km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Minden örömét, bánatát a tánc nyelvén próbálta kifejezni

Minden örömét, bánatát a tánc nyelvén próbálta kifejezni

Horváth János „Gedi" 75. születésnapja alkalmából adott ünnepi műsort az Ungaresca Táncegyüttes az MMIK-ban. Az előadáson az ünnepelt pályafutásának legfontosabb állomásai köszöntek vissza a színpadról. Az est különlegességét az adta, hogy valamennyi táncblokkot felújították.

Megelevenedett a múlt szombat este az MMIK-ban, ahol Örömünnep, örömtánc címmel Horváth János „Gedi" 75. születésnapja alkalmából adott műsort az Ungaresca Táncegyüttes.


Az előadás előtt az előtérben kialakított kiállításnak köszönhetően végig lehetett követni pályafutását az ünnepeltnek. A kiváló koreográfus 48 éven keresztül vezette a táncegyüttest és megannyi tehetség került ki kezei alól, akik tovább öregbítették az Ungaresca Táncegyüttest valamint egykori vezetőjét.


Horváth János így emlékezett: „Tulajdonképpen a családom minden tagja a tánchoz sodródott és csinálja. Gyakorlatilag ebben az elmúlt 60 évben, amit ebben a mozgalomban töltöttem, több száz gyermeket neveltem fel, akik a tánccal kezdtek foglalkozni. Múltkor számoltam össze, hogy 18 olyan egyén van, aki itt szerezte az alapokat és elvégezte a Táncművészeti Főiskolát.”


Ezt fia, Horváth Győző, az ünnepi előadás egyik rendezője is megerősítette és kitért arra is, hogy a néptánc generációkat képes összekötni még az együttesen belül is. 


Horváth János "Gedi" novemberben töltötte be 75. életévét, így meglepetésként érte az ünnepi előadás, amelyen életének fontosabb koreográfiáit láthatta a nagyközönség.


Csollányné Horváth Krisztina elmondta, hogy a születésnaposnak megpróbálták azokat a kedvenc koreográfiáit elővenni, amelyeket a 2004-es, a 2005-ös és a 2006-os években alkotott. Ezek táncszínházi koreográfiák, amelyeket Kiss Ferenc zenéire készített Gedi, az édesapja és azóta nem voltak felújítva. A táncosoknak is nagy feladat volt ezeket megtanulni. Amikor ezeket ismételten elővették, eltáncolták, dolgoztak a táncokkal, akkor derült ki, hogy nagyon nagy az aktualitása szinte mindegyiknek.


A zsúfolásig megtelt színházterem színpadán az Ungaresca Táncegyüttes, az Ungaresca Senior Együttes, valamint a Mákvirág csoport közreműködésével prezentálták a Gedi által megálmodott darabok. A sort az ünnepelt első díjnyertes alkotása, a Profán sirató nyitotta, melyet az 1968-as diáklázadásokat feldolgozó film, az Eper és vér inspirált. Nagy sikert aratott a közönség körében a Lumpok indulója, valamint Ady verbunkja is. Az előadásokat, valamint a köszöntőműsort követően megtudtuk azt is, hogy milyen hatása van Horváth János munkásságának régiónk kulturális életére.


Csollányné Horváth Krisztina: „Nagyon-nagyon sok helyen van tanítványa, akik már maguk is felnőtt csoportokat vezetnek vagy gyerekeket tanítanak és az ő munkássága, illetve az a szellemiség, amit ő, illetve Ernő bácsi annak idején elkezdett itt az Ungaresca Táncegyüttesben, ez áthatja a továbbiakban is a Vas megyei néptáncegyüttesek munkáját. Példaként tekint rá mindenki.”


Az ünnepelt az előadást követően foglalta össze egyetlen gondolatban munkásságának minden örömét, bánatát, amelyet a tánc nyelvén próbált kifejezni. Horváth János Gedi: „Nehéz megélni, csak csináltam. Tulajdonképpen Kós Károlynak a mondatát tudnám idézni: Tettem, amit kellett, ahogy lehetett és ahogy tudtam…”


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.