km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Működik a terv: tisztább lett a Parkerdő

Működik a terv: tisztább lett a Parkerdő

Már látszik a zéró tolerancia eredménye, tisztább a Parkerdő. A város a többszöri közösségi takarítás és a szemetet illegálisan lerakók felelősségre vonása mellett a kommunális hulladék elhelyezésére is megoldást talált. Szombathely zöld szívében, a büfében is kérhetők már a Szomhull felirattal ellátott zsákok.

 

Tavaly májusban bejárták és feltérképezték a Parkerdőt, hol a legszennyezettebb Szombathely közkedvelt kiránduló- és pihenőhelye. Hosszú évek egyre nagyobb problémájára kereste a város a megoldást. A bejárathoz az erdészet telepített kamerát, helyeztek ki szelektív konténereket, több pontra pedig a város szereltetett térfigyelőt. Az eredményekről Németh Ákos tanácsnokot és Kelemen Krisztián bizottsági elnököt kérdeztük.


– A közterület-felügyelők közel 100 esetben kezdeményeztek szabálysértési, 2 esetben pedig a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt büntetőeljárás megindítását – számolt be lapunknak Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke. – Másfél éve komplex akcióterv készült a Parkerdő tisztaságának helyreállítására, megőrzésére. Ennek részeként információs táblák is készültek, az önkormányzat pedig lezáratta a szeméttelep mögötti erdészeti utat, amely neuralgikus pontként állandó helyszíne volt az illegális hulladéklerakóknak.


A viharsarokban, mert így nevezik ezt a területet, sokat javult a helyzet. A sorompó miatt autóval nem lehet bejutni, és kamera is figyeli a helyszínt, a szeméttelep töltésére pedig rácsos magasítók kerültek. Ha mégis kifúj a szél néhány zacskót, azokat rendszeresen összegyűjtik, a fákról például darus autóval szedték le.


– Az illegális hulladék nemcsak esztétikai probléma, hanem különböző káros anyagok oldódnak ki belőle, szennyezik a talajt, a vizet és az egész ökoszisztémát. Éppen ezért is hirdettünk zéró toleranciát az illegális hulladéklerakással szemben. De azt gondoljuk, hogy nem elég tiltani, hanem a megoldást is mellé kell tenni, hogyan lehet legálisan megszabadulni a szeméttől. Éppen ezért kezdtük el a zöldhulladék, valamint a használt sütőolaj begyűjtését az idei évtől, most pedig egy újabb komoly lépést sikerült megtenni abba az irányba, hogy itt, a Parkerdőben is megfelelő módon tudják elhelyezni a hulladékaikat a kiskerttulajdonosok – mondja Németh Ákos tanácsnok.


2021 júniusában megállapodás született a parkerdei büfé üzemeltetőjével, ennek értelmében az emblémás fekete gyűjtőzsákokhoz már ott is hozzá lehet jutni. Feltétel azonban, hogy az igénylő rendelkezzen hulladékszállítási szerződéssel, amit a Szomhull ügyfélszolgálatán vagy elektronikus úton is meg lehet kötni.


A büfében megtudtuk, hogy egyre népszerűbbek a kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló zsákok. Néhány hét alatt csak itt 375 darab fogyott belőle. Összességében pedig több mint ezer, ugyanis a Szovánál is kérhető. Ha valaki ilyet szeretne, nem kell mást tennie, mint bemutatja a hulladékszállítási szerződését, valamint a személyi igazolványát, és megkapja a 380 forintos zsákot. Erről szállítólevelet állítanak ki, ami alapján utólag számlázzák ki az igénylő számára az összeget, amely tartalmazza az elszállítás és az ártalmatlanítás költségét is.


Fontos viszont, hogy ezek a zsákok a kijelölt gyűjtőpontra vagy a kihelyezett konténerekbe kerüljenek. A Jégpince utca kereszteződésében korábban napról napra, hétről hétre hegyekben állt a szemét. Mostanra itt is rendeződni látszik a helyzet. Igaz, térfigyelő kamera ide is került, és tábla is figyelmeztet a szabályoktól eltérő viselkedés következményeire, úgyhogy nem érdemes kockáztatni. A két hatalmas konténert hetente kétszer ürítik. Ugyan még látszik bennük egy-egy nem szabványos nejlonzsák olyan tartalommal is, ami nem idevaló, de egyre többen használják az emblémás zsákokat.


– Vigyázzunk együtt környezetünkre, Szombathelyre! Ennek érdekében átfogó kampány indult korábban a városban, amelyhez szemléletformálás is társult. Az eredmények pedig már jól láthatók. A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport is sokat tett Szombathely zöld szívének érdekében. Önkénteseik évente többször szedtek szemetet a Parkerdőben. A tapasztalatunk az, hogy a korábbi évekhez képest javult a helyzet, idén sikerült csökkenteni az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét. Ebben újabb nagy előrelépés, hogy most már helyben is hozzá lehet jutni a gyűjtőzsákokhoz, és azokat kulturált módon a konténerekbe lehet elhelyezni. – összegezte az intézkedéseket a Bűnmegelőzési Bizottság elnöke, Kelemen Krisztián.


A Körmendi úti Hulladékudvar a jövő hónap közepéig munkanapokon reggel 6-tól este 6 óráig, szombaton pedig délután kettőig tart nyitva, november 16-tól pedig csak annyi a változás, hogy hétközben egy órával korábban zárnak. A hulladékszállítással rendelkező szombathelyiek ingyenes adhatják ott le a keletkezett építési törmeléket, limlomot, kiszuperált elektromos gépeket, sőt, a háztartási mennyiségű veszélyes hulladékot, például autógumit, akkumulátort.

 

Nemes Piroska
Fotó: Bonyhádi Zoltán

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.