km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Meseest: a természet szépségére hívták fel a figyelmet

Meseest: a természet szépségére hívták fel a figyelmet

Hangtálak, ősi mondák is szerepeltek a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjának meseestjén. A második alkalommal megszervezett programon családok vettek részt: ezek a történetek nemcsak a gyermekeknek szóltak, hanem a felnőtteket is megérintették.

 

Üzbég, tanganyikai, talmud, irokéz, lapp és magyar népmesék szerepeltek a második arborétumi meseest palettáján. Ezúttal a természet szépségére hívta fel a figyelmet a program. A mesék az ember és a környezete közti harmóniáról, a békés egymás mellett élésről szóltak. 


A kicsik azonnal körbevették a mesemondót, aki különleges hangulatelemekkel is készült: gyertyákkal, hangtállal. Ennek az eszköznek a tibeti, és az ősmagyar kultúrában is nagy szerepet tulajdonítottak, de napjainkban is használják terápiához, például hangmasszázsra.


Albert Zsuzsánna meseterapeuta, pedagógus az SZTV-nek így nyilatkozott: „Hangtálakat azért használok, mert harmonikusabb világot, kiegyensúlyozottabb légkört tud teremteni. Az őseink is használtak hangszereket.  Én a hangtálat szeretem, hiszen mi is energia vagyunk, és bennünk is rezeg minden - tehát segíti a ráhangolódást, azt az együtt áramlást a közönséggel, ami ennek a segítségével is megtörténhet.”


A látogatóközpontban egyre gyakoribbak a közösségi rendezvények: a felnőtteket előszeretettel hívják mozgásos programokra, de a gyerekeknek is tartogatnak érdekességeket.


Durai Tímea, a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjának a vezetője elmondta, a céljuk az, hogy az arborétumot, illetve a látogatóközpontot nyilvánvalóvá tegyék a szombathelyi polgároknak. A legközelebbi programjuk augusztus 29-én lesz, a családosokat szeretnék megszólítani. Fülöp, a strucc érkezik, s fel fogja fedezni  az arborétum területét is.


A látogatóközpont által szervezett meseesten közel tucatnyi család vett részt. 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.