km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Múzeumok Éjszakája, régészet napja, új kiállítások - változatos programmal várják a szombathelyi múzeumok a látogatókat a következő hetekben, erről tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt. Szó esett a közelgő múzeumi világnapról, beszámoltak sikeres pályázatokról és fontos fejlesztésekről is. Megújul például a Skanzen malomépülete és a Savaria Múzeum Kőtára.

 

Becsomagolva sorakoznak a római sírkövek, szobortöredékek a Savaria Múzeum Kőtárában - javában tart a felújítás. A Kubinyi Programban elnyert 20 millió forintból nagyobb átalakításra ugyan nem futja, de így is látványos lesz a változás. A ráncfelvarráson átesett Lapidarium június 29-én nyílik majd meg.


Csapláros Andrea, a Savaria VHM Múzeum igazgatója elmondta, hogy jelenleg a köveket tisztítják meg, a feliratokat újragondolják, újraértelmezik. Bizonyos tematikákra hangsúlyt helyeznek, jobban észrevehetők lesznek. Emellett fontos a megvilágítás, ez fogja megadni a kiállítás hangulatát.


Több sikeres pályázat megvalósítása is folyik a múzeumokban: a Magyar Géniusz Programban elnyert 80 millió forintból megújul a skanzen malomépülete, állandó kiállítást és múzeumpedagógiai foglalkoztatót rendeznek be. További projektek keretében pedig elfeledett népi mesterségek és régi gyümölcsfajok népszerűsítését tűzték ki célul.


Május 18. a múzeumok világnapja 1977 óta. A jeles nap a múzeumok szerepére hívja fel a figyelmet minden évben más-más tematika mentén. Idén Szombathely adta az ötletet, hogy a múzeumépületeket, alapítóikat és emblematikus műtárgyaikat kisfilmen mutassák be.


Csapláros Andrea hozzátette, nagyon sokszor elfelejtjük, honnan is indultak a múzeumok a századforduló körül, milyen gyűjteményeket emeltek be anyagaikba, és nem is annyira felülről, állami alapításról van szó, hanem civil szervezetek hozták létre a múzeumok nagy részét. Erre érdemes irányítani a figyelmet, illetve, hogy melyik múzeum mely műtárgyával azonosítja magát.


Rendezvényekből sem lesz hiány. A májusi kínálat: régészet napja az Iseumban és MiniTEPSI Fesztivál a skanzenben.


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, hogy Az Érezd Szombathelyt! programsorozat, a város új rendezvénye szeptember 30-ig kínál kikapcsolódási lehetőséget, ebből 41 programot a szombathelyi múzeumok biztosítanak, ami az egyik legjelentősebb.


A Sisi-kiállítás a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, már háromezren látták. Több júniusi program is épül köré: Ferenc József királlyá koronázásának 155. évfordulója alkalmából előadás hangzik el a királyi média szerepéről, hársfát ültetnek Sisi tiszteletére, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak. Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján megjelennek Erzsébet kedvenc ételei, ruhái és itt lesz hasonmása is. A Bloomsday jórészt a múzeumi negyedben zajlik majd, és előadóüléssel tisztelegnek a Chernel-család előtt. Több tárlat előkészítés alatt áll, például a Weissmann családról. Madarász Viktor festőművész hagyatéka a Smidt Múzeumba, az ARC plakátkiállítás miniatűr változata pedig a Schrammel-gyűjteménybe érkezik. Augusztustól kezdetét veszi a TETT című időszaki kiállítássorozat, mely az 1968-75. közötti időszak kultúrpolitikáját mutatja be progresszív művészeti alkotásokon, kerámiákon és a velemi textilműhely alkotóin keresztül. Elhangzott az is: a múzeum négyféle nyári tábort szervez, még lehet jelentkezni.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.