km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Mindent köszönünk, Jordán Tamás!

Mindent köszönünk, Jordán Tamás!

A kétezres évek legeleje óta a városalapító Claudius császárt (a karneválszínházban) megformáló Jordán Tamást az a Szabó Tibor WSSZ-alapítótárs váltja a teátrum élén, aki a 9700 című színháznyitó előadásban, 2009-ben, Claudiust (is) megelevenítette.

 

2021. január 28., csütörtök, 15 óra. Weöres Sándor Színház. Sajtótájékoztatóval egybekötött (szűk körű) társulati ülés. „Jordán Tamás ezt a rendhagyó formát választotta, hogy mandátuma lejártával elbúcsúzzon a szombathelyi közönségtől, a várostól és a társulattól. Szabó Tibor pedig első ízben itt szeretné üdvözölni a szombathelyi közönséget, a várost és a társulatot”, áll a drótpostai meghívóban. 


A színpadon Jordán Tamás, alapító direktor, dr. Nemény András polgármester és Szabó Tibor, február elsejétől hivatalba lépő igazgató. A nézőtéren – megfelelő távolságra egymástól – a WSSZ művészei, munkatársai, meg a sajtó képviselői. Magától értetődően: maszkban. 


Idézetcsokrot nyújtunk át a megismételhetetlen (ámbár kamerák által rögzített), megható s egyben fölemelő, színháztörténeti jelentőségű ünnepségről. 


Dr. Nemény András: „Nagyon közeli barátok vagyunk régóta. A színházról való szavazáskor (2007. szeptember 27-én – szp) már képviselő voltam, ugyanolyan elfogódott és elérzékenyült, mint amilyen most te, Tamás. Én nem tudok tőled elköszönni. Sokat szeretnélek látni Szombathelyen, itt a színházban is. Biztos vagyok benne, hogy foglak látni nálunk; a szokásos túrós csuszás programra szeretettel várlak a későbbiekben is.”


„Politikus kevés olyan embert lát pályafutása során, akiről azt tudja mondani, egészen biztos úgy növeli Szombathely hírét, erejét, hogy el fogunk róla nevezni utcát, teret, színházat, bármit. Jordán Tamás ilyen ember. Dr. Ipkovich György is nagyon gratulál, de biztos, hogy dr. Puskás Tivadar és a város nevében is mondhatom: mindent köszönünk neked, Tamás! Azt szeretném, hogy Szombathelyen, mint eddig is, mindig jól éreznéd magad!”. 


Jordán Tamás emelkedik szóra: „Ha utcát neveznek el rólam; hát, annyian tapostak már rajtam…” (Derűs morajlás.) „Találkozunk a Jordán utcában, sétálgatunk egy kicsit… Azokat a taposólépteket én már megszoktam…” 


„A színház – s ezt mindig megemlítem – egy egész. A színház fogalma alatt nem csak a színészeket, a rendezőket értem, hanem mindenkit, aki része a mindennapi munkának.” 


„Mennyire szerettem itt! Milyen nagy jelentőségűnek tartom a színház működését! Nem csak a város életében, nem csak az én életemben, hanem az egész ország színházi életében!”


„Végtelen hálával és szeretettel gondolok ennek az egésznek minden vektorára. A társulatra, a színészekre, a háttérben dolgozókra. Hálával gondolok dr. Ipkovich Györgyre, akinek igen sokat lehet köszönni. S végül is köszönet jár az önkormányzatnak, még akkor is, ha a tizenhárom év alatt nem mindig a legjobb dolgok történtek a színház és a város vezetése között. Ezeket el lehet felejteni, talán. De a lényeg az, hogy köszönet a mi közönségünknek, amiért ilyen hálásan, hűségesen kitartottak mellettünk. Lépten-nyomon lehet tapasztalni, mennyire szeretnek minket, mennyire fontos a munkánk. Egyszerre érzem tizenhárom év minden pillanatát. Ezzel az érzéssel távozom, és ezzel az érzéssel búcsúzom tőletek.” 


A leköszönő direktor megkéri a város első emberét, hogy hivatalosan ő nyújtsa át az új igazgatónak a teátrum – masnival átkötött dobozban lévő – kulcsát. S miután dr. Nemény András átadta Szabó Tibornak, így szólt hozzá: „Kívánom neked, hogy majd, amikor sok év múlva búcsúzol, az akkori polgármester – bárki legyen az – ugyanolyan érzésekkel legyen irántad, mint amilyenekkel én vagyok most Tamás iránt.”


Szabó Tibor is köszönti Jordán Tamást: „Ez a pillanat nem a búcsúé. Ez a pillanat azért van, hogy mi hálás köszönetet mondjunk neked azért, amiért a te nagy időutazásodnak a részesei lehettünk. Büszkén mondhatjuk el, hogy ennek a színháznak, ennek a társulatnak van múltja. Kérlek, hogy vedd át tőlünk a 9700 – általad alakított – Feri bácsijának, az előadás időgépe (amit egy jégszekrény átalakításával hozott létre) feltalálójának a munkaköpenyét, amit a jelenlévő társulati tagok a kézjegyükkel láttak el. Merjük feltételezni, hogy ez az egyik kedvenc jelmezed volt. Őrizd meg az ereklyék között. Ha most lenne időgépünk, s beleülhetnénk, szívesen visszautaznánk, hogy sok-sok pillanatot, élményt, emléket idézhessünk fel. És talán jó lenne egy időgép, ami előre is vinne minket. Meglesnénk, mi lesz a sorsa ennek a színháznak néhány év múlva.”  

 


Jordán Tamás fölolvassa azoknak a WSSZ-tagoknak a nevét, akik tucatnyi éve a társulat tagjai. A vírusveszély mihamarabbi megszűntét kívánja, s azt, hogy „én nagyon szívesen jöjjek ide bármikor, s akkor úgy fogunk egymásnak köszönni, mintha el se mentem volna”. 

 

Szenkovits Péter

Fotó: Nagy Jácint


   

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.