km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Művészeti programokkal ünnepli a Váci iskola a névadó költő születésének 100. évfordulóját

Művészeti programokkal ünnepli a Váci iskola a névadó költő születésének 100. évfordulóját

Kedden versmondó versennyel és képzőművészeti kiállítással emlékeztek meg a Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a névadó költő születésének 100. évfordulójára.

A Váci iskola aulájában elsőként Németh Gábor igazgató szólt az iskola diákjaihoz, tanáraihoz és a vendégekhez: elmondta, hogy több mint 40 éves hagyomány a névadó költőre emlékező program, aki idén lenne 100 éves. Országos képzőművészeti kiállítás nyílik ezúttal a Váciban, mondta el, a beküldött művek díjazásának eredményhirdetése után versmondó versenyre kerül sor.

Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester Váci Mihály verséből idézett, majd a dupla jubileum kapcsán hangsúlyozta, hogy a költő életműve érzékenységet, bölcsességet hordoz, amit meg kell őriznünk, s tovább kell adnunk a generációknak, hogy üzenete, öröksége megmaradhasson – mondta el az alpolgármester, aki 150 ezer forinttal járult hozzá a jubileumi programhoz.

Fodor István tankerületi vezető üdvözölte, hogy két művészeti témakör találkozik ma a Váci programjában: a szavak művészete, a költészet és az univerzális nyelvet használó képzőművészet. Az iskola évtizedek óta zászlóshajója a helyi művészeti oktatásnak, mondta el Fodor István, hála az elhivatott pedagógusoknak.

A köszöntők után az aulában, Váci Mihály domborművénél az emlékezés virágait helyezték el az osztályok képviselői, majd Bodorkós András festő, az iskola tanára beszélt az országos képzőművészeti versenyről, mely méltó emléket állít Váci Mihálynak. Idén az általános iskolák felső évfolyamainak írták ki a pályázatot, a feladat a költő verseinek vizualizálása volt: „A csend zöld béka”-sor idén is sokakat megihletett. A zsűri 10 intézmény közel 100 alkotásából válogatott az iskola aulájában most megnyílt tárlathoz.

Az eredmények ismertetése után kezdődött a Váci Mihály Versmondó Verseny, a zsűri elnöke hagyományosan Prikazovics Ferenc, a Mesebolt Bábszínház igazgatóhelyettese volt.


Fotó: Lutor Katalin

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.