km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Meleg költözik a vépi és a táplánszentkereszti házakba

Meleg költözik a vépi és a táplánszentkereszti házakba

Táplánszentkereszt és Vép is sikerrel pályázott, így segítséget nyújhatnak a rászorulóknak, hogy meleg költözzön a házaikba télen. A szociális tüzelőanyagot december elején kezdik el kiszállítani a házakhoz, addig a beérkezett kérvényeket bírálják el, valamint a rönkben kapott fát aprítják fel.

 

Perl János, Táplánszentkereszt polgármestere elmondta, hogy a Belügyminisztérium idén is meghirdette az önkormányzatoknak a szociális célú tüzelőanyag vásárlásához a pályázatot. Erre Táplánszentkereszt, csakúgy, mint az elmúlt években, sikerrel pályázott.  


– 85 köbméter kemény, lombos tűzifát nyertünk a pályázaton, melynek értéke 1,6 millió forint – folytatta a polgármester. – A képviselő-testület az októberi ülésén rendeletet alkotott, abban szabályoztuk, hogy a szociális rászorultság alapján kik azok, akik részesülhetnek a támogatásban. Az igénylőknek egy egyszerű igénylőlapot kell benyújtaniuk, melyet a hivatalban kérhetnek, vagy letölthetnek az önkormányzat honlapjáról. November 5-től egész február 22-ig lehet igényelni a tüzelőanyagot, az elbírálás folyamatos. 


A polgármester hozzátette, hogy a novemberben benyújtott kérelmeket igyekeznek minél előbb elbírálni, hogy a rászorulók még december első hetében tüzelőanyaghoz jussanak.  


– Az önkormányzat méteres, kétméteres rönk formában kapja meg a fát, a saját dolgozóink darabolják, hasítják – emelte ki a polgármester. – Ezt a hasított tűzifát a saját költségünkön juttatjuk el a rászorulókhoz. Az idős vagy mozgáskorlátozott kérvényezőknek pedig kályhakész formában visszük el a házhoz a tüzelőt. A pályázattal az önkormányzatnak vannak pluszköltségei, a fuvarozási díjat mi álljuk. Sajnos a tapasztalat az, hogy egyre többen kérnek segítséget, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. 


A településen nemcsak a melegről gondoskodik az önkormányzat, hanem az időseknek sem engedi el a kezét. Bár az idősek napi ünnepség idén elmarad, az ilyenkor kiosztott ötezer forintos támogatást házhoz viszik a hivatal dolgozói. Karácsony előtt a mozgáskorlátozott, tartós betegeknek is nyújt pénzbeli támogatást a település, ez a költségvetéstől függően 10-20 ezer forint között mozog. Természetesen adventi programokat is terveznek, ám a járvány függvénye, hogy ezeket megtartják-e. 


Vépen is segítenek a rászorulóknak a téli hónapokban a fűtésben, lehet pályázni a szociális tűzifára – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. Hozzátette, a szociális bizottság november 22-én bírálja el a beérkezett kérvényeket, hogy ki és mennyi tüzelőt kap majd, december elején pedig a GAMESZ dolgozói és a tűzoltók segítenek majd a 106 köbméternyi fa aprításában. Ezekben a napokban sok kérvény (55) érkezett az önkormányzathoz, igyekeznek minden rászorulónak házához szállítani a meleget adó adományt. Vépen is próbálnak mindenkinek segíteni, gondoskodni az idősekről is. A 70 év felettiek a városban ajándékot kapnak, s már készülnek a gyerekeknek is az adventi meglepetésekkel. Idén is lesz a város főterén adventi kalendárium, melybe a lakosság ajánl fel édességet, kisebb ajándékokat. A szülői munkaközösség szervez adventi forgatagot, ám, hogy ezt megtartják-e, az még kérdéses. Az már biztos, hogy idén nem lesz városi Mikulás ünnepség, de a gyerekek így is találkozhatnak majd a város utcáin és a házak kapuiban a Nagyszakállúval. 

 

Fotó: Táplánszentkereszt Önkormányzata
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.