkozik – amit utána, már a Közgáz mellett sorban követtek – idő hiányában – rövid életű vállalkozások, önkéntes projektek. Sajnos az egyetemet sem fejeztem be, emiatt anyám talán sosem bocsát meg. Tele vagyok értékekkel. Tavaly nyáron kezdtem el operatív vezetői ténykedésemet a Kutya Pártnál, azóta nincsenek hobbijaim, a vállalkozásom pedig alszik, de enyém lett az álommeló! A gyerekeim még megismernek! Szeretem a családom, a munkám, valamint a közpénzt.

   

– Mivel nem igazán ismerik Szombathelyen, mondjon még pár szót magáról!

 

– Az érettségi évben indult első vállalkozásom, ami épületkorszerűsítéssel foglalkozott/foglalkozik – amit utána, már a Közgáz mellett sorban követtek – idő hiányában – rövid életű vállalkozások, önkéntes projektek. Sajnos az egyetemet sem fejeztem be, emiatt anyám talán sosem bocsát meg. Mellékállásban sérült gyerekeket tanítottam úszni (ez korábban 7 évig diákmunkám volt). 2017 végén sodródtam először a Kutya Párt környékére, 18/19-ben a Sétáló Budapest kampány egyik önkéntes főkoordinátora voltam, ezután pedig kezdődik a kőkemény megélhetési politizálás, az újpesti polgármester referensévé, “Déri kutyájává” avanzsáltam. 

 

– A Kutya Pártot hova pozicionálná: viccpárt vagy politikai erő? 

 

– Mielőtt valaki végleg apolitikussá válik és bekerül a sohasem szavazó 30 százalék közé, ez az utolsó védőháló. Itt még elmegy az ember szavazni, és talál nagypolitika nélküli alternatívát, ami arról szól, hogy a saját mikrokörnyezetét tudja rendbe rakni. Az aktív állampolgársági cselekvésen alapul  az egész, csak ez olyan nyálas. Elsősorban azt rakjuk rendbe, ami körülöttünk van, mutassunk rá  problémára. Nagypolitikával akkor foglalkozzunk, ha van hozzá közünk, viszonyulásunk. És ne mondjunk mindenre valamit, mert ez mindkét oldalon működik. Ebben mi nem hiszünk, a megszólalásnak legyen tartalma és haszna, hogy valami attól jobb lesz az embereknek.  

 

– A Vas 01 billegő körzet, kiélezett küzdelemmel, nem tartanak-e attól, hogy önök döntenek egy ilyen helyzetben? Illetve idekapcsolódik, tervezték, hogy éles kerületekben visszalépnek.  

 

– Ezt a taggyűlés leszavazta, ezzel egyetértek, hogy központilag ne legyen meghatározva. A jelölt, ha szeretne, továbbra is visszaléphet. Az indulóink itt voltak velünk korábban is, 2018-ban is, amikor minden rosszat elmondtak rólunk. De az elmúlt időszakban senki nem kért minket semmire, mégis Fidesz-bérenceznek, árulóznak bennünket nap mint map. Nemcsak a DK, mások is, például a Momentum, akivel egyébként alkothatnánk közösséget, mint hasonlóan gondolkodó új pártok. Radikalizálódott az átlag ellenzéki szavazó, és mi látjuk, mi az eredménye. Azt tudom mondani, hogy Szombathelyre egy arrogáns, pénzes, proli karaktert viszek el, a legkevesebb vizet szeretném ott zavarni, ezért egy mély-Berkit, vagy inkább egy veretős, kigyúrt, unszimpatikus Pumped Gabót jelenítek meg. Kimondva, kimondatlanul terjed, hogy ellenzéki szavazók, akiknek elegük van, listán szavazzanak ránk, egyéniben meg a megfelelő helyre. De én ezt sohasem fogom kimondani, ezért is indulok én, a közhangulat egyszerűen nem engedte, hogy helyi jelölt álljon rajthoz. Engem innét 200 kilométerről lehet utálni. 

 

– Melyek a programjuk fő elemei?  

 

– Alapvetően a pártnak a gyorsan, frappánsan reagáló vicces része nagyon fontos. Lényeges, hogy rámutathatunk problémákra, mert nem vagyunk függési viszonyban senkivel. Viszont 2019 óta vannak önkormányzati képviselőink, akik remekül működnek. Ezekből a tapasztalatokból állt össze egy többpontos program. Nekem ebből a kedvencem az átlátható közbeszerzési rendszer. Láttuk, hogy csak azért kerültek 300 millió alá a közbeszerzések, hogy ki lehessen írni a meghívásos pályázatra. Oda pedig azt hívnak meg, akit akarnak. A mészáros lőrincek ezekből épülnek fel, nyer az ember 10 ilyent, dolgozni is kell nyilván, de jelentős pénzek maradnak meg. Abból szépen lehet építkezni, lehet olyan céget venni, amelyik a piacon is megállja a helyét. Emellett ugyanilyen fontos a személyi felelősségre vonhatóság. Ha évekkel később jönnek rá valamilyen mutyira, akkor az önkormányzat csak magát tudja feljelenteni, és nem a személyt. 

 

– Milyen problémákat lát a választókerületben, és milyen megoldási javaslatai vannak? 

 

– Azt mondják, Szombathelytől minden 10 percre van, de az Őrség 50 perc. Ez nem túl jó, ezért szeretném a várost az Őrséghez csatolni. Ennek az a lényege, hogyha a szolgálati Mergával kilónyolcvannal nyomjuk neki a spanokkal meg a gyerekkel, akkor ott legyünk egy óra alatt az Őrségben. Illetve, szerintem még egy ilyen körzet nincsen az országban, ahol két hasonló kaliberű jelölt csap össze Hende és Czeglédy személyében, mindkét név szimbólum a másik oldalon. Szóval, ami 10 percen kívül esik a várostól, azt mind ledózerolnám, és abból mind Őrség lenne. Hatvanban is ugyanez a helyzet, ott a megyei vezetés mellett voltam koordinátor, és kiderült, hogy a város egyetlen 498 méter magas, és a Hatvan 59 kilométerre van Budapesttől, ez tarthatatlan. Ezeket a problémákat én megoldanám. Ha Szombathelytől minden csak 10 percre van, akkor az legyen is így.
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Vádat emeltek egy férfival szemben, aki vascsővel ütötte agyon barátját
Vádat emeltek egy férfival szemben, aki 3,5 millió forintért megvásárolta barátja élettársát, majd miután az üzleten összevesztek, egy vascsővel agyonütötte a férfit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.
Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn
Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Ezer doboz adózatlan cigarettát talált a NAV egy bolgár férfi autójában
Csaknem ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár férfi autójában az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.