km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Római katonák, börtönbusz, szabadulószoba a villamosban, foci a múzeumkertben – Ilyen volt az idei Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Római katonák, börtönbusz, szabadulószoba a villamosban, foci a múzeumkertben – Ilyen volt az idei Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Június 22-én szombaton 9 helyszínen, 70 programmal várta látogatóit a Múzeumok Éjszakája Szombathelyen: a Savaria és a Smidt Múzeum, a Képtár, a Schrammel-gyűjtemény, az Iseum, a Levéltár és az Irokéz Galéria mellett a MÁV Igazgatóság, valamint a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is változatosabbnál változatosabb programokat kínált.

A Savaria Múzeum parkjában 18 órakor a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség bemutatójával kezdődtek a programok, többen voltak olyan bátrak is, hogy kipróbálták a nem mindennapi kétkerekűket, amik bár látványosak, nem véletlenül csak 20 évig voltak forgalomban, hiszen nem igazán alkalmasak a mindennapi közlekedésre.

Közben beindult a foci és a pónihintó is a múzeumkertben, és kint, illetve bent a múzeumban is temérdek interaktív program várt kicsiket és nagyokat: volt rugós foci, gombfoci, klask, nyomozós feladványok, térképes kvízjáték, puzzle, vándormadaras játék, skatulyabőrönd, fajátékok, „faiskola”, lehetett kívánsághajót hajtogatni, fonalmadarat és árnyképet készíteni.

19 órakor tárlatvezetés indult a Párhuzamok – a két Reismann kiállításban, utána következett a Kis Nun, a kék víziló című Bőröndmese, majd Fotó a helytörténetben címmel előadást tartott Kardos Tamás fotóművész. 20 órakor kinyitott Szabó Gábor fotólaborja a 203-as teremben, 21 órától Dsuang Dszi álma jött, aztán elkezdett zenélni a múzeumparkban a Kellene kis kert-koncert a Múzeumparkban, 22 órától pedig Kátyúk és plakátok – vetítettképes előadáson bepillantást nyerhettünk a római kori utak, hidak, mérföldkövek világába.

A Szombathelyi Képtárban tematikus tárlatvezetéssel indult a program a Leopold Bloom Alapítvány gyűjteményi kiállításában Salamon Júlia kurátor vezetésével, majd Tűréshatár itt címmel Attalai Zita iparművész tárlatvezetése következett a VIII. Textilművészeti Triennálé kiállításában. 20 órakor Az anyaságmítosz megkérdőjelezése a képzőművészetben címmel tartott előadást Oltai Kata művészettörténész, kurátor, majd Cebula Anna művészettörténész vezetésével indult tárlatvezetés az állandó kiállítás textilalkotásai között.

De lehullott a lepel a titkokról a restaurátorműhelyben, lehetett kitűzőt készíteni a Képtár műtárgyai alapján, volt nemez workshop és a szövést is ki lehetett próbálni, zárásként pedig a Talajközelben – kerekasztal-beszélgetés következett a Westwerk Egyesület kiállításában szereplő művészekkel.

A Smidt Múzeumban 18 órától Empire – luxus, elegancia és monumentalitás címmel indult Nagy Adrienn történész tárlatvezetése, majd A világlátott békák népmesét lehetett meghallgatni. 19 órától dr. Kiss Gábor és Mayer László tartott előadást Szombathely a 8–19. századi utazók szemével címmel, majd a magyar rovarászok kalauzoltak el bennünket a világ végére, végül pedig Szabó Ildikó világutazó mesélt világkörüli élményeiről.

Közben zenélt az udvaron a Horváth Tibor Blues Jam, szabadulószobává alakult a villamos, de lehetett készíteni papírhelikoptert, papírhajót és filcanyagból földgömböt, illetve meg lehetett tekinteni a kamarakiállítást az aulában.

Az Irokéz Galériában meg lehetett tekinteni Szarka Péter önálló kiállítását, az Oximoron idillt, 21.30-tól személyes gondolatokat osztott meg Váradi Gábor, 18 óra és 21.30 között pedig Intenzív formák címmel tárgyalkotás kezdődött a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjaival.

A Schrammel-gyűjteményben elsőként Stipsicz András matematikus tartott előadást A tér a matematikában és a művészetben címmel, majd indult Czenki Zsuzsanna és Dankovics Róbert muzeológusok Helló, Cselló! című tárlatvezetése, zárásként pedig Schrammel Imre murális munkáiról beszélt Czenki Zsuzsanna.

Közben pedig az agyagozásé volt a főszerep: kerámia edényeket, tálakat lehetett készíteni kézikoronggal, felrakásos technikával és gipszforma segítségével, de ki lehetett próbálni más edénykészítési alaptechnikákat, majd ki is lehetett csinosítani az alkotásokat engóbos és nyomásos díszítésekkel.

A Levéltárban kinyitott az egykori vármegyei börtön és elindult a „Boszorkányképző”, majd a számmisztika és logikai játékok tettek próbára sokakat, de egész este be lehetett kukkantani a levéltári raktárakba és különböző iratokba is.

Az Iseumot római katonák szállták meg, akik nemcsak harcászati bemutatóval készültek, hanem azt is megmutatták részletesen, hogy mit, mikor és miért viselnek. Vagyis hogy tulajdonképpen mi tart össze egy katonát: ruhakapcsoló tűkről, övekről, csatokról és minden egyéb ilyen dologról szólt az este, hiszen a felszerelés tetemes részét kapcsok, csatok és mindenfajta kötőelemek teszik ki. A hat katonából négy a kora római időszakból, nagyjából a városalapító Claudius császár születése utáni fél évszázadból származnak, kettő pedig három évszázaddal későbbről, a késő római időszakból, vagyis a Szent Márton születése utáni évszázadból.

Majd a bemutató után Tóth Gábor antropológus tartott előadást a fibuláról, tőle Sáró Csilla régész vette át a szót, hogy a fibulák évszázadairól beszéljen, majd Edőcs Judit restaurátorművész tartott előadást Ruhakapcsok, mentekötők Kőszegről címmel. Utána Sosztarits Ottó régésszel tárlatvezetés indult a Genius Savariae – Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon című kiállításban, közben lehetett ruhakapcsoló tűketkészíteni, Bíró Csaba bronzöntő műhelyében fibulaöntés kezdődött, zárásként pedig Artidelée címmel zenés látványshow-val készültek.

A MÁV Zrt. szombathelyi igazgatóságánál 17.30-tól indultak a folyamatos programok: meg lehetett nézni az épületben kialakított múzeumot, hogy megismerkedhessünk a vasútüzem régi eszközeivel, az udvaron a légópincében szabadulószoba várta az érdeklődőket és a morze kódolással is lehetett ismerkedni. Mozgalmas kvízjátékkal és kézműves sarokkal készültek a gyerekekneknek, be lehetett lesni az épület pincerészébe, ahol a római kori magtár maradványai találhatók, volt vasutas „KRESZ” és meg lehetett nézni az üzemirányító központot is.

A szombathelyi börtön sem maradt ki a Múzeumok Éjszakájából, rengetegen voltak kíváncsiak a vezetett intézetlátogatásra, ahova stílszerűen rabszállító busszal vitték az embereket. Meg lehetett nézni a régi rabszállító járműveket, a kiállítást a fogvatartotti zárkákban talált tiltott tárgyakból, bemutatták a műveleti osztályt, ki lehetett próbálni mozgáskorlátozó eszközöket, volt börtönkvíz, bemutatót tartottak a szolgálati kutyák, be lehetett lesni zárkákba és a börtönkápolnába is.

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.