km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Gyermekként a régészetről és a jogi pályáról ábrándozott, végül az első valósult meg, s mára egyértelműen beigazolódott, hogy a sors nagyon is jó irányba terelgette. Szombathelyen kezdte történelmi tanulmányait, majd a grazi Karl-Franzens Egyetemen tanult ókortörténetet, történelmet és régészetet. 2013 óta a Savaria Múzeum igazgatója, elhivatott, kreatív, újító szemlélettel. Portréinterjú Csapláros Andreával.

 

– A muzeológiai és régészeti tudásom, tapasztalom alapjait Ausztriában szereztem meg a tartományi múzeumban, ahogyan a szakterületem – a római provinciák vallástörténete és az ókori római kereskedelem – is ott körvonalazódott. Szombathelyen több mint 20 évig tanítottam ókortörténetet és régészetet a Történelem Tanszéken. 2010-ben az Iseum-körzet régészeti emlékeit bemutató muzeális intézmény, majd 2013-ban a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója lettem Szombathelyen – sorolja szakmai pályája főbb állomásait Csapláros Andrea. – Az ókortörténetben mindig az érdekelt, hogy a földben talált tárgyak által hordozott információt és írásos emlékeket hogyan tudom továbbgondolni. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökeként és az ICOM Magyarország elnökségi tagjaként kevesebb időm jut a tudományos életre, de a tanítás és a rendszeres publikálás biztosítja számomra a kellő szellemi táplálékot és szakmai frissességet.

 

Kreativitásra késztető korlátozások 


– Az egyik külföldi vezető régészeti múzeum az „Éjszaka a múzeumban” filmcímmel jellemezte a tavalyi és idei bezárásokat. Sokan azt hiszik, a dolgozók számára ez egy hosszú-hosszú vakáció volt…


– A „Covid-19 lockdown”-ok egyáltalán nem ezt jelentették a muzeális intézményeinkben 2020-ban és 2021-ben. A bezárt kapuk mögött nem csend és üresség honolt. Éppen ellenkezőleg: új típusú, innovatív és kreatív ötletekkel gazdagítva, mozgalmas munka zajlott a múzeumban is, ami elképesztő tömegű online megjelenést is létrehozott. Nyilvánvaló, hogy a virtuális túrák nem helyettesíthették a tényleges sétát a kiállítótereinkben, de volt egy előnye, a múzeum online éjjel-nappal nyitva lehetett, és nyitva van mind a mai napig. A látogatók a fotelból is bejárhatják a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Skanzen és Vasi Múzeumi Látványtár kiállítótereit. Olyan időszaki kiállítások is elérhetők a honlapunkon, amelyek már bezártak. A Guide Now alkalmazás pedig lehetővé teszi, hogy a látogató egy virtuális tárlatvezetésen plusz információkhoz jusson a kiállítótereinkben. Az idei év az immár két évig tartó pandémiás időszak után az első talán teljes esztendő a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben. 

 

Tervek, fejlesztések


– Milyen kiállításokkal, rendezvényekkel készülnek az idei esztendőre? 


– A Szombathelyi Képtárban több iparművészeti és kortársművészeti kiállítás valósult már meg, és tervezzük a továbbiakat. A Schrammel-gyűjteményben, az Éva-malomban nagy sikerrel látható a Herendi Porcelánt bemutató kiállítás. A Savaria Múzeumban a Szegeden bemutatott, és itt saját műtárgyainkkal kiegészített „Sisi – Királyné feketén-fehéren” kiállítást tekinthetik meg a látogatók a nyár végéig. Fontosak számunkra a változatos és már nagy hagyományokkal bíró rendezvények is, mint a Múzeumok Éjszakája, a Tepsi fesztivál, a Kutatók Éjszakája, a Szent Márton-vásár, de említhetném a rendhagyó rendezvényeinket is, mint a nagy sikerű Harry Potter-napot az Iseum Savariensében, amelyhez hasonlót tervezünk a Smidt Múzeumban. A Kubinyi-pályázaton sikeresen elnyert közel 20 millió forintból felújítjuk a Savaria Múzeum Kőtárát.


– A vidéki múzeumok számára nagy lehetőség a Magyar Géniusz Program. Ebből mit profitál Szombathely?


– A géniusz programban soha nem látott támogatásban részesülhetnek a vidéki múzeumok, a legkisebbtől a legnagyobb intézményig. 25 millió forintot nyertünk az időszaki kiállításokra kiírt pályázaton a TeTT (Tiltott, Tűrt, Támogatott) című kiállítássorozatra, továbbá 80 millió forintot a Vasi Skanzen malomépületének felújítására, és ott egy állandó kiállítás kialakítására. A programnak része egy vándorkiállítás is, ahol a vidéki múzeumok bemutatják ikonikus műtárgyaikat. A tárlatot április 23-án nyitottuk meg az első helyszínen, Kecskeméten, és a tervek szerint 2023 elején érkezik meg az Iseumba. A válogatást Magyarország szinte minden szegletéből érkező kollégák hozták létre, akik szaktudásukkal, tapasztalatukkal és kreativitásukkal járultak hozzá a megvalósításhoz, a tervezéstől a marketingen át a kivitelezésig. A Magyar Géniusz program nemcsak egy forradalmian új témájú vándorkiállítást hív életre, valamint időszaki és állandó tárlatok, kutatások létrejöttében nyújt hathatós segítséget, de a korábbinál jobban összeforrasztja a Kárpát-medencei muzeális intézményeket. Ennél nemesebb célt nem is szolgálhatna egy határokon átívelő program. 

 
Fotó: Nagy Jácint

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.