km/óra
  2022.06.25., szombat  •  Vilmos napja
Minden örömét, bánatát a tánc nyelvén próbálta kifejezni

Minden örömét, bánatát a tánc nyelvén próbálta kifejezni

Horváth János „Gedi" 75. születésnapja alkalmából adott ünnepi műsort az Ungaresca Táncegyüttes az MMIK-ban. Az előadáson az ünnepelt pályafutásának legfontosabb állomásai köszöntek vissza a színpadról. Az est különlegességét az adta, hogy valamennyi táncblokkot felújították.

Megelevenedett a múlt szombat este az MMIK-ban, ahol Örömünnep, örömtánc címmel Horváth János „Gedi" 75. születésnapja alkalmából adott műsort az Ungaresca Táncegyüttes.


Az előadás előtt az előtérben kialakított kiállításnak köszönhetően végig lehetett követni pályafutását az ünnepeltnek. A kiváló koreográfus 48 éven keresztül vezette a táncegyüttest és megannyi tehetség került ki kezei alól, akik tovább öregbítették az Ungaresca Táncegyüttest valamint egykori vezetőjét.


Horváth János így emlékezett: „Tulajdonképpen a családom minden tagja a tánchoz sodródott és csinálja. Gyakorlatilag ebben az elmúlt 60 évben, amit ebben a mozgalomban töltöttem, több száz gyermeket neveltem fel, akik a tánccal kezdtek foglalkozni. Múltkor számoltam össze, hogy 18 olyan egyén van, aki itt szerezte az alapokat és elvégezte a Táncművészeti Főiskolát.”


Ezt fia, Horváth Győző, az ünnepi előadás egyik rendezője is megerősítette és kitért arra is, hogy a néptánc generációkat képes összekötni még az együttesen belül is. 


Horváth János "Gedi" novemberben töltötte be 75. életévét, így meglepetésként érte az ünnepi előadás, amelyen életének fontosabb koreográfiáit láthatta a nagyközönség.


Csollányné Horváth Krisztina elmondta, hogy a születésnaposnak megpróbálták azokat a kedvenc koreográfiáit elővenni, amelyeket a 2004-es, a 2005-ös és a 2006-os években alkotott. Ezek táncszínházi koreográfiák, amelyeket Kiss Ferenc zenéire készített Gedi, az édesapja és azóta nem voltak felújítva. A táncosoknak is nagy feladat volt ezeket megtanulni. Amikor ezeket ismételten elővették, eltáncolták, dolgoztak a táncokkal, akkor derült ki, hogy nagyon nagy az aktualitása szinte mindegyiknek.


A zsúfolásig megtelt színházterem színpadán az Ungaresca Táncegyüttes, az Ungaresca Senior Együttes, valamint a Mákvirág csoport közreműködésével prezentálták a Gedi által megálmodott darabok. A sort az ünnepelt első díjnyertes alkotása, a Profán sirató nyitotta, melyet az 1968-as diáklázadásokat feldolgozó film, az Eper és vér inspirált. Nagy sikert aratott a közönség körében a Lumpok indulója, valamint Ady verbunkja is. Az előadásokat, valamint a köszöntőműsort követően megtudtuk azt is, hogy milyen hatása van Horváth János munkásságának régiónk kulturális életére.


Csollányné Horváth Krisztina: „Nagyon-nagyon sok helyen van tanítványa, akik már maguk is felnőtt csoportokat vezetnek vagy gyerekeket tanítanak és az ő munkássága, illetve az a szellemiség, amit ő, illetve Ernő bácsi annak idején elkezdett itt az Ungaresca Táncegyüttesben, ez áthatja a továbbiakban is a Vas megyei néptáncegyüttesek munkáját. Példaként tekint rá mindenki.”


Az ünnepelt az előadást követően foglalta össze egyetlen gondolatban munkásságának minden örömét, bánatát, amelyet a tánc nyelvén próbált kifejezni. Horváth János Gedi: „Nehéz megélni, csak csináltam. Tulajdonképpen Kós Károlynak a mondatát tudnám idézni: Tettem, amit kellett, ahogy lehetett és ahogy tudtam…”


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Fergeteges koncertet adott a Kugler zenekar (képgaléria)
100 éve jelent meg James Joyce Ulysses című regénye, Szombathely kétnapos Bloomsday-jel ünnepelte az évfordulót június 16-án és 17-én. A kortárs képzőművészeti kavalkád bővelkedett koncertekben, kiállításokban, alkotói performanszokban és gasztro-élményekben.
Szikora Róbert és az R-Go adott koncertet Szombathelyen (képgaléria)
A rajongók megtöltötték a Fő teret.
TFA-FCC Hungary-Szombathely tűzoltóverseny és koncertek a Fő téren
Szombathely Fő terén rendezik meg a TFA-FCC Hungary-Szombathely, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt a mai napon.
Felfüggesztették a Gothard iskola egyik tanárát
Ne öntse ki, inkább dobja a kontérbe!
Városszerte kilenc helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj begyűjtésére szolgáló konténert. Szombathely 2021 márciusában csatlakozott a Cseppetsem! Programhoz. Akkor a város 18 óvodájába került gyűjtőedény, tavaly októberben pedig a Vásárcsarnok oldalához tették ki a vakítósárga konténert.
legfrissebbek
Montenegrói győzelem a magyar csoportban a férfi vízilabdatornán
A csoportgyőztesek a szerdai negyeddöntőbe jutottak, a második és harmadik helyezettek a nyolc közé kerülésért játszanak hétfőn, míg a negyedikek - Kanada visszalépése nyomán hárman - az alsóházban (13-15. hely) folytatják.
Hosszú: nagyon kedves volt nekem ez a világbajnokság
Szombati egyéni számban címvédőként negyedik lett 400 méter vegyesen. 
Meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra
A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek.
Rapport a hetedik meccsén kikapott 
Rapport Richárd hat döntetlen után hetedik mérkőzésén kikapott a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.
Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát
A kormányszövetség és a NUPES együtt 296 képviselővel rendelkezik. A javaslat elfogadásához 289 szavazat szükséges, ami az abszolút többség.