km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Múzeumok Éjszakája, régészet napja, új kiállítások - változatos programmal várják a szombathelyi múzeumok a látogatókat a következő hetekben, erről tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt. Szó esett a közelgő múzeumi világnapról, beszámoltak sikeres pályázatokról és fontos fejlesztésekről is. Megújul például a Skanzen malomépülete és a Savaria Múzeum Kőtára.

 

Becsomagolva sorakoznak a római sírkövek, szobortöredékek a Savaria Múzeum Kőtárában - javában tart a felújítás. A Kubinyi Programban elnyert 20 millió forintból nagyobb átalakításra ugyan nem futja, de így is látványos lesz a változás. A ráncfelvarráson átesett Lapidarium június 29-én nyílik majd meg.


Csapláros Andrea, a Savaria VHM Múzeum igazgatója elmondta, hogy jelenleg a köveket tisztítják meg, a feliratokat újragondolják, újraértelmezik. Bizonyos tematikákra hangsúlyt helyeznek, jobban észrevehetők lesznek. Emellett fontos a megvilágítás, ez fogja megadni a kiállítás hangulatát.


Több sikeres pályázat megvalósítása is folyik a múzeumokban: a Magyar Géniusz Programban elnyert 80 millió forintból megújul a skanzen malomépülete, állandó kiállítást és múzeumpedagógiai foglalkoztatót rendeznek be. További projektek keretében pedig elfeledett népi mesterségek és régi gyümölcsfajok népszerűsítését tűzték ki célul.


Május 18. a múzeumok világnapja 1977 óta. A jeles nap a múzeumok szerepére hívja fel a figyelmet minden évben más-más tematika mentén. Idén Szombathely adta az ötletet, hogy a múzeumépületeket, alapítóikat és emblematikus műtárgyaikat kisfilmen mutassák be.


Csapláros Andrea hozzátette, nagyon sokszor elfelejtjük, honnan is indultak a múzeumok a századforduló körül, milyen gyűjteményeket emeltek be anyagaikba, és nem is annyira felülről, állami alapításról van szó, hanem civil szervezetek hozták létre a múzeumok nagy részét. Erre érdemes irányítani a figyelmet, illetve, hogy melyik múzeum mely műtárgyával azonosítja magát.


Rendezvényekből sem lesz hiány. A májusi kínálat: régészet napja az Iseumban és MiniTEPSI Fesztivál a skanzenben.


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, hogy Az Érezd Szombathelyt! programsorozat, a város új rendezvénye szeptember 30-ig kínál kikapcsolódási lehetőséget, ebből 41 programot a szombathelyi múzeumok biztosítanak, ami az egyik legjelentősebb.


A Sisi-kiállítás a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, már háromezren látták. Több júniusi program is épül köré: Ferenc József királlyá koronázásának 155. évfordulója alkalmából előadás hangzik el a királyi média szerepéről, hársfát ültetnek Sisi tiszteletére, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak. Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján megjelennek Erzsébet kedvenc ételei, ruhái és itt lesz hasonmása is. A Bloomsday jórészt a múzeumi negyedben zajlik majd, és előadóüléssel tisztelegnek a Chernel-család előtt. Több tárlat előkészítés alatt áll, például a Weissmann családról. Madarász Viktor festőművész hagyatéka a Smidt Múzeumba, az ARC plakátkiállítás miniatűr változata pedig a Schrammel-gyűjteménybe érkezik. Augusztustól kezdetét veszi a TETT című időszaki kiállítássorozat, mely az 1968-75. közötti időszak kultúrpolitikáját mutatja be progresszív művészeti alkotásokon, kerámiákon és a velemi textilműhely alkotóin keresztül. Elhangzott az is: a múzeum négyféle nyári tábort szervez, még lehet jelentkezni.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást
Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.