km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Minden örömét, bánatát a tánc nyelvén próbálta kifejezni

Minden örömét, bánatát a tánc nyelvén próbálta kifejezni

Horváth János „Gedi" 75. születésnapja alkalmából adott ünnepi műsort az Ungaresca Táncegyüttes az MMIK-ban. Az előadáson az ünnepelt pályafutásának legfontosabb állomásai köszöntek vissza a színpadról. Az est különlegességét az adta, hogy valamennyi táncblokkot felújították.

Megelevenedett a múlt szombat este az MMIK-ban, ahol Örömünnep, örömtánc címmel Horváth János „Gedi" 75. születésnapja alkalmából adott műsort az Ungaresca Táncegyüttes.


Az előadás előtt az előtérben kialakított kiállításnak köszönhetően végig lehetett követni pályafutását az ünnepeltnek. A kiváló koreográfus 48 éven keresztül vezette a táncegyüttest és megannyi tehetség került ki kezei alól, akik tovább öregbítették az Ungaresca Táncegyüttest valamint egykori vezetőjét.


Horváth János így emlékezett: „Tulajdonképpen a családom minden tagja a tánchoz sodródott és csinálja. Gyakorlatilag ebben az elmúlt 60 évben, amit ebben a mozgalomban töltöttem, több száz gyermeket neveltem fel, akik a tánccal kezdtek foglalkozni. Múltkor számoltam össze, hogy 18 olyan egyén van, aki itt szerezte az alapokat és elvégezte a Táncművészeti Főiskolát.”


Ezt fia, Horváth Győző, az ünnepi előadás egyik rendezője is megerősítette és kitért arra is, hogy a néptánc generációkat képes összekötni még az együttesen belül is. 


Horváth János "Gedi" novemberben töltötte be 75. életévét, így meglepetésként érte az ünnepi előadás, amelyen életének fontosabb koreográfiáit láthatta a nagyközönség.


Csollányné Horváth Krisztina elmondta, hogy a születésnaposnak megpróbálták azokat a kedvenc koreográfiáit elővenni, amelyeket a 2004-es, a 2005-ös és a 2006-os években alkotott. Ezek táncszínházi koreográfiák, amelyeket Kiss Ferenc zenéire készített Gedi, az édesapja és azóta nem voltak felújítva. A táncosoknak is nagy feladat volt ezeket megtanulni. Amikor ezeket ismételten elővették, eltáncolták, dolgoztak a táncokkal, akkor derült ki, hogy nagyon nagy az aktualitása szinte mindegyiknek.


A zsúfolásig megtelt színházterem színpadán az Ungaresca Táncegyüttes, az Ungaresca Senior Együttes, valamint a Mákvirág csoport közreműködésével prezentálták a Gedi által megálmodott darabok. A sort az ünnepelt első díjnyertes alkotása, a Profán sirató nyitotta, melyet az 1968-as diáklázadásokat feldolgozó film, az Eper és vér inspirált. Nagy sikert aratott a közönség körében a Lumpok indulója, valamint Ady verbunkja is. Az előadásokat, valamint a köszöntőműsort követően megtudtuk azt is, hogy milyen hatása van Horváth János munkásságának régiónk kulturális életére.


Csollányné Horváth Krisztina: „Nagyon-nagyon sok helyen van tanítványa, akik már maguk is felnőtt csoportokat vezetnek vagy gyerekeket tanítanak és az ő munkássága, illetve az a szellemiség, amit ő, illetve Ernő bácsi annak idején elkezdett itt az Ungaresca Táncegyüttesben, ez áthatja a továbbiakban is a Vas megyei néptáncegyüttesek munkáját. Példaként tekint rá mindenki.”


Az ünnepelt az előadást követően foglalta össze egyetlen gondolatban munkásságának minden örömét, bánatát, amelyet a tánc nyelvén próbált kifejezni. Horváth János Gedi: „Nehéz megélni, csak csináltam. Tulajdonképpen Kós Károlynak a mondatát tudnám idézni: Tettem, amit kellett, ahogy lehetett és ahogy tudtam…”


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.
Haladás: Győztes hazatérés
A Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszotta első mérkőzését a Hali Szombathelyen a gyepcsere miatt. A Rohonci úton a vasiak 2-1-re verték a Soroksárt.
Rendőrök versenyeztek Szombathelyen (képgalériával)
Tizenkettedik alkalommal rendeztek Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt a vármegyék legjobb forgalomirányítói, gépkocsizó- és motoros járőrei számára. 60 rendőr indult az idei próbán, amelynek Szombathely és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a házigazdája.