km/óra
  2020.11.25., szerda  •  Katalin napja
Megújul a város egyik emblematikus épülete

Megújul a város egyik emblematikus épülete

Várhatóan 2023-ra megújul a Megyeháza. A Modern Városok Program keretében 2,2 milliárd forintot fordítanak a város emblematikus épületének rekonstrukciójára. A kiemelt beruházás kivitelezése 2021 második felében indulhat.

 

Az ország legrégebbi megyeházája 240 éve szolgálja a közigazgatást. Szombathely meghatározó barokk épülete 1779-ben készült el. Bár ma is éke a térnek, homlokzatán jól látszik a renoválás szükségessége. Teljes körű felújításra évtizedek óta nem került sor, most már nagy szükség van rá – hangzott el a rekonstrukciót bejelentő sajtótájékoztatón.


Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, teljes körű felújítása az épületnek sok vonatkozásban évtizedek óta nem volt. Ez építészetileg a külső homlokzaton is látszik, nem említetve, hogy a pincehelyiségben még az előző korszakban légópince működött. Azóta teljes mértékben elavultak, lepusztultak az épület pincehelyiségei, a nyílásai le vannak zárva, nem szellőzik, vizesedik. Számos beavatkozásra van szükség, de mivel műemléki épület, roppant körültekintően kell eljárni. Részleges régészeti vizsgálatot is kell végezni, mert liftet is kap a ház az udvar felől. 


A megyei önkormányzat, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és 2011-től a kormányhivatal székhelyéül is szolgáló Megyeháza felújításának tervezésére szóló szerződést már aláírták, a kivitelezés várhatóan egy év múlva indulhat. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította a beruházást, amelyhez 2,2 milliárd forintot biztosított a Modern Városok Programból.


György István területi közigazgatásért felelős államtitkár kiemelte, összesen mintegy 250 projektet tartalmaz a Modern Városok Program. Ebből az eredeti megállapodások szerint 15 olyan fejlesztés zajlik Vas megyében és Szombathelyen, amelyek ezt a programot érintik. Mivel modern városokról van szó, ezért természetesen elsősorban Szombathelyről van szó. Ezek a programok részben elindultak, mások tervezés alatt állnak.


A Megyeháza felújításának idejére ki kell üríteni az épületet. A kormányhivatal munkatársai a Hollán Ernő utcai épületbe költöznek majd. Ennek előkészítésére 62 millió forintot költöttek: korszerűsítették a második emelet egyik szárnyát, a vizesblokkokat megújították, a helyiségeket kifestették, kicserélték a padozatokat és bővítették az elektromos hálózatot is. 

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Éveken át verték és éheztették a gyerekeiket egy Körmend közeli településen
A Körmendi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a Körmend közeli településen élettársi kapcsolatban élő férfi és nő ellen, akik magatartásukkal éveken át veszélyeztették három gyermeküket, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Gulyás: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés
A kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzük, ezért mindenkivel tárgyalunk, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy jövő hét szerdán fogja a kormány az eddigi intézkedések hatásait értékelni, és döntenek majd arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre, vagy sem.
legfrissebbek
Az EP aggasztónak tartja a médiaszabadság helyzetét az EU-ban
Az Európai Parlament (EP) rendkívül aggasztónak tartja a médiaszabadság helyzetét az Európai Unióban, elítéli az újságírókat célzó erőszakot, zaklatást és nyomásgyakorlást, továbbá követeli a médiára gyakorolt kormányzati befolyás mértékének, valamint a tulajdonosi szerkezet átláthatóságának vizsgálatát - derült ki az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán elfogadott állásfoglalásából.
Újabb európai ország hosszabbítja meg a korlátozásokat
Litvániában december 17-ig meghosszabbítják a részleges karantént, mert továbbra is magas a koronavírussal fertőzöttek száma - jelentette be szerdán a vilniusi kormány.
Elhunyt Diego Maradona
Életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa.
A kínai elnök gratulált Joe Bidennek
Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán gratulált Joe Biden várható amerikai elnök választási győzelméhez.
Nem sikerült a pontszerzés a Haladás-Viktóriának a Kelen otthonában
A hajrá-beli gólzáporból a hazaiak jöttek ki jobban, így Könczey Zsolt együttese otthon tartotta a három pontot.