km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Lili és a bátorság: a gyerekek merjenek nemet mondani

Lili és a bátorság: a gyerekek merjenek nemet mondani

Érzékeny, ugyanakkor többnyire elhallgatott témát, a gyermekek szexuális bántalmazásának problémáját járja körül a Mesebolt Bábszínház, a Vojtina Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös produkciója, melyet július 14-én láthat először a közönség a várszínházban, később pedig a bábszínház bérletes előadása lesz. Kisiskolásoknak szól a darab, melyet Paulik Móni és Vincze Zsuzsi könyve alapján Veres András írt bábszínpadra.

 

Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház rendezője hozzátette, hogy a gyerek-felnőtt viszonyon belül - nehezen mondja ki az ember - a gyermekekkel szembeni abúzusról szól. Nagyon finoman, nagyon árnyaltan, nem didaktikusan, de nagyon fontos dolgokat megfogalmazva.


A történet egy vándorcirkuszban játszódik, Lili itt él a társulathoz tartozó édesanyjával. Legjobb barátja a bűvész, ám éppen ő az, akinek Lili az áldozata lesz. A nyomasztó titok miatt a kislány szégyenkezik, és sokáig nem mer segítséget kérni. A darab azonban arra biztat, hogy a gyerekek mondják el, ha bántás éri őket, merjenek nemet mondani, a felnőttek pedig vegyék észre, hogy baj lehet. 


Az előadáshoz játékos feldolgozó foglalkozás is kötődik, amelynek az a célja, hogy a látottakról, a felmerülő gondolataikról, érzéseikről drámapedagógusokkal válthassanak szót a gyerekek.

 
Somogyi Tamás rendező így fogalmazott: “Senkitől se várjuk el, hogy magáról beszéljen. Mi a színházi előadás kapcsán fogunk játszani, beszélgetni. Itt egyfajta védett távolságtartásban van önmagától, mert Liliről vagy éppen a bűvészről vagy az előadás egyéb szereplőiről fog beszélni, és ezen keresztül - ahogy megfogalmazza a gondolatait - mégiscsak a saját, világról vagy önmagáról alkotott képét fogalmazza meg.”


Felmérések alapján minden ötödik gyermek szenved el olyan bántalmazást, amelynek során a felnőtt visszaél a hatalmával. Számtalan esetben ezek nem jutnak felszínre, így életre szóló pszichés zavart okoznak. 


A bábszínház azt tervezi, hogy a Lili és a bátorság című előadáshoz kapcsolódóan egy, a témához kötődő ismeretterjesztő kiadványt is megjelentet. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.