km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Müller Cecília: már szerdán huszonegyre nő az oltópontok száma

Müller Cecília: már szerdán huszonegyre nő az oltópontok száma

Már szerdán huszonegyre, január elején huszonötre nő az oltóhelyek száma Magyarországon újabb vakcinaszállítmányoknak köszönhetően - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, szerdán.

 

Müller Cecília közölte: a korábbi, jelképes mennyiségű vakcinát tartalmazó szállítmányból az eddigi öt oltóhelyen négy nap alatt 3789 intenzív, sürgősségi és a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon tevékenykedő egészségügyi dolgozót oltottak be.


A szerda reggel Magyarországra érkezett 70 ezer vakcina 35 ezer egészségügyi dolgozó - köztük egy újabb kör, a háziorvosok - beoltásának megkezdését is lehetővé teszi. A védőoltások beadása ütemterv szerint zajlik, jelenleg azok az egészségügyi dolgozók kapnak védőoltást, akik az intenzív, sürgősségi és a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon dolgoznak. Az egészségügyi intézmények, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján, a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalon közzé teszik az oltóhelyek nevét, elérhetőségét.


További oltóanyagadagokat is megrendeltek, az év elején több tételben, folyamatosan érkeznek szállítmányok Magyarországra - mondta a tisztifőorvos, hozzátéve: akkor már a szociális intézmények lakói és dolgozói is sorra kerülnek. Az oltóanyag mennyiségétől függően tudják bővíteni a kört azokkal, akik a legmagasabb kockázatot viselik, aktívan részt vesznek a járvány kezelésében.


Közölte: csaknem 600 ezer embert tartanak számon, akik szeretnék beoltatni magukat; 462 ezer ember regisztrált interneten, és 136 ezer nyugdíjas küldte vissza a szándékot kifejező levelet. Ismertette: aki a védőoltásra jelentkezik, kérdőívet kap, amelyben információt kérnek az előzményekről, kockázatokról. Ez azért szükséges, hogy az orvos meg tudja ítélni az olthatóságot, és az oltást kérőnek beleegyező nyilatkozatot is ki kell töltenie. Az oltás után egy kis időt el kell tölteni a megfigyelés érdekében az oltóhelyen, 15-30 perc múlva oltási kártyát kap mindenki, amely tartalmazza azt is, hogy mikor kell a második oltásra jelentkezni - tette hozzá.


Hangsúlyozta, hogy egyik védőoltás sem nyújt százszázalékos védettséget, de a súlyos betegség, szövődmény, halál elkerüléséhez fontos az oltás. Emellett nem szabad elfeledni a higiénés szabályok betartását sem. Két oltás biztosítja az immunitást; a másodikat az első oltást követő 21. nap körül kell beadni, majd azután egy héttel alakul ki a védettség.


Felhívta a figyelmet arra, hogy nem kell tartani a védőoltásoktól, a vakcina kifejlesztését a SARS-1 és a MERS-járvány idején sok kutató munkája előzte meg. "Büszkék vagyunk Karikó Katalin professzorasszonyra, akinek oroszlánrésze volt kutatóival együtt a vakcina kifejlesztésében" - mondta.


A tisztifőorvos kitért arra is, hogy az oltásnak lehetnek mellékhatásai, amelyek jellemzően nem gyakoriak és enyhék. Általában beavatkozást nem igénylő reakciók jelentkeznek: az oltás helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat, valamint előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalom, levertség, pszichés hatás. Ritkán allergiás reakció is felléphet, ezért az oltóhelyeket fel kellett készíteni - mint minden más oltás esetében - az ilyen reakciók azonnali elhárítására.


Utalt arra, hogy az elmúlt 24 órában 1972-vel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Mint mondta, az aktív fertőzöttek száma örvendetesen, szerdára 165 880-ra csökkent. 6155 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, és 425-en vannak lélegeztetőgépen, ezért a járványügyi éberség fenntartása továbbra is indokolt - jegyezte meg.


Tájékoztatása szerint az 52. héten Debrecenben és Kaposváron nőtt, Egerben, Győrben és Szombathelyen csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja.


Kérdésre válaszolva elmondta: az elhunytak átlagéletkora változatlanul 75-76 év, és 3 százalék azoknak az aránya, akiknek nem volt krónikus betegsége.


További kérdésre adott válaszában közölte, hogy az NNK-ban tárolják azt a 6000 Szputnyik V vakcinát, amely az Orosz Föderációtól érkezett, az oltóanyagot együttműködés keretében vizsgálják. "Ez teret nyit arra, hogy esetleg egy újabb vakcinát bocsássunk a lakosság rendelkezésére, a kutatást és az orosz féllel való együttműködést kezdtük el" - mondta.


Arról is beszámolt, hogy vizsgálják az elsőként Angliában azonosított, gyorsabban terjedő vírusmutáció jelenlétét, de egyelőre ilyet Magyarországon nem találtak. A mutációnak kétszeres a reprodukciós rátája, jellemzően fiatalok adják át egymásnak, de nem okoz súlyosabb tüneteket - tette hozzá.


Ismertette: nincs influenzajárvány Magyarországon. A magyar lakosságra nézve 150 százezrelék a járvány küszöbértéke, a jelenlegi számok ettől messze elmaradnak, ami az influenza elleni védőoltásnak és a higiénés szabályok betartásának köszönhető. Jelezte: januárban további influenza elleni védőoltás készül el.


Elmondta azt is, hogy minden oltóhely fel van készülve a legsúlyosabb, azonnali allergiás reakció, az anafilaxia kezelésére. Azért van az oltás után 15-20 perc megfigyelési idő, hogy az esetleges allergiás reakciókat el tudják hárítani. Az Országos Mentőszolgálat külön eljárásrendet bocsátott az oltóhelyek rendelkezésére az allergiás reakciók elhárításáról.


Müller Cecília kijelentette: az oltási tervet "hamarosan megfelelő formában" nyilvánosságra hozzák. (MTI)

kapcsolódó cikkek
67 új fertőzött Vasban, 1972 Magyarországon, 137-en meghaltak
67 új fertőzött Vasban, 1972 Magyarországon, 137-en meghaltak
1972 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 137 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 10.269-ről 10.336-ra nőtt.
kapcsolódó cikkek
67 új fertőzött Vasban, 1972 Magyarországon, 137-en meghaltak
67 új fertőzött Vasban, 1972 Magyarországon, 137-en meghaltak
1972 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 137 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 10.269-ről 10.336-ra nőtt.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.