km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Madarak voltunk: hét év után új köntösben a színpadon

Madarak voltunk: hét év után új köntösben a színpadon

Hét év elteltével átdolgozta és újra színpadra állította Madarak voltunk című előadását a Mesebolt Bábszínház. A történet nem változott, de új nézőpontból ismerhetjük meg a nő és a férfi közös útját, élményeiket, döntéseiket és válaszukat a nagy kérdésre: menni vagy maradni?

 

Kíváncsiságból vágyódik távoli, ismeretlen országokba a gyermek Gergőce és Máriskó, később, már felnőtt fejjel a féltés hajtaná messze az otthonától Gergelyt és Máriát. Mi határozza meg a döntésüket más-más életkorban arról, hogy útnak indulnak-e, vagy maradnak?  


Lukács Gábor, a Mesebolt Bábszínház színésze elmondta, hogy ugyanabban a körben mozognak, egyszer fenn, egyszer lenn, egyszer menni akarnak, egyszer maradni. „Miközben úgy tűnik, hogy nagyon megváltoznánk, nagyon változna körölüttünk a világ - gyakorlatilag ugyanazt a világot éljük, csak egyszer az egyik végében vagyunk, egyszer a másikban - és ugyanúgy a karakterünknek is egyszer a menni, egyszer a maradni - szóval ezt próbáljuk körbejárni az előadásban” – fogalmazott. 


A Mesebolt Bábszínház Madarak voltunk című előadásában archaikus, mágikus mesei fordulatok és valós kalandok szólnak a kísértésről, a fenyegetésről, a kitartásról, a szerelemről és a családról. Megelevenedő emlékeket látunk arról, hogy milyen élethelyzeteken át vezet a főszereplők útja el a szülői házból. 


Kovács Géza rendező hozzátette, az előző változatban kollektív történetként közelítették meg, most pedig azt érezték az alkotótársaival együtt, hogy sokkal jobban fókuszálhatnak két ember, egy házaspár történetére, a gyerekkorára, az ifjúkorára, a felnőtt- és az öregkorára, ahol különböző kalandokkal, csábításokkal, történetekkel találkoznak ők, és ettől sokkal személyesebb lett.


A bemutató vasárnap 10 órakor kezdődik, aki személyesen nem tud részt venni az előadáson, a bábszínház YouTube-csatornáján élőben nyomon követheti.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
145 új fertőzött Vasban, 3951 Magyarországon, 154-en meghaltak
3951 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 154 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 7079-ről 7224-re nőtt.
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában
Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból.
200 rászoruló család kap tűzifát Szombathelyen
Hosszú évek jó gyakorlatának megfelelően Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kályhakész tűzifát biztosít a szociálisan rászoruló szombathelyi személyeknek, családoknak, áll a Városháza közleményében.
Parkolóból kanyarodott Mitsubishi elé egy Renault, egy VW is megrongálódott
A személyi sérülés nélküli baleset a szombathelyi Hollán Ernő utcában történt, ahol nagyobb torlódás alakult ki a csúcsidőben.
Kigyulladt egy autó Sótonyban, a sárvári tűzoltók eloltották a lángokat