km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Számtalan program várja a szombathelyi múzeumok látogatóit

Múzeumok Éjszakája, régészet napja, új kiállítások - változatos programmal várják a szombathelyi múzeumok a látogatókat a következő hetekben, erről tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt. Szó esett a közelgő múzeumi világnapról, beszámoltak sikeres pályázatokról és fontos fejlesztésekről is. Megújul például a Skanzen malomépülete és a Savaria Múzeum Kőtára.

 

Becsomagolva sorakoznak a római sírkövek, szobortöredékek a Savaria Múzeum Kőtárában - javában tart a felújítás. A Kubinyi Programban elnyert 20 millió forintból nagyobb átalakításra ugyan nem futja, de így is látványos lesz a változás. A ráncfelvarráson átesett Lapidarium június 29-én nyílik majd meg.


Csapláros Andrea, a Savaria VHM Múzeum igazgatója elmondta, hogy jelenleg a köveket tisztítják meg, a feliratokat újragondolják, újraértelmezik. Bizonyos tematikákra hangsúlyt helyeznek, jobban észrevehetők lesznek. Emellett fontos a megvilágítás, ez fogja megadni a kiállítás hangulatát.


Több sikeres pályázat megvalósítása is folyik a múzeumokban: a Magyar Géniusz Programban elnyert 80 millió forintból megújul a skanzen malomépülete, állandó kiállítást és múzeumpedagógiai foglalkoztatót rendeznek be. További projektek keretében pedig elfeledett népi mesterségek és régi gyümölcsfajok népszerűsítését tűzték ki célul.


Május 18. a múzeumok világnapja 1977 óta. A jeles nap a múzeumok szerepére hívja fel a figyelmet minden évben más-más tematika mentén. Idén Szombathely adta az ötletet, hogy a múzeumépületeket, alapítóikat és emblematikus műtárgyaikat kisfilmen mutassák be.


Csapláros Andrea hozzátette, nagyon sokszor elfelejtjük, honnan is indultak a múzeumok a századforduló körül, milyen gyűjteményeket emeltek be anyagaikba, és nem is annyira felülről, állami alapításról van szó, hanem civil szervezetek hozták létre a múzeumok nagy részét. Erre érdemes irányítani a figyelmet, illetve, hogy melyik múzeum mely műtárgyával azonosítja magát.


Rendezvényekből sem lesz hiány. A májusi kínálat: régészet napja az Iseumban és MiniTEPSI Fesztivál a skanzenben.


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, hogy Az Érezd Szombathelyt! programsorozat, a város új rendezvénye szeptember 30-ig kínál kikapcsolódási lehetőséget, ebből 41 programot a szombathelyi múzeumok biztosítanak, ami az egyik legjelentősebb.


A Sisi-kiállítás a múzeum egyik legsikeresebb tárlata, már háromezren látták. Több júniusi program is épül köré: Ferenc József királlyá koronázásának 155. évfordulója alkalmából előadás hangzik el a királyi média szerepéről, hársfát ültetnek Sisi tiszteletére, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak. Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján megjelennek Erzsébet kedvenc ételei, ruhái és itt lesz hasonmása is. A Bloomsday jórészt a múzeumi negyedben zajlik majd, és előadóüléssel tisztelegnek a Chernel-család előtt. Több tárlat előkészítés alatt áll, például a Weissmann családról. Madarász Viktor festőművész hagyatéka a Smidt Múzeumba, az ARC plakátkiállítás miniatűr változata pedig a Schrammel-gyűjteménybe érkezik. Augusztustól kezdetét veszi a TETT című időszaki kiállítássorozat, mely az 1968-75. közötti időszak kultúrpolitikáját mutatja be progresszív művészeti alkotásokon, kerámiákon és a velemi textilműhely alkotóin keresztül. Elhangzott az is: a múzeum négyféle nyári tábort szervez, még lehet jelentkezni.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Szabi, a pék: megyek haza a karneválra
„A kemence mellett érzem a legjobban magam” – vallja Szabadfi Szabolcs, vagy, ahogy most már mindenki ismeri, Szabi a pék. Éppen ezért kedvenc kemencéjével érkezik Szombathelyre. Egy hosszú műszak után beszélgettünk a reformernek számító, szakmáját 33 éve újító pékkel. Az apropó kettős: egyrészt közeleg az új kenyér ünnepe, másrészt a Savaria Karneválon újra megkóstolhatjuk Szabi kovászos finomságait.
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.