km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Meleg költözik a vépi és a táplánszentkereszti házakba

Meleg költözik a vépi és a táplánszentkereszti házakba

Táplánszentkereszt és Vép is sikerrel pályázott, így segítséget nyújhatnak a rászorulóknak, hogy meleg költözzön a házaikba télen. A szociális tüzelőanyagot december elején kezdik el kiszállítani a házakhoz, addig a beérkezett kérvényeket bírálják el, valamint a rönkben kapott fát aprítják fel.

 

Perl János, Táplánszentkereszt polgármestere elmondta, hogy a Belügyminisztérium idén is meghirdette az önkormányzatoknak a szociális célú tüzelőanyag vásárlásához a pályázatot. Erre Táplánszentkereszt, csakúgy, mint az elmúlt években, sikerrel pályázott.  


– 85 köbméter kemény, lombos tűzifát nyertünk a pályázaton, melynek értéke 1,6 millió forint – folytatta a polgármester. – A képviselő-testület az októberi ülésén rendeletet alkotott, abban szabályoztuk, hogy a szociális rászorultság alapján kik azok, akik részesülhetnek a támogatásban. Az igénylőknek egy egyszerű igénylőlapot kell benyújtaniuk, melyet a hivatalban kérhetnek, vagy letölthetnek az önkormányzat honlapjáról. November 5-től egész február 22-ig lehet igényelni a tüzelőanyagot, az elbírálás folyamatos. 


A polgármester hozzátette, hogy a novemberben benyújtott kérelmeket igyekeznek minél előbb elbírálni, hogy a rászorulók még december első hetében tüzelőanyaghoz jussanak.  


– Az önkormányzat méteres, kétméteres rönk formában kapja meg a fát, a saját dolgozóink darabolják, hasítják – emelte ki a polgármester. – Ezt a hasított tűzifát a saját költségünkön juttatjuk el a rászorulókhoz. Az idős vagy mozgáskorlátozott kérvényezőknek pedig kályhakész formában visszük el a házhoz a tüzelőt. A pályázattal az önkormányzatnak vannak pluszköltségei, a fuvarozási díjat mi álljuk. Sajnos a tapasztalat az, hogy egyre többen kérnek segítséget, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. 


A településen nemcsak a melegről gondoskodik az önkormányzat, hanem az időseknek sem engedi el a kezét. Bár az idősek napi ünnepség idén elmarad, az ilyenkor kiosztott ötezer forintos támogatást házhoz viszik a hivatal dolgozói. Karácsony előtt a mozgáskorlátozott, tartós betegeknek is nyújt pénzbeli támogatást a település, ez a költségvetéstől függően 10-20 ezer forint között mozog. Természetesen adventi programokat is terveznek, ám a járvány függvénye, hogy ezeket megtartják-e. 


Vépen is segítenek a rászorulóknak a téli hónapokban a fűtésben, lehet pályázni a szociális tűzifára – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. Hozzátette, a szociális bizottság november 22-én bírálja el a beérkezett kérvényeket, hogy ki és mennyi tüzelőt kap majd, december elején pedig a GAMESZ dolgozói és a tűzoltók segítenek majd a 106 köbméternyi fa aprításában. Ezekben a napokban sok kérvény (55) érkezett az önkormányzathoz, igyekeznek minden rászorulónak házához szállítani a meleget adó adományt. Vépen is próbálnak mindenkinek segíteni, gondoskodni az idősekről is. A 70 év felettiek a városban ajándékot kapnak, s már készülnek a gyerekeknek is az adventi meglepetésekkel. Idén is lesz a város főterén adventi kalendárium, melybe a lakosság ajánl fel édességet, kisebb ajándékokat. A szülői munkaközösség szervez adventi forgatagot, ám, hogy ezt megtartják-e, az még kérdéses. Az már biztos, hogy idén nem lesz városi Mikulás ünnepség, de a gyerekek így is találkozhatnak majd a város utcáin és a házak kapuiban a Nagyszakállúval. 

 

Fotó: Táplánszentkereszt Önkormányzata
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.