km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Melletted a mindennapokban

Melletted a mindennapokban

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.

- A projekt célja a mozgásszervi fogyatékossággal élő személyt középpontba helyező újszerű, rugalmas, személyes támogatási szolgáltatás kialakítása. A fogyatékosügyi szakpolitika az önálló életvitel támogatásán keresztül a közösségi alapellátások fejlesztése és a személyi asszisztencia irányába mutat. A szociális alapszolgáltatások szakmai és infrastrukturális fejlesztése mellett a cél egy személyes támogató rendszer kialakításának modellezése. A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni. Az önállóság ugyanis nem azt jelenti, hogy a fogyatékossággal élő embereknek nincs szüksége mások segítségére, hanem azt, hogy önállóan meghozhatják döntéseiket. Sokak számára a napi rutin feladatok – ágyból felkelés, öltözködés, étkezés, WC használat, tisztálkodás - támogatás nélkül komoly kihívást, vagy egész napot felölelő feladatot jelentenek. Segítség nélkül pedig sokszor csak az intézményi ellátás jelent megoldást – ismertette a program lényegét Szűcs Gabriella.

- A személyi asszisztencia az önálló életvitel egyik eszköze, kapcsolódási formája. Olyan szolgáltatás, amelyet a szolgáltatást igénybe vevő ember vásárol és alakít ki saját szükségletei szerint. Európa, illetve Észak-Amerika egyes területein közvetlen állami finanszírozásból támogatják. A személyi asszisztencia célja, hogy a szolgáltatást igénybe vevő ember maga döntsön egyebek mellett arról, hogy kiket alkalmaz, hogyan toborozza a segítőket, hány személyi asszisztenst szerződtet, napi hány órában dolgoznak nála, mik a munkaköri feladataik. A fogyatékossággal élő emberek beszámolói alapján a személyi segítés igénybevétele hozzájárult életminőségük javulásához, munkavállalásuk lehetővé tételéhez, illetve a társadalmi, kulturális életben való részvételükhöz. A kialakítandó szolgáltatás célja röviden, hogy a fogyatékossággal élő ember irányításával egy segítő személy a „kinyújtott kezek és lábak” szerepét töltse be – vélekedett a szakmai vezető.

- Aki segítséget kap abban, hogy reggel elkészüljön és elinduljon otthonról, újra aktív szereplővé válhat a munkaerőpiacon, kevésbé szorul állami ellátásra. Ez természetesen igaz azokra a családtagokra is, akik eddig otthon gondozták a fogyatékossággal élő személyt. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a folyamatot támogató szervezetek nélkül szinte ellehetetlenül a személyi segítő háló egyénenként való működtetése. Nem reális elvárás az, hogy kizárólag anyagi támogatással, személyes büdzsé biztosításával minden olyan ember, aki eddig nem volt munkáltató, ki tudja építeni a saját segítői hálóját, meg tudja tervezni a költségvetését, megfelelő munkavállalókat talál, és naprakészen tudja alkalmazni a munkajogi kereteket. A párhuzamos rendszer kiépítése helyett a hazai mintaprojektben a támogató szolgálat fogja ezt a koordinátori szerepet betölteni, melynek a toborzás, és az oktatás is feladata lesz. A kialakítandó modell célja olyan személyes támogatási rendszer megszervezése és működtetése, melynek segítségével a fogyatékossággal élő személy saját lakókörnyezetében úgy tudja élni az életét, ahogy szeretné – hangsúlyozta Szűcs Gabriella, aki arra is kitért, hogy kinek a jelentkezését várják.

- A programba olyan mozgásszervi fogyatékossággal élő személyek jelentkezését várjuk, akik aktív korúak, azaz a 18. életévét betöltött, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyek, - született, vagy szerzett két, vagy több végtag sérültek, aki kerekesszékes, vagy mozgásszervi okból állandó jelleggel ágyhoz kötöttek. Továbbá várjuk azok jelentkezését is támogató szolgálatunknál, akik munkatársként, személyi asszisztensként vállalják a programban a fogyatékossággal élő személy támogató segítőjeként a részvételt. A jelentkezéseket a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Kh.Np Kft. Támogató Szolgálatához lehet benyújtani írásban, illetve elektronikus úton: Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közh.Np. Kft., Támogató Szolgálat. 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 116. www.fehe.hu. titkarsag@fehe.hu

A pályázatról bővebb tájékoztatás kérhető Szűcs Gabriella szakmai vezetőtől munkanapokon 8-15 óráig a 06-94-511-803 telefonszámon.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.