km/óra
  2023.06.09., péntek  •  Félix napja
Dacia
Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Gyermekként a régészetről és a jogi pályáról ábrándozott, végül az első valósult meg, s mára egyértelműen beigazolódott, hogy a sors nagyon is jó irányba terelgette. Szombathelyen kezdte történelmi tanulmányait, majd a grazi Karl-Franzens Egyetemen tanult ókortörténetet, történelmet és régészetet. 2013 óta a Savaria Múzeum igazgatója, elhivatott, kreatív, újító szemlélettel. Portréinterjú Csapláros Andreával.

 

– A muzeológiai és régészeti tudásom, tapasztalom alapjait Ausztriában szereztem meg a tartományi múzeumban, ahogyan a szakterületem – a római provinciák vallástörténete és az ókori római kereskedelem – is ott körvonalazódott. Szombathelyen több mint 20 évig tanítottam ókortörténetet és régészetet a Történelem Tanszéken. 2010-ben az Iseum-körzet régészeti emlékeit bemutató muzeális intézmény, majd 2013-ban a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója lettem Szombathelyen – sorolja szakmai pályája főbb állomásait Csapláros Andrea. – Az ókortörténetben mindig az érdekelt, hogy a földben talált tárgyak által hordozott információt és írásos emlékeket hogyan tudom továbbgondolni. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökeként és az ICOM Magyarország elnökségi tagjaként kevesebb időm jut a tudományos életre, de a tanítás és a rendszeres publikálás biztosítja számomra a kellő szellemi táplálékot és szakmai frissességet.

 

Kreativitásra késztető korlátozások 


– Az egyik külföldi vezető régészeti múzeum az „Éjszaka a múzeumban” filmcímmel jellemezte a tavalyi és idei bezárásokat. Sokan azt hiszik, a dolgozók számára ez egy hosszú-hosszú vakáció volt…


– A „Covid-19 lockdown”-ok egyáltalán nem ezt jelentették a muzeális intézményeinkben 2020-ban és 2021-ben. A bezárt kapuk mögött nem csend és üresség honolt. Éppen ellenkezőleg: új típusú, innovatív és kreatív ötletekkel gazdagítva, mozgalmas munka zajlott a múzeumban is, ami elképesztő tömegű online megjelenést is létrehozott. Nyilvánvaló, hogy a virtuális túrák nem helyettesíthették a tényleges sétát a kiállítótereinkben, de volt egy előnye, a múzeum online éjjel-nappal nyitva lehetett, és nyitva van mind a mai napig. A látogatók a fotelból is bejárhatják a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Skanzen és Vasi Múzeumi Látványtár kiállítótereit. Olyan időszaki kiállítások is elérhetők a honlapunkon, amelyek már bezártak. A Guide Now alkalmazás pedig lehetővé teszi, hogy a látogató egy virtuális tárlatvezetésen plusz információkhoz jusson a kiállítótereinkben. Az idei év az immár két évig tartó pandémiás időszak után az első talán teljes esztendő a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben. 

 

Tervek, fejlesztések


– Milyen kiállításokkal, rendezvényekkel készülnek az idei esztendőre? 


– A Szombathelyi Képtárban több iparművészeti és kortársművészeti kiállítás valósult már meg, és tervezzük a továbbiakat. A Schrammel-gyűjteményben, az Éva-malomban nagy sikerrel látható a Herendi Porcelánt bemutató kiállítás. A Savaria Múzeumban a Szegeden bemutatott, és itt saját műtárgyainkkal kiegészített „Sisi – Királyné feketén-fehéren” kiállítást tekinthetik meg a látogatók a nyár végéig. Fontosak számunkra a változatos és már nagy hagyományokkal bíró rendezvények is, mint a Múzeumok Éjszakája, a Tepsi fesztivál, a Kutatók Éjszakája, a Szent Márton-vásár, de említhetném a rendhagyó rendezvényeinket is, mint a nagy sikerű Harry Potter-napot az Iseum Savariensében, amelyhez hasonlót tervezünk a Smidt Múzeumban. A Kubinyi-pályázaton sikeresen elnyert közel 20 millió forintból felújítjuk a Savaria Múzeum Kőtárát.


– A vidéki múzeumok számára nagy lehetőség a Magyar Géniusz Program. Ebből mit profitál Szombathely?


– A géniusz programban soha nem látott támogatásban részesülhetnek a vidéki múzeumok, a legkisebbtől a legnagyobb intézményig. 25 millió forintot nyertünk az időszaki kiállításokra kiírt pályázaton a TeTT (Tiltott, Tűrt, Támogatott) című kiállítássorozatra, továbbá 80 millió forintot a Vasi Skanzen malomépületének felújítására, és ott egy állandó kiállítás kialakítására. A programnak része egy vándorkiállítás is, ahol a vidéki múzeumok bemutatják ikonikus műtárgyaikat. A tárlatot április 23-án nyitottuk meg az első helyszínen, Kecskeméten, és a tervek szerint 2023 elején érkezik meg az Iseumba. A válogatást Magyarország szinte minden szegletéből érkező kollégák hozták létre, akik szaktudásukkal, tapasztalatukkal és kreativitásukkal járultak hozzá a megvalósításhoz, a tervezéstől a marketingen át a kivitelezésig. A Magyar Géniusz program nemcsak egy forradalmian új témájú vándorkiállítást hív életre, valamint időszaki és állandó tárlatok, kutatások létrejöttében nyújt hathatós segítséget, de a korábbinál jobban összeforrasztja a Kárpát-medencei muzeális intézményeket. Ennél nemesebb célt nem is szolgálhatna egy határokon átívelő program. 

 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
legfrissebbek
Az áradó Rába szigetéről mentettek embereket a tűzoltók Vasban
Dugólétrák és kötelek segítségével menekítették ki a bajbajutottakat.
Ráfutásos balesetek okoztak nagy dugót több helyen is Vasban
Balogunyomnál egy Mercedes nyergesvontató lengyel vezetője volt figyelmetlen és a társának a szerelvényébe tolt egy álló személyautót. Szombathelyen csúcsidőben tolta össze a sort egy MAN teherautó.
A hét végén is folytatódik a záporos, zivataros idő
Folytatódik a záporos, zivataros időjárás a hét végén is, többórás napsütés az ország nagy részén csak vasárnap várható. A hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan 21-26 Celsius-fok körül alakul a legmelegebb órákban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Pert nyert a polgármester Dankó István ellen, jótékony célra fordítja az összeget
Hende Csaba titkárságvezetője, korábban államtitkára Dankó István beperelt, mert a közgyűlésen azt találtam mondani, hogy számomra tisztességében megkérdőjelezhető az az ember, aki államtitkárként a saját cégének milliárdos üzletet intéz, olvasható dr. Nemény András polgármester Facebook-oldalán.
Eddig hat jelölés érkezett a „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra
Hat jelölés érkezett a frissen alapított „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra. Az elismerést olyan személy kaphatja, aki sokat tesz a közösségért. Már tart a szavazás, a jelöltekre június 16-ig lehet voksolni egy online űrlapon. A díjat az Érezd Szombathelyt! programsorozat keretében, az első teraszkoncerten adják át.