km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Gyermekként a régészetről és a jogi pályáról ábrándozott, végül az első valósult meg, s mára egyértelműen beigazolódott, hogy a sors nagyon is jó irányba terelgette. Szombathelyen kezdte történelmi tanulmányait, majd a grazi Karl-Franzens Egyetemen tanult ókortörténetet, történelmet és régészetet. 2013 óta a Savaria Múzeum igazgatója, elhivatott, kreatív, újító szemlélettel. Portréinterjú Csapláros Andreával.

 

– A muzeológiai és régészeti tudásom, tapasztalom alapjait Ausztriában szereztem meg a tartományi múzeumban, ahogyan a szakterületem – a római provinciák vallástörténete és az ókori római kereskedelem – is ott körvonalazódott. Szombathelyen több mint 20 évig tanítottam ókortörténetet és régészetet a Történelem Tanszéken. 2010-ben az Iseum-körzet régészeti emlékeit bemutató muzeális intézmény, majd 2013-ban a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója lettem Szombathelyen – sorolja szakmai pályája főbb állomásait Csapláros Andrea. – Az ókortörténetben mindig az érdekelt, hogy a földben talált tárgyak által hordozott információt és írásos emlékeket hogyan tudom továbbgondolni. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökeként és az ICOM Magyarország elnökségi tagjaként kevesebb időm jut a tudományos életre, de a tanítás és a rendszeres publikálás biztosítja számomra a kellő szellemi táplálékot és szakmai frissességet.

 

Kreativitásra késztető korlátozások 


– Az egyik külföldi vezető régészeti múzeum az „Éjszaka a múzeumban” filmcímmel jellemezte a tavalyi és idei bezárásokat. Sokan azt hiszik, a dolgozók számára ez egy hosszú-hosszú vakáció volt…


– A „Covid-19 lockdown”-ok egyáltalán nem ezt jelentették a muzeális intézményeinkben 2020-ban és 2021-ben. A bezárt kapuk mögött nem csend és üresség honolt. Éppen ellenkezőleg: új típusú, innovatív és kreatív ötletekkel gazdagítva, mozgalmas munka zajlott a múzeumban is, ami elképesztő tömegű online megjelenést is létrehozott. Nyilvánvaló, hogy a virtuális túrák nem helyettesíthették a tényleges sétát a kiállítótereinkben, de volt egy előnye, a múzeum online éjjel-nappal nyitva lehetett, és nyitva van mind a mai napig. A látogatók a fotelból is bejárhatják a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Skanzen és Vasi Múzeumi Látványtár kiállítótereit. Olyan időszaki kiállítások is elérhetők a honlapunkon, amelyek már bezártak. A Guide Now alkalmazás pedig lehetővé teszi, hogy a látogató egy virtuális tárlatvezetésen plusz információkhoz jusson a kiállítótereinkben. Az idei év az immár két évig tartó pandémiás időszak után az első talán teljes esztendő a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben. 

 

Tervek, fejlesztések


– Milyen kiállításokkal, rendezvényekkel készülnek az idei esztendőre? 


– A Szombathelyi Képtárban több iparművészeti és kortársművészeti kiállítás valósult már meg, és tervezzük a továbbiakat. A Schrammel-gyűjteményben, az Éva-malomban nagy sikerrel látható a Herendi Porcelánt bemutató kiállítás. A Savaria Múzeumban a Szegeden bemutatott, és itt saját műtárgyainkkal kiegészített „Sisi – Királyné feketén-fehéren” kiállítást tekinthetik meg a látogatók a nyár végéig. Fontosak számunkra a változatos és már nagy hagyományokkal bíró rendezvények is, mint a Múzeumok Éjszakája, a Tepsi fesztivál, a Kutatók Éjszakája, a Szent Márton-vásár, de említhetném a rendhagyó rendezvényeinket is, mint a nagy sikerű Harry Potter-napot az Iseum Savariensében, amelyhez hasonlót tervezünk a Smidt Múzeumban. A Kubinyi-pályázaton sikeresen elnyert közel 20 millió forintból felújítjuk a Savaria Múzeum Kőtárát.


– A vidéki múzeumok számára nagy lehetőség a Magyar Géniusz Program. Ebből mit profitál Szombathely?


– A géniusz programban soha nem látott támogatásban részesülhetnek a vidéki múzeumok, a legkisebbtől a legnagyobb intézményig. 25 millió forintot nyertünk az időszaki kiállításokra kiírt pályázaton a TeTT (Tiltott, Tűrt, Támogatott) című kiállítássorozatra, továbbá 80 millió forintot a Vasi Skanzen malomépületének felújítására, és ott egy állandó kiállítás kialakítására. A programnak része egy vándorkiállítás is, ahol a vidéki múzeumok bemutatják ikonikus műtárgyaikat. A tárlatot április 23-án nyitottuk meg az első helyszínen, Kecskeméten, és a tervek szerint 2023 elején érkezik meg az Iseumba. A válogatást Magyarország szinte minden szegletéből érkező kollégák hozták létre, akik szaktudásukkal, tapasztalatukkal és kreativitásukkal járultak hozzá a megvalósításhoz, a tervezéstől a marketingen át a kivitelezésig. A Magyar Géniusz program nemcsak egy forradalmian új témájú vándorkiállítást hív életre, valamint időszaki és állandó tárlatok, kutatások létrejöttében nyújt hathatós segítséget, de a korábbinál jobban összeforrasztja a Kárpát-medencei muzeális intézményeket. Ennél nemesebb célt nem is szolgálhatna egy határokon átívelő program. 

 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.