km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Módosít határátlépési feltételein Szlovénia

Módosít határátlépési feltételein Szlovénia

Szlovénia szombattól módosít határátlépési feltételein, a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt, amennyiben tíz óránál nem hosszabb ideig tartózkodnak az országban - derült ki válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigén gyorstesztet kell felmutatniuk a határon. Mindenki más számára kötelező a 24 óránál nem régebbi PCR-teszt, korábban egy napnál nem régebbi antigén teszttel is be lehetett utazni Szlovéniába. Kivételt képeznek ez alól azok, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.


A kormány szerda késő esti ülésén arról is döntött, hogy az óraátállítás miatt lerövidíti az éjszakai kijárási tilalmat, amely 21 óra helyett most 22 órától reggel 5 óráig tart majd. A tizenkét régióból hármat, két nyugat- és egy észak-szlovéniai régiót ismét vörös besorolású területté nyilvánítottak, és ezekben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.


A kabinet módosította a nemzeti oltási stratégiát is. A kritikus infrastruktúra előtt előnyben részesülnek a 60 év felettiek. Jelenleg ugyanis a kórházban kezelt betegek átlagéletkora 66 év, az intenzív osztályon kezelt betegeké pedig 67 év. Ezt a korosztályt nem oltották eddig. A 80 évesek immunizációja a hétvégén fejeződik be.


Szlovéniában szerdára 1164-gyel, több mint 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban négy beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3998-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 501-en vannak kórházban, 107-en intenzív osztályon.


Horvátországban az elmúlt napon 1673 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 262 302-öt. Az elmúlt 24 órában tízen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5838-ra emelkedett. Kórházban 1071 beteget ápolnak, közülük százan vannak lélegeztetőgépen.


A zágrábi kormány csütörtöki ülésén április végéig kiterjesztette a gazdaságélénkítő csomagját. Azok a vállalkozók, akik a járványintézkedések következtében nem tudnak kinyitni, vagy nagymértékben visszaesik a forgalmuk, továbbra is részesülnek bértámogatásban és az állam fedezi működési költségeik egy részét.


Davor Bozinovic horvát belügyminiszter jelezte: a megyei válságstábok javaslatára négy megyében, Dubrovnik-Neretva, Tengermelléki-Fennsík, Károlyváros és Zágráb megyében csütörtöktől szigorítanak az intézkedéseken, korlátozzák a nyilvános rendezvényeken résztvevők felső létszámhatárát és bezáratják vendéglátóhelyek teraszait és kerthelyiségeit.


Horvátország is módosított oltási stratégiáján, és a turisztikai dolgozók is bekerülnek elsőbbséget élvező oltandók csoportjába. (MTI)

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
legfrissebbek
A pénztáros nem szkennelte be a termékeket, így társa fizetés nélkül vihette ki azokat a celldömölki boltból
A Sárvári Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik a vád szerint 2022 júniusában, egy celldömölki áruházból kilenc alkalommal loptak el különféle termékeket, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
A helyiekkel együtt gondolkodnának a jövő városáért
Németh Ákos tanácsnok arra kér mindenkit közösségi oldalán, hogy gondolkodjanak együtt a jövő városáért, vegyenek részt minél többen a JUSTNature projektben. Dr. Nemény András polgármesterrel közösen videóban kérnek segítséget a városlakóktól.
Júniusban véget ér a járvány Ausztriában
A szövetségi kormány tegnapi ülésén döntött a koronavírus elleni intézkedések befejezésének ütemtervéről – majdnem pontosan három évvel az első megerősített ausztriai esetek után. A szabályokat a nyárig fokozatosan kell kivezetni, és Ausztria június 30-án visszatér a „normál működéshez“, írja az orf.at.
Menesztették a szombathelyi 112-es Hívásfogadó Központ vezetőjét
Szakmai nap a komplex rehabilitáció jegyében
A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont 2023. február 7-én szakmai konferenciát rendez. A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én, kedden szakmai konferenciát rendez. Az esemény első felében a rehabilitáció szerepét járják körbe városi, sportolói és egyetemi szempontból. Az esemény további részében tudományos előadásokon vizsgálják meg, hogyan segíthet a rehabilitáció az ortopédiai betegállátásban vagy a csontritkulás kezelésében. A rendezvény online is követhető. A rendezvény online is követhető.