km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Műanyagmentes július: a piacon a környezettudatos vásárlókra rámosolyoghat a szerencse

Műanyagmentes július: a piacon a környezettudatos vásárlókra rámosolyoghat a szerencse

Az egyszerhasználatos műanyag termékeket ebben a hónapban tudatosabban mellőzik azok, akik tenni szeretnének a környezetük megóvása érdekében. A műanyagmentes július egy nemzetközi kezdeményezés, ami az eldobható és a helyettesíthető műanyagok által okozott hulladékszennyezésre irányítja a figyelmet.

 

A piacon júliusban több kereskedő figyel oda arra, hogy - ha lehet - ne adjon műanyag szatyrot. Dizájnos üvegekben zöldségekkel, aszalmányokkal gazdagított mézet árul Szakács László. Ő se ad táskát, ha azt nem kéri külön a vásárló.


A Szombathelyi Vásárcsarnok is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a környezettudatosságot tartja szem előtt. A júliusi műanyagmentes kihívást naponta egy-egy jótanáccsal igyekeznek megkönnyíteni a vásárlóknak: például azt javasolják, hogy a kimért termékeket részesítsék előnyben.


Polákovics Marietta, a Szombathelyi Vásárcsarnok Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a gombavizsgálónál elhelyeztek egy gyűjtőládát, fölötte pedig van egy kamera. Ha valaki bevásárlókosárral érkezik, belemosolyog a kamerába, és kitölti azt a papírt, a nevével, az időponttal és az elérhetőségével, akkor rámosolyoghat a szerencse. A hónap végén kisorsolnak ezek közül az emberek közül valakit, akinek a kosarát telerakja az egyik kereskedőnk az árujával. Az is részt vehet a versenyben, aki készít egy szelfit magáról a bevásárlókosárral a piac területén és ezt elküldi a piac email-címére, az info@szombathelyipiac.hu-ra. 


A Magyar Víziközmű Szövetség is arra buzdít mindenkit, hogy amikor lehetőség van rá, töltse újra a kulacsát csapvízzel . Egy köbméter,  azaz ezer liter csapvízzel pontosan kétezer darab félliteres palackot lehet megtölteni. Ennek a flakonnak az ára pedig mindössze 13 fillér. A szövetség a vendéglátóhelyeket is arra kéri, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, így hozzájárulhatnak a környezet és a vízkincs védelméhez.  

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.