km/óra
  2020.09.21., hétfő  •  Máté, Mirella napja
Módos Tibor: Sok örömet hozott nekem a tanári pálya

Módos Tibor: Sok örömet hozott nekem a tanári pálya

Együtt a kollégákkal, a szülőkkel és a diákokkal – vezetőként ez volt az ars poeticája. Két évtizedet töltött a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatói székében, matematika-fizika-technika szakos tanárként pedig diákok ezreit oktatta, nevelte, terelgette nagy odaadással és hivatástudattal. Nyugdíjas évei küszöbén visszatekintésre kértük a nemrégiben Pedagógus Életmű díjjal kitüntetett Módos Tibort.

– Másodikos gimnazista voltam, amikor az osztályfőnök azt kérte, írjuk le, hogyan képzeljük el magunkat tíz év múlva. Azt írtam, tanár leszek, mert így mindig fiatalok között lehetek, és én is fiatal maradhatok – mondja Módos Tibor, amikor arra kérem, meséljen a pályaválasztásáról. – Mindig szerettem iskolába járni. A testvérem és unokatestvéreim idősebbek voltak nálam, és borzasztóan irigyeltem őket, hogy ők már mehetnek, én pedig nem. Szerencsére olyan első osztályos tanító nénim volt, aki megszerettette velünk a tanulást. Reál beállítottságúként a matematika-fizika szakpárt választottam, később a technika szakot is elvégeztem.


Ezek mumus tantárgyak sok diák számára…


– Ha az ember szereti és odaadóan műveli, hivatásként éli meg a szakmáját, az kisugárzik. Amelyik gyerek ezt megérzi, s valamennyire tud vele azonosulni, talán kevésbé tartja mumusnak. Mindig próbáltam meggyőzni a diákjaimat, hogy az általam tanított tárgyak nehezek ugyan, de nem kell tőlük félni. A gyerekek, az osztályok mind különbözőek, nem csak tananyagot tanítunk, mindig kellett valami pluszt adni ahhoz, hogy megtanulják, megkedveljék, amit szeretnék, hogy megtanuljanak. 


Negyven év alatt sokat változott a tanítás módszertana. Hogyan tudott ezzel lépést tartani?


– Régen a tudás letéteményese az iskola és a könyvtár volt, ma már minden információ elérhető digitálisan, és a gyerekek elsősorban az internetről tájékozódnak. Számunkra is új lehetőségek adódtak a tudás átadására, rengeteget fejlődött a technika. Ugyanakkor szomorúan tapasztalom, hogy ma is szinte ugyanabból a tananyagból érettségiznek a diákok, mint mi ötven évvel ezelőtt, ami óriási hiba. Meg kellene találni azokat a kompetenciák fejlesztéséhez, a hatékony oktatáshoz szükséges eszközöket, lehetőségeket, amelyek a korszerű, 21. századi gondolkodáshoz idomulnak, és a gyerekek is tudnak azonosulni vele. Sürgősen meg kellene változtatni a tananyagtartalmat, és szakmódszertani megújulásra lenne szükség. Bízom benne, hogy az új Nemzeti Alaptanterv modernebb megközelítést kínál majd.


Egy év híján teljes pályáját a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban töltötte. Miként kötődik az intézményhez?


– A Táncsics Kollégiumban kezdtem dolgozni nevelőtanárként, és rá egy évre kerültem helyettesítőnek a Kanizsaiba, ami akkor óriási lehetőség volt. Vágytam rá, hogy matematikát és fizikát taníthassak olyan gyerekeknek, akik erre fogékonyak. Később kineveztek technika-számítástechnika szakfelügyelővé, amikor számítástechnikáról még szinte nem is hallottunk. Ez az időszak meghatározta a pályámat: egyszerre voltam egyetemista, tanár, osztályfőnök, szakfelügyelő – változatos, sokrétű, izgalmas és inspiráló korszakra emlékezem. A 80-as években csodálatos tanárszemélyiségek között kezdtem dolgozni, akik remekül bántak a gyerekekkel, lehetett tanulni tőlük, segítették a kezdő pedagógusokat. Amikor 1998-ban igazgató lettem, ebből a generációból sokan dolgoztak még.  


Vezetőként mi volt a hitvallása?


– Egyetlen szó: együtt. Együtt a tanári karral, a szülőkkel, a diákokkal – ez a legfontosabb. Mert egyedül egy igazgató semmit sem tud megoldani. A „kanizsais” légkör mindig családias, demokratikus volt, éreztük a tanulók, a szülők problémáit, és remélhetőleg ők is ebben a szellemben tekintettek az iskolára.  Több kollégám volt, akik anno a Kanizsaiban végeztek, és a tanítványaim voltak. A negyven egynéhány fős tanári kar fele most is „kanizsais” öregdiák.


Hogyan vesz részt most a gimnázium életében?


– Már nem vagyok igazgató, de még nyugdíjas sem. A vezetői munka megterhelő, eljött az idő, amikor hozzá kell szokni, hogy kisebb lendülettel dolgozzak. Ez a két év jó lehetőség, hogy rákészüljek egy nyugodtabb időszakra. Elmondhatom, hogy a tanári pálya minden szegletében játszottam, és ez a hivatás sok érdekességet, örömet hozott nekem.
 

Krizsán Zsuzsanna
Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megszüntetik az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását
Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország megszünteti az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását. A hír péntek délelőtt az osztrák Belügyminisztérium honlapján jelent meg.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
A szeptember 1-re tervezett magyar határzárról közölt cikket a kurier.at. Az Ausztriában dolgozó magyar ingázók ügyében már történt egyeztetés, hivatalos bejelentés hétfőn várható.
Ausztriai magyar ingázók: órákkal a határzárás előtt még nagy a bizonytalanság
Csak találgatni tudnak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók, hogy a szeptember 1-én életbe lépő, a határzárról szóló kormányrendelet intézkedései nyomán mi vár rájuk. 
legfrissebbek
Rétvári: országosan 17 ambuláns mintavételi pont segíti az ingyenes tesztelést
Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Őrbottyánban, az új egészségház avatásán.
Magabiztosan jutott tovább a MOL Magyar Kupában a Haladás
Mátyus János együttese a Szegedi VSE-t verte 0-3 arányban a Mórahalmon rendezett mérkőzésen. Rácz duplázott, rajta kívül Tóth Barna talált be szombathelyi részről.
A jövő hét második felében fordul ősziesebbre az időjárás
A jövő hét elején is sok lesz a napsütés és marad a meleg, többfelé 30 Celsius-fok közeli értékekkel, a hét második felében viszont csapadékosabb idő várható. A hétvégére hűl is az idő, egyre inkább 20 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
Tovább csökkent az új fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában
Tovább csökkent az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.
Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen
Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon vasárnap megjelent tájékoztatóban.