km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Múzeumok éjszakája: 10 helyszínen 60 féle program várja az érdeklődőket

Múzeumok éjszakája: 10 helyszínen 60 féle program várja az érdeklődőket

Sisi hasonmása, Harry Potter és misztikus állatai, ókori mozaikkészítés, betyáros szabadulószoba és muzsikussimogató - tíz helyszínen csaknem hatvanféle program várja a látogatókat június 25-én szombaton, a Múzeumok Éjszakáján. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

 

Szárnyas kulcsok, lebegő gyertyák és az azkabani börtön - a Smidt Múzeumban már készülnek Harry Potter mágikus  éjszakájára. A programok a népszerű regény köré épülnek, a történethez kapcsolható kiállítási darabokat külön bemutatják egy Tekergő Térkép alapján: Smidt Lajos szemüvege például a megszólalásig hasonlít Harry Potterére, de akár zoknit is lehet hozni, hogy kiszabaduljon egy házimanó. A gyerekek készíthetnek roxforti könyvjelzőt és kviddics labdát.


Hollerné Mecséri Annamária, a Smidt Múzeum intézményvezetője elmondta, hogy fotópont helyszíneik lesznek, nyolc darab, ahol lehet fényképezkedni, például a lejutást a mágiaügyi minisztériumba vagy akár beöltözhetnek Harry Potternek is. Három előadás kapcsolódik hozzá, állatokról, gyógynövényes bájitalokról, alkímiáról. 


Ez a szombathelyi múzeumok számára az év legjobban várt programja, minden korosztály talál kedvére valót: megelevenedik régészet, képzőművészet, zene és történelem.


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, 9 intézmény, 10 helyszínen több mint 60 programot fog ezen az estén kínálni.


Az Iseumban az ókori mozaikkészítés titkait fedezhetik fel a látogatók, a Szombathelyi Képtárban bemutatják a textilgyűjtemény legújabb darabjait, tárlatot szerveznek a fürdőzés, strandolás témájában, koncertezik a Kellene Kis Kert zenekar, és az is kiderül, Milyen érzés növénynek lenni?. A Savaria Múzeumban a Sisi-kiállítás köré szerveződnek az éjszakai programok: bepillanthatunk a királyné gardróbjába, megkóstolhatjuk kedvenc süteményeit, és itt lesz Sisi hasonmása is.


Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy több helyen megjelent már mint történelmi színésznő, el fogja játszani Sisit, és egy fogadást, ahol lehet vele beszélgetni. Utána a gyerekekkel ékszereket, legyezőket készít, egész este velük lesz. Trmészetesen megint lesznek vezetések a kiállításban.


A Schrammel-gyűjteményben a légies porcelánról és a szoborkészítés folyamatáról hangzik el előadás, egy kerekasztal-beszélgetésen pedig a bor esztétikája lesz a téma, kóstolóval egybekötve. Az Új Irokéz Galéria Erményi Mátyás: Mit tehetnék? Megnövök című kiállítását mutatja be - a fiatal alkotó munkáin a mesék, rajzfilmek misztikus fáit jeleníti meg. A szimfonikus zenekar idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához: lesz hangszer- és muzsikussimogató, a látogatók bejárhatják a Bartók-termet és az egykori zsinagógát a kottatártól egészen a kupoláig, és megszólal a ritkán hallható orgona is.


A Vas Megyei Levéltárban a tavasszal megnyílt Vas megyei települések egykor és napjainkban című kiállítás kapcsán előadás hangzik el Vépről, Vasvárról és Gencsapátiról, a látogatók bekukkanthatnak a raktárakba és az egykori vármegyei börtön celláiba, ahol egykor betyárok raboskodtak. A zárkából rejtvény megoldása után, jelszó megadásával lehet kiszabadulni. 


A MÁV Start Zrt. járműbemutatót tart a szombathelyi vasútállomás A és B vágányán, meg lehet nézni többek közt egy IC+ első osztályú kocsit, és fel lehet ülni egy dízelmozdony vezetőfülkéjébe, de megnyitja kapuit a Sas utcai járműjavító műhely is. A MÁV programjai ingyenesek, a többi helyszín belépődíj ellenében látogatható szombaton 18-tól 23 óráig.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Szülők az erkélyen – a tűzoltók segítettek visszajutni a lakásba
Két hónap alatt háromszor kaptak riasztást a szombathelyi tűzoltók azért, mert kiskorú gyermek kizárta a szülőjét a folyosóra vagy az erkélyre. Két esetben csak az ablaküveg betörésével tudtak behatolni a lakásba. Legutóbb a Barátság utcában egy édesanya rekedt az erkélyen. Ne hagyjuk egyedül a gyermeket, de ha mégis kis időre kimegyünk a lakásból, legyen nálunk pótkulcs, vagy legalább egy mobiltelefon - ezt tanácsolják a tűzoltók.
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.