km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Vas megye díszpolgára lett dr. Puskás Tivadar, posztumusz díszpolgári címet kapott dr. Rakos Gyula

Vas megye díszpolgára lett dr. Puskás Tivadar, posztumusz díszpolgári címet kapott dr. Rakos Gyula

Két díszpolgári címet adományozott Vas Megye Közgyűlése ebben az évben. Az augusztus 20-i ünnepséget ezúttal - a járványhelyzet miatt - a megszokottnál szűkebb körben tartották meg a Megyeháza dísztermében.

 

Az ünnepségen Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy augusztus 20-a talán a legnagyobb vagy legjelentősebb nemzeti ünnepünk, amely szerinte valódi kohéziót jelent a nemzet életében. S nemcsak a nemzet életében, hanem itt, Vas megyében is. A beszédében is arra próbált rávilágítani, hogy az az identitás, ami összekapcsol minket, valójában milyen elemekből áll, hiszen a nemzeti öntudat, nemzeti identitás a helyi identitásból, a Vas megyeiségből táplálkozik. 


Negyedik alkalommal vehettek át az arra méltók megyei díszpolgári címet - mondta el Majthényi László, a közgyűlés elnöke. Hozzátette, Kásler professzor volt az első díjazottuk, megkapta a díjat Szarvas József, tavaly Törőcsik Mari, és idén újabb két díjat osztanak ki. Posztumusz díjat kapott dr. Rakos Gyula, aki ismert orvos volt a megyeszékhelyen, Sárváron és a megyében is. Valamint díszpolgári címet adományoztak ma dr. Puskás Tivadar egykori polgármesternek, az Országos Mentőszolgálat Regionális vezetőjének, elsősorban kiemelkedő, példamutató humanitárius munkájáért.


Vas megye közössége érdekében végzett jelentős eredményeket hozó munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként vehette át a Vas Megye Díszpolgára címet dr. Puskás Tivadar. A város korábbi vezetője családjának is megköszönte az elmúlt évtizedekben tanúsított türelmét, és hangsúlyozta, az együtt töltött idő hiányzik, és már nem hozható vissza. A szolgálat jelentőségét is kiemelte.


“Segíteni. A legfontosabb dolog a Világon. Ha segítünk, akkor jót teszünk valakivel, és ha segítünk, akkor saját magunk is érezzük, hogy erkölcsi többletet kaptunk. Erkölcsi többlet volt az, amit én megtanultam a mentőszolgálatnál, s ez volt az, ami sok minden bajon, sok minden nehézségen átsegített az életem során. Szolgálni az embereket fontos dolog, a köz szolgálata a legfontosabb dolog” – jelentette ki. 


Vas Megye Díszpolgára posztumusz kitüntetésben részesült dr. Rakos Gyula, Vas megye közössége érdekében emberi hozzáállással és magas fokú elhivatottsággal végzett gyógyító munkája elismeréseként. A díjat szintén orvosként praktizáló fia vette át, aki édesapját határozott, céltudatos és a szakmaiságot nagyon szem előtt tartó, példaértékű embernek látja.


Dr. Rakos Gergely sebész így fogalmazott: “Én azt gondolom, példaértékű, amit a szakmájában elért, ahonnan indult, és ahol végül is befejezte a pályafutását, osztályvezető főorvosként. A megye és a város nagyon fontos volt számára, Szombathelytől és Vas megyétől nem tudott elszakadni. Mindig is szem előtt tartotta az itteni lakosok egészségét, és igyekezett a legjobb ellátást biztosítani számukra.”


Az ünnepi eseményen Lőrincz Lajos, a Tannenbaum Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Kft. ügyvezetője Vas Megye Mezőgazdaságáért Díjban részesült, ez alkalomból köszöntötte őt Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezetének elnöke.

 

Az eseményről a Szombathelyi Televízió is beszámolt:

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Patakmeder mellé csapódott egy Toyota Vépen
A Szombathely felől Vép belvárosa felé tartó autó a Szent Imre utcában egy balra ívelő kanyarban megcsúszott. A jármű 65 éves vezetője már nem tudta elkerülni, hogy az autó egy híd mellett patakmederbe hajtson.
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.