km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Mozgalmas évre készül a Savaria Múzeum

Gyermekként a régészetről és a jogi pályáról ábrándozott, végül az első valósult meg, s mára egyértelműen beigazolódott, hogy a sors nagyon is jó irányba terelgette. Szombathelyen kezdte történelmi tanulmányait, majd a grazi Karl-Franzens Egyetemen tanult ókortörténetet, történelmet és régészetet. 2013 óta a Savaria Múzeum igazgatója, elhivatott, kreatív, újító szemlélettel. Portréinterjú Csapláros Andreával.

 

– A muzeológiai és régészeti tudásom, tapasztalom alapjait Ausztriában szereztem meg a tartományi múzeumban, ahogyan a szakterületem – a római provinciák vallástörténete és az ókori római kereskedelem – is ott körvonalazódott. Szombathelyen több mint 20 évig tanítottam ókortörténetet és régészetet a Történelem Tanszéken. 2010-ben az Iseum-körzet régészeti emlékeit bemutató muzeális intézmény, majd 2013-ban a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója lettem Szombathelyen – sorolja szakmai pályája főbb állomásait Csapláros Andrea. – Az ókortörténetben mindig az érdekelt, hogy a földben talált tárgyak által hordozott információt és írásos emlékeket hogyan tudom továbbgondolni. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökeként és az ICOM Magyarország elnökségi tagjaként kevesebb időm jut a tudományos életre, de a tanítás és a rendszeres publikálás biztosítja számomra a kellő szellemi táplálékot és szakmai frissességet.

 

Kreativitásra késztető korlátozások 


– Az egyik külföldi vezető régészeti múzeum az „Éjszaka a múzeumban” filmcímmel jellemezte a tavalyi és idei bezárásokat. Sokan azt hiszik, a dolgozók számára ez egy hosszú-hosszú vakáció volt…


– A „Covid-19 lockdown”-ok egyáltalán nem ezt jelentették a muzeális intézményeinkben 2020-ban és 2021-ben. A bezárt kapuk mögött nem csend és üresség honolt. Éppen ellenkezőleg: új típusú, innovatív és kreatív ötletekkel gazdagítva, mozgalmas munka zajlott a múzeumban is, ami elképesztő tömegű online megjelenést is létrehozott. Nyilvánvaló, hogy a virtuális túrák nem helyettesíthették a tényleges sétát a kiállítótereinkben, de volt egy előnye, a múzeum online éjjel-nappal nyitva lehetett, és nyitva van mind a mai napig. A látogatók a fotelból is bejárhatják a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Skanzen és Vasi Múzeumi Látványtár kiállítótereit. Olyan időszaki kiállítások is elérhetők a honlapunkon, amelyek már bezártak. A Guide Now alkalmazás pedig lehetővé teszi, hogy a látogató egy virtuális tárlatvezetésen plusz információkhoz jusson a kiállítótereinkben. Az idei év az immár két évig tartó pandémiás időszak után az első talán teljes esztendő a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben. 

 

Tervek, fejlesztések


– Milyen kiállításokkal, rendezvényekkel készülnek az idei esztendőre? 


– A Szombathelyi Képtárban több iparművészeti és kortársművészeti kiállítás valósult már meg, és tervezzük a továbbiakat. A Schrammel-gyűjteményben, az Éva-malomban nagy sikerrel látható a Herendi Porcelánt bemutató kiállítás. A Savaria Múzeumban a Szegeden bemutatott, és itt saját műtárgyainkkal kiegészített „Sisi – Királyné feketén-fehéren” kiállítást tekinthetik meg a látogatók a nyár végéig. Fontosak számunkra a változatos és már nagy hagyományokkal bíró rendezvények is, mint a Múzeumok Éjszakája, a Tepsi fesztivál, a Kutatók Éjszakája, a Szent Márton-vásár, de említhetném a rendhagyó rendezvényeinket is, mint a nagy sikerű Harry Potter-napot az Iseum Savariensében, amelyhez hasonlót tervezünk a Smidt Múzeumban. A Kubinyi-pályázaton sikeresen elnyert közel 20 millió forintból felújítjuk a Savaria Múzeum Kőtárát.


– A vidéki múzeumok számára nagy lehetőség a Magyar Géniusz Program. Ebből mit profitál Szombathely?


– A géniusz programban soha nem látott támogatásban részesülhetnek a vidéki múzeumok, a legkisebbtől a legnagyobb intézményig. 25 millió forintot nyertünk az időszaki kiállításokra kiírt pályázaton a TeTT (Tiltott, Tűrt, Támogatott) című kiállítássorozatra, továbbá 80 millió forintot a Vasi Skanzen malomépületének felújítására, és ott egy állandó kiállítás kialakítására. A programnak része egy vándorkiállítás is, ahol a vidéki múzeumok bemutatják ikonikus műtárgyaikat. A tárlatot április 23-án nyitottuk meg az első helyszínen, Kecskeméten, és a tervek szerint 2023 elején érkezik meg az Iseumba. A válogatást Magyarország szinte minden szegletéből érkező kollégák hozták létre, akik szaktudásukkal, tapasztalatukkal és kreativitásukkal járultak hozzá a megvalósításhoz, a tervezéstől a marketingen át a kivitelezésig. A Magyar Géniusz program nemcsak egy forradalmian új témájú vándorkiállítást hív életre, valamint időszaki és állandó tárlatok, kutatások létrejöttében nyújt hathatós segítséget, de a korábbinál jobban összeforrasztja a Kárpát-medencei muzeális intézményeket. Ennél nemesebb célt nem is szolgálhatna egy határokon átívelő program. 

 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.