km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Mészöly Géza: a jövő csapatát építjük

Mészöly Géza: a jövő csapatát építjük

Mészöly Géza neve jól cseng a szombathelyi focibarátok körében: a trénerrel igencsak sikeres időszakot élt meg az akkor még élvonalbeli gárda. Március elejétől Mészöly Géza immár a Haladás szakmai vezetője, és bár kontraktusa egyelőre fél évre szól, minden bizonnyal hosszabb távon dolgozik majd a vasi megyeszékhelyen az 55 éves szakember. Az interjú a DVTK elleni meccs előtt készült.

 

– Mennyire érte váratlanul a megkeresés? Sokat hezitált, míg igent mondott?  


– Az első kérdésre a válaszom igen, hiszen valóban nem gondoltam, hogy épp a szezon közepén kapok felkérést egy ilyen jellegű munkára. A másodikra pedig határozott nem. Szombathely mindig a szívem csücske marad, elképesztően sok fantasztikus élmény köt a városhoz. Remek eredményeket értünk el a srácokkal, a közönség szerette a csapatot. Az, hogy eljött a váltás ideje, az pedig benne van a futballban. Ugyanakkor kiemelném, hogy a távozásom roppant korrekt körülmények között zajlott, nem volt sárdobálás, egyszerűen akkor ennyi volt abban a történetben. Amikor kiderült, hogy visszatérek, sok Hali-drukker jelezte: örömmel fogadják érkezésemet. Ez természetesen feltöltött. Neki is álltunk a munkának nyomban. 


– Valóban sikeres időszakot töltött a kispadon, ám egyelőre jelenleg nem sikerült felrázni a csapatot. Mélyrepülésben van az együttes…

 
– Való igaz, jelenleg nagy gödörben vagyunk. Folyamatosan egyeztetek a tulajdonossal és a szakmai stábbal, keressük a probléma okait. A Budaörs elleni találkozón, amelyen végre 1-0-ra nyertünk, azt gondoltam, elindultunk felfelé, de sajnos nem így történt.


– Tán Ajkán volt a mélypont. Az a teljesítmény vállalhatatlan volt. Hogyan lehet felrázni a csapatot? Mivel próbálkoznak?   


– Ezzel egyetértek, a múlt hétvégi bajnokin nyújtott teljesítmény a legrosszabb volt az idényben. Aki Haladás-mezben pályára lép, nem nyújthat ilyen produkciót. Az én dolgom több összetevőből áll: a tulajdonos és a szakmai stáb között kell egyfajta hidat képeznem. Természetesen beszélgetek a játékosokkal és Németh Szabolcs vezetőedzővel egyaránt. Szabolcs felkészült szakember, ám közhely, de igaz: az edzőt az eredményei minősítik. Jómagam trénerként még nem voltam ilyen helyzetben, játékosként viszont igen, még anno a Vasasban. Dolgozni kell tovább, és az magával hozza a sikert. 


– A szerződése fél évre szól. Ennyi idő elegendő lenne egy markánsabb csapat alapjainak a lerakásához?  


– Nem, természetesen nem, éppen ezért már meg is kezdődtek az egyeztetések a kontraktusom meghosszabbításáról. Az idei bajnokságot kvázi nyugalomban tölthetjük, hiszen nem juthatunk fel, és szerencsére ősszel összegyűjtöttünk annyi pontot, hogy a kiesés kérdése sem érint minket. A következő szezonban a célunk az, hogy egy elsősorban helyi kötődésű futballistákra épülő élcsapat legyen a Haladásból. Ittlétem alatt megtapasztaltam, hogy a Hali-szurkolók sokkal inkább magukénak érzik a gárdát, ha több a közülük való játékos. Sok focistának lejár a szerződése, velük is megkezdtük az egyeztetéseket, emellett természetesen igazolni is szeretnénk. A víziómban az szerepel, hogy a jövő évi Haladás topcsapata lesz a ligának, amely hazai környezetben bárkit képes legyőzni, emellett látványos focival rukkol elő hétről-hétre több ezer néző előtt. 


– Akkor valóban nagy változásokra lesz szükség, hiszen a gyatra szereplés kiverte a biztosítékot a szurkolói csoportoknál is.   


– Az elmúlt hónapokban valóban gyengén ment a gárdának, az az igazság, hogy el kell fogadnunk a drukkerek véleményét, de hangsúlyozom, jövőre más lesz a csapat.


– Kimondható, hogy a feljutás a cél?  


– Ezzel óvatosan bánnék, inkább úgy fogalmazok: az első négyben szeretnénk a következő kiírásban végezni. A klub stabil anyagi körülmények között működik, a létesítmények csodálatosak. Maradjunk abban, arra szerződtem, hogy a Hali ismét a szebbik arcát mutatja majd.

 

Ismerős közegben 
Mészöly Géza ismerős közegbe érkezett március elején a vasi megyeszékhelyre. A szakember 1967. február 25-én a fővárosban született, édesapja Mészöly Kálmán válogatott labdarúgó, egykori szövetségi kapitány. Mészöly Géza a Vasas korosztályos együttesében kezdett el futballozni, 2001-ig tartó játékoskarrierje alatt Dél-Koreában, Franciaországban, Cipruson és Izraelben is megfordult. 1988 és 1995 között 18-szor szerepelt a magyar válogatottban. Edzőként Fóton vállalt elsőként munkát, az Újpesttel 2004-ben ezüstérmet szerzett. Mészöly Géza a 2014/15-ös, akkor még 16 csapatos bajnokság hajrájában, kiesőhelyen vette át a Haladás irányítását, és az utolsó négy fordulóban sikerült kiharcolnia a bennmaradást a zöld-fehérekkel. A következő, immár csak 12 csapatos élvonalban a klub történetének második legjobb helyezését érte el vele a Haladás, az ötödik helyen zártunk. A következő kiírásban is remekül szerepeltek a vasiak: a 2016/17-es idényben a 6. pozícióban végzett a Hali. 

 

Krilov István 
Fotó: Szántai Kriszti

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.