km/óra
  2020.11.30., hétfő  •  András, Andor napja
Méteres lángokkal ég az erdő Wiener Neustadt környékén, a levegőből is oltanak

Méteres lángokkal ég az erdő Wiener Neustadt környékén, a levegőből is oltanak

Több ezer négyzetméteren ég az erdő Wiener Neustadt környékén, számoltak be kedd délután osztrák hírportálok. A lángok néhol a 10 métert is elérik, a füstfelhő kilométerekről látható. 

A kurier.at szerint a lángok Neunkirchen és Wiener Neustadt között csaptak fel egy fenyőerdőben - a környéken egyébként régóta nem esett eső. A tartományi tűzoltóság szóvivője azt mondta a hírportálnak, hogy a tüzet fél három körül észlelték Saubersdorfnál. Összesen 200 tűzoltók érkezett a helyszínre, egy körülbelül 1000x500 méteres erdőrészlet kapott lángra. Egy rendőrségi és egy katonai helikopter (Black Hawk) is bekapcsolódott az oltásba. Hogy a légi járművek a helyszínen tudjanak tankolni, egy mobil töltőállomást is telepítettek a tűzoltók, továbbá megszervezték, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre. A védekezés még órákig eltarthat. (kurier.at., noe112)
 

Update: a tüzet a kora esti órákra fékezték meg, a tűzoltók azonban továbbra is a helyszínen vannak. A szárazság miatt Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Bécs környékén több tűzeset is történt. Az erdők és a mezők annyira szárazak, hogy egy szikra is elég ahhoz, hogy a lángok fellobbanjanak.  Az osztrák meteorológiai és geodinamikai intézet (ZAMG) az említett tartományokban legmagasabb, 4-es fokozatú vészhelyzetet hirdetett az extrém körülmények miatt. Csak Bécs környékén 10 erdőtűzhöz vonultak a tűzoltók, a Fertő-tónál  700 hektárnyi nádas égett le a hétvégén.

 

 

 

 

 

Borítókép: Körzeti Tűzoltó Parancsnokság Wiener Neustadt/BR Karl-Heinz Greiner

 

 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Új helyére került a város adventi koszorúja
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.