km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Módosít határátlépési feltételein Szlovénia

Módosít határátlépési feltételein Szlovénia

Szlovénia szombattól módosít határátlépési feltételein, a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt, amennyiben tíz óránál nem hosszabb ideig tartózkodnak az országban - derült ki válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigén gyorstesztet kell felmutatniuk a határon. Mindenki más számára kötelező a 24 óránál nem régebbi PCR-teszt, korábban egy napnál nem régebbi antigén teszttel is be lehetett utazni Szlovéniába. Kivételt képeznek ez alól azok, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.


A kormány szerda késő esti ülésén arról is döntött, hogy az óraátállítás miatt lerövidíti az éjszakai kijárási tilalmat, amely 21 óra helyett most 22 órától reggel 5 óráig tart majd. A tizenkét régióból hármat, két nyugat- és egy észak-szlovéniai régiót ismét vörös besorolású területté nyilvánítottak, és ezekben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.


A kabinet módosította a nemzeti oltási stratégiát is. A kritikus infrastruktúra előtt előnyben részesülnek a 60 év felettiek. Jelenleg ugyanis a kórházban kezelt betegek átlagéletkora 66 év, az intenzív osztályon kezelt betegeké pedig 67 év. Ezt a korosztályt nem oltották eddig. A 80 évesek immunizációja a hétvégén fejeződik be.


Szlovéniában szerdára 1164-gyel, több mint 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban négy beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3998-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 501-en vannak kórházban, 107-en intenzív osztályon.


Horvátországban az elmúlt napon 1673 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 262 302-öt. Az elmúlt 24 órában tízen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5838-ra emelkedett. Kórházban 1071 beteget ápolnak, közülük százan vannak lélegeztetőgépen.


A zágrábi kormány csütörtöki ülésén április végéig kiterjesztette a gazdaságélénkítő csomagját. Azok a vállalkozók, akik a járványintézkedések következtében nem tudnak kinyitni, vagy nagymértékben visszaesik a forgalmuk, továbbra is részesülnek bértámogatásban és az állam fedezi működési költségeik egy részét.


Davor Bozinovic horvát belügyminiszter jelezte: a megyei válságstábok javaslatára négy megyében, Dubrovnik-Neretva, Tengermelléki-Fennsík, Károlyváros és Zágráb megyében csütörtöktől szigorítanak az intézkedéseken, korlátozzák a nyilvános rendezvényeken résztvevők felső létszámhatárát és bezáratják vendéglátóhelyek teraszait és kerthelyiségeit.


Horvátország is módosított oltási stratégiáján, és a turisztikai dolgozók is bekerülnek elsőbbséget élvező oltandók csoportjába. (MTI)

Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Több helyen csaptak fel a lángok Rábapaty határában
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.