km/óra
  2020.10.19., hétfő  •  Nándor napja
Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

Mi lesz a világból: erdőt ültettek egy stadionba Ausztriában

299 fa került a klagenfurti stadionba a For Forest (Az erdőért) művészi installáció keretében. Ausztria legnagyobb művészeti projektje vasárnaptól ingyen látogatható, azonban jókora politikai hullámokat vetett, pedig egy tiroli festő rajzát elevenítette meg az alkotó.

A 7200 négyzetméteres gyepre összesen 299 gyökeres fa került, a faiskolai növényeket a kiállítás bezárása után (október 27.) kiültetik a szabadba. Összesen 16 fajtából (8 és 14 méter közötti fák) állt össze az alkalmi erdő. A gyepre először olyan lemezeket fektettek, amelyek egyenletesen oszlatják a súlyt (ezeket használják koncerteken is), utána kezdődött meg a 299 élő fából álló kiállítás felépítése és berendezése. Az alkotás maga nem járható be, hanem a lelátóról tekinthető meg, hogy mi történhet a természettel, ha nem vigyázunk rá (Magyarországon ez a kérdés kicsit másképp hangzana). Az egészet a svájci Klaus Littmann művész találta ki, a tiroli festő, Max Peintner egyik, a lehetséges jövőt vázoló rajza alapján, amelyen nagyvárosi nézők figyelik a stadionba szorított erdőt.
 

Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet
Max Peintner klasszikus rajza adta az ötletet

Littmann úgy gondolta, hogy egy gigantikus projekt keretében élőben valósítja meg a klasszikus grafikát, ebben Enzo Enea tájépítész volt a segítségére. A kiállításnak különleges jelentőséget ad, hogy Dél-Amerikában lángol az esőerdő, erre és a Földet fenyegető más (köztük politikai) veszélyekre is fel akarja hívni a figyelmet a svájci alkotó. A klímaváltozás már a mindennapokban is érezhető és a svájci művész úgy gondolja, hogy a látványtól az emberek elgondolkodnak azon, hogyan is viszonyulnak a természethez. Az ötletgazda erdőszobornak nevezi az alkotást, szerinte nem is az a lényeg, hogy híre megy a kiállításnak, hanem az, miként hat az emberekre. A kiállítás vasárnap délután 2-kor nyílik és október 27-ig ingyenesen látogatható.


Az installációt nem fogadta mindenki szívesen,  főleg azok után, hogy  a helyi futballcsapat, az elsőligás WAC bekerült az Európa Liga csoportkörébe a jó helyezése okán (az AS Roma, a Mönchengladbach és a  török Basaksehir lesz az ellenfele), így megfelelő pálya híján az EL-meccseit Grazban játssza.

 


A véleménykülönbségek a politikai törésvonalak mentén alakultak ki Maria Luise Mathiaschitz polgármester és Peter Kaiser tartományi kulturális és sportreferens (mindketten a szocialista párt, az SPÖ tagjai) üdvözölték a kiállítást és hangsúlyozták, mecénások és támogatók pénzéből készült el, az adófizetőknek egy centjébe sem került. A Szabadságpárt (FPÖ) egy ellenrendezvényt hirdetett, amelyen bejelentették, hogy 300 facsemetét osztanak szét, mert szerintük és projekt nem a klímavédelemről szól, hanem arról, hogy a karintiai politika elszakadt a valóságtól. Továbbá szerintük igenis került közpénz a svájci művészhez, csak nem erre a projektre, hanem egy korábbi kiállítása kapcsán. (ORF)

Fotó: ORF


 

 

 

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pedagógusok Szakszervezete: három tanár halt meg eddig koronavírusban, az egyikük Vas megyei
A Pedagógusok Szakszervezete három olyan tanárról tud, akik igazoltan koronavírus-fertőzés következtében haltak meg.
A Markusovszky kórház celldömölki telephelyén átmenetileg szünetelnek az ellátások
55 új fertőzött Vasban, 1293 Magyarországon, 33-an meghaltak
1293 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 33 krónikus beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 953-ról 1008-ra nőtt.
Operatív törzs: csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni
Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
50 új fertőzött Vasban, 1025 Magyarországon, 28-an meghaltak
1025 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 28 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 865-ről 915-re nőtt.
legfrissebbek
Az OTP a bíróságon fog hadakozni Horvátországgal
Az OTP Bank Nyrt. közleményben tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen.
Bukarestben keddtől bezárják az iskolákat, kötelezővé válik a maszkviselés
Bukarestben a koronavírus-járvány miatt keddtől kezdődően közterületen - vagyis a lakáson kívül mindenütt - kötelezővé válik a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik.
Nemzetek Ligája: kilenc helyet előrelépett a magyar válogatott
A magyar labdarúgó-válogatott kilenc helyet előrelépve a 23. helyen áll a Nemzetek Ligája rangsorában.
Eláll népszavazási kezdeményezésétől a DK
Eláll az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási kezdeményezésétől a Demokratikus Koalíció, mert az valószínűleg nem lenne lebonyolítható jelentős járványügyi kockázatok vállalása nélkül.
Az Egyesült Államok továbbra sem nézi jó szemmel az iráni fegyverbizniszt
Az Egyesült Államok továbbra is szankcionálja az Iránnak történő fegyvereladást - hívta fel a figyelmet Mike Pompeo, amerikai külügyminiszteri.