km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Múzeumok Éjszakája, régészet napja, új kiállítások - változatos programmal várják a szombathelyi múzeumok a látogatókat a következő hetekben, erről tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt. Szó esett a közelgő múzeumi világnapról, beszámoltak sikeres pályázatokról és fontos fejlesztésekről is. Megújul például a Skanzen malomépülete és a Savaria Múzeum Kőtára.

 

Becsomagolva sorakoznak a római sírkövek, szobortöredékek a Savaria Múzeum Kőtárában - javában tart a felújítás. A Kubinyi Programban elnyert 20 millió forintból nagyobb átalakításra ugyan nem futja, de így is látványos lesz a változás. A ráncfelvarráson átesett Lapidarium június 29-én nyílik majd meg.


Csapláros Andrea, a Savaria VHM Múzeum igazgatója elmondta, hogy jelenleg a köveket tisztítják meg, a feliratokat újragondolják, újraértelmezik. Bizonyos tematikákra hangsúlyt helyeznek, jobban észrevehetők lesznek. Emellett fontos a megvilágítás, ez fogja megadni a kiállítás hangulatát.


Több sikeres pályázat megvalósítása is folyik a múzeumokban: a Magyar Géniusz Programban elnyert 80 millió forintból megújul a skanzen malomépülete, állandó kiállítást és múzeumpedagógiai foglalkoztatót rendeznek be. További projektek keretében pedig elfeledett népi mesterségek és régi gyümölcsfajok népszerűsítését tűzték ki célul.


Május 18. a múzeumok világnapja 1977 óta. A jeles nap a múzeumok szerepére hívja fel a figyelmet minden évben más-más tematika mentén. Idén Szombathely adta az ötletet, hogy a múzeumépületeket, alapítóikat és emblematikus műtárgyaikat kisfilmen mutassák be.


Csapláros Andrea hozzátette, nagyon sokszor elfelejtjük, honnan is indultak a múzeumok a századforduló körül, milyen gyűjteményeket emeltek be anyagaikba, és nem is annyira felülről, állami alapításról van szó, hanem civil szervezetek hozták létre a múzeumok nagy részét. Erre érdemes irányítani a figyelmet, illetve, hogy melyik múzeum mely műtárgyával azonosítja magát.


Rendezvényekből sem lesz hiány. A májusi kínálat: régészet napja az Iseumban és MiniTEPSI Fesztivál a skanzenben.


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, hogy Az Érezd Szombathelyt! programsorozat, a város új rendezvénye szeptember 30-ig kínál kikapcsolódási lehetőséget, ebből 41 programot a szombathelyi múzeumok biztosítanak, ami az egyik legjelentősebb.


A Sisi-kiállítás a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, már háromezren látták. Több júniusi program is épül köré: Ferenc József királlyá koronázásának 155. évfordulója alkalmából előadás hangzik el a királyi média szerepéről, hársfát ültetnek Sisi tiszteletére, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak. Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján megjelennek Erzsébet kedvenc ételei, ruhái és itt lesz hasonmása is. A Bloomsday jórészt a múzeumi negyedben zajlik majd, és előadóüléssel tisztelegnek a Chernel-család előtt. Több tárlat előkészítés alatt áll, például a Weissmann családról. Madarász Viktor festőművész hagyatéka a Smidt Múzeumba, az ARC plakátkiállítás miniatűr változata pedig a Schrammel-gyűjteménybe érkezik. Augusztustól kezdetét veszi a TETT című időszaki kiállítássorozat, mely az 1968-75. közötti időszak kultúrpolitikáját mutatja be progresszív művészeti alkotásokon, kerámiákon és a velemi textilműhely alkotóin keresztül. Elhangzott az is: a múzeum négyféle nyári tábort szervez, még lehet jelentkezni.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.