km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Meleg költözik a vépi és a táplánszentkereszti házakba

Meleg költözik a vépi és a táplánszentkereszti házakba

Táplánszentkereszt és Vép is sikerrel pályázott, így segítséget nyújhatnak a rászorulóknak, hogy meleg költözzön a házaikba télen. A szociális tüzelőanyagot december elején kezdik el kiszállítani a házakhoz, addig a beérkezett kérvényeket bírálják el, valamint a rönkben kapott fát aprítják fel.

 

Perl János, Táplánszentkereszt polgármestere elmondta, hogy a Belügyminisztérium idén is meghirdette az önkormányzatoknak a szociális célú tüzelőanyag vásárlásához a pályázatot. Erre Táplánszentkereszt, csakúgy, mint az elmúlt években, sikerrel pályázott.  


– 85 köbméter kemény, lombos tűzifát nyertünk a pályázaton, melynek értéke 1,6 millió forint – folytatta a polgármester. – A képviselő-testület az októberi ülésén rendeletet alkotott, abban szabályoztuk, hogy a szociális rászorultság alapján kik azok, akik részesülhetnek a támogatásban. Az igénylőknek egy egyszerű igénylőlapot kell benyújtaniuk, melyet a hivatalban kérhetnek, vagy letölthetnek az önkormányzat honlapjáról. November 5-től egész február 22-ig lehet igényelni a tüzelőanyagot, az elbírálás folyamatos. 


A polgármester hozzátette, hogy a novemberben benyújtott kérelmeket igyekeznek minél előbb elbírálni, hogy a rászorulók még december első hetében tüzelőanyaghoz jussanak.  


– Az önkormányzat méteres, kétméteres rönk formában kapja meg a fát, a saját dolgozóink darabolják, hasítják – emelte ki a polgármester. – Ezt a hasított tűzifát a saját költségünkön juttatjuk el a rászorulókhoz. Az idős vagy mozgáskorlátozott kérvényezőknek pedig kályhakész formában visszük el a házhoz a tüzelőt. A pályázattal az önkormányzatnak vannak pluszköltségei, a fuvarozási díjat mi álljuk. Sajnos a tapasztalat az, hogy egyre többen kérnek segítséget, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. 


A településen nemcsak a melegről gondoskodik az önkormányzat, hanem az időseknek sem engedi el a kezét. Bár az idősek napi ünnepség idén elmarad, az ilyenkor kiosztott ötezer forintos támogatást házhoz viszik a hivatal dolgozói. Karácsony előtt a mozgáskorlátozott, tartós betegeknek is nyújt pénzbeli támogatást a település, ez a költségvetéstől függően 10-20 ezer forint között mozog. Természetesen adventi programokat is terveznek, ám a járvány függvénye, hogy ezeket megtartják-e. 


Vépen is segítenek a rászorulóknak a téli hónapokban a fűtésben, lehet pályázni a szociális tűzifára – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. Hozzátette, a szociális bizottság november 22-én bírálja el a beérkezett kérvényeket, hogy ki és mennyi tüzelőt kap majd, december elején pedig a GAMESZ dolgozói és a tűzoltók segítenek majd a 106 köbméternyi fa aprításában. Ezekben a napokban sok kérvény (55) érkezett az önkormányzathoz, igyekeznek minden rászorulónak házához szállítani a meleget adó adományt. Vépen is próbálnak mindenkinek segíteni, gondoskodni az idősekről is. A 70 év felettiek a városban ajándékot kapnak, s már készülnek a gyerekeknek is az adventi meglepetésekkel. Idén is lesz a város főterén adventi kalendárium, melybe a lakosság ajánl fel édességet, kisebb ajándékokat. A szülői munkaközösség szervez adventi forgatagot, ám, hogy ezt megtartják-e, az még kérdéses. Az már biztos, hogy idén nem lesz városi Mikulás ünnepség, de a gyerekek így is találkozhatnak majd a város utcáin és a házak kapuiban a Nagyszakállúval. 

 

Fotó: Táplánszentkereszt Önkormányzata
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.