km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Megoldódhat a csapadékvíz elvezetésének problémája Vépen

Megoldódhat a csapadékvíz elvezetésének problémája Vépen

Az elmúlt időben több bejelentés érkezett a vépi önkormányzathoz, hogy a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiségű csapadék miatt az árkokban, az úttesten, a pincékben áll a víz. A felülvizsgálat során kiderült, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére lenne szükség. A problémát az uniós TOP PLUSZ, a Vas Megyei Önkormányzattal konzorciumban megpályázott támogatás oldhatja meg. A pályázati dokumentációt benyújtották.

 

Egy korábbi testületi ülésen már szóba került, hogy Vépen az utakról a csapadékvizet nagyrészt nyílt árok, kisebb részt zárt csapadékcsatorna vezeti el. Az utóbbi idők szélsőséges időjárása miatt egyre több gondot okoz a csapadékvíz elvezetésének kérdése. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadékvíz következtében egyre több panasz érkezett a Vépi Közös Önkormányzati Hivatalba, mivel a járdákon, az árkokban, az úttesteken és az udvarokon állt a víz. Mint írták, a lakosok otthonuk biztonságát látják veszélyeztetve, valamint az álló víz megnehezíti közlekedésüket is.


Akkor arra a megállapításra jutottak, hogy a belterületi elöntési veszély a csapadékvíz-elvezetés hiányosságaiból adódhat elsősorban. A csapadékvíz-elvezetéseket (nyílt árkokat, átereszeket, belterületi vízrendezési műveket, létesítményeket) folyamatosan felül kell vizsgálni, és szükség esetén korszerűsíteni kell. Utaltak már arra, hogy néhány utcában egy TOP-pályázat segítségével remélhetőleg a problémát orvosolják a közeljövőben. Ez most megvalósulni látszik, mivel "Önkormányzati fejlesztések tervezése Vas megyében" címmel egyszerre több, de egyben kezelt közbeszerzést írt ki a Vas Megyei Önkormányzat. Az öt részre bontott közbeszerzés során közintézmények korszerűsítésére, közlekedésfejlesztésre, csapadékvíz-elvezetésre, iparterület-fejlesztésre, valamint kerékpárút-építés tervezésére lehet jelentkezni. 


Kovács Péter polgármester elmondta, hogy egy régóta elhúzódó problémára jelenthet megoldást a mostani pályázat, hiszen több utcában is gondot okoz a rosszul kialakított árok. A pályázatot a megyei önkormányzat írta ki, a vépi belterületi csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése 300 millió forintba kerül majd, 100 százalékos támogatottság mellett. A felújítás során, ahol lehet, ott majd a vizet belevezetik a patakba. 


A polgármester felhívta arra a figyelmet, hogy továbbra is a lakók dolga, hogy az ingatlanok előtt lévő járdát, padkát és árkokat tisztán tartsák. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.