km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

299 fa került a klagenfurti stadionba a For Forest (Az erdőért) művészi installáció keretében. Ausztria legnagyobb művészeti projektje vasárnaptól ingyen látogatható, azonban jókora politikai hullámokat vetett, pedig egy tiroli festő rajzát elevenítette meg az alkotó.

A 7200 négyzetméteres gyepre összesen 299 gyökeres fa került, a faiskolai növényeket a kiállítás bezárása után (október 27.) kiültetik a szabadba. Összesen 16 fajtából (8 és 14 méter közötti fák) állt össze az alkalmi erdő. A gyepre először olyan lemezeket fektettek, amelyek egyenletesen oszlatják a súlyt (ezeket használják koncerteken is), utána kezdődött meg a 299 élő fából álló kiállítás felépítése és berendezése. Az alkotás maga nem járható be, hanem a lelátóról tekinthető meg, hogy mi történhet a természettel, ha nem vigyázunk rá (Magyarországon ez a kérdés kicsit másképp hangzana). Az egészet a svájci Klaus Littmann művész találta ki, a tiroli festő, Max Peintner egyik, a lehetséges jövőt vázoló rajza alapján, amelyen nagyvárosi nézők figyelik a stadionba szorított erdőt.
 

Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet
Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet

Littmann úgy gondolta, hogy egy gigantikus projekt keretében élőben valósítja meg a klasszikus grafikát, ebben Enzo Enea tájépítész volt a segítségére. A kiállításnak különleges jelentőséget ad, hogy Dél-Amerikában lángol az esőerdő, erre és a Földet fenyegető más (köztük politikai) veszélyekre is fel akarja hívni a figyelmet a svájci alkotó. A klímaváltozás már a mindennapokban is érezhető és a svájci művész úgy gondolja, hogy a látványtól az emberek elgondolkodnak azon, hogyan is viszonyulnak a természethez. Az ötletgazda erdőszobornak nevezi az alkotást, szerinte nem is az a lényeg, hogy híre megy a kiállításnak, hanem az, miként hat az emberekre. A kiállítás vasárnap délután 2-kor nyílik és október 27-ig ingyenesen látogatható.


Az installációt nem fogadta mindenki szívesen,  főleg azok után, hogy  a helyi futballcsapat, az elsőligás WAC bekerült az Európa Liga csoportkörébe a jó helyezése okán (az AS Roma, a Mönchengladbach és a  török Basaksehir lesz az ellenfele), így megfelelő pálya híján az EL-meccseit Grazban játssza.

 


A véleménykülönbségek a politikai törésvonalak mentén alakultak ki Maria Luise Mathiaschitz polgármester és Peter Kaiser tartományi kulturális és sportreferens (mindketten a szocialista párt, az SPÖ tagjai) üdvözölték a kiállítást és hangsúlyozták, mecénások és támogatók pénzéből készült el, az adófizetőknek egy centjébe sem került. A Szabadságpárt (FPÖ) egy ellenrendezvényt hirdetett, amelyen bejelentették, hogy 300 facsemetét osztanak szét, mert szerintük és projekt nem a klímavédelemről szól, hanem arról, hogy a karintiai politika elszakadt a valóságtól. Továbbá szerintük igenis került közpénz a svájci művészhez, csak nem erre a projektre, hanem egy korábbi kiállítása kapcsán. (ORF)

Fotó: ORF


 

 

 

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.
Busszal ütközött, és árokba csapódott egy Skoda Sorokpolány közelében
A személyautó érintőlegesen ütközött a busz oldalával, kiszakadt a kereke, és a menetirány szerinti bal oldali árokba csapódott.