km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Megoldódhat a csapadékvíz elvezetésének problémája Vépen

Megoldódhat a csapadékvíz elvezetésének problémája Vépen

Az elmúlt időben több bejelentés érkezett a vépi önkormányzathoz, hogy a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiségű csapadék miatt az árkokban, az úttesten, a pincékben áll a víz. A felülvizsgálat során kiderült, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére lenne szükség. A problémát az uniós TOP PLUSZ, a Vas Megyei Önkormányzattal konzorciumban megpályázott támogatás oldhatja meg. A pályázati dokumentációt benyújtották.

 

Egy korábbi testületi ülésen már szóba került, hogy Vépen az utakról a csapadékvizet nagyrészt nyílt árok, kisebb részt zárt csapadékcsatorna vezeti el. Az utóbbi idők szélsőséges időjárása miatt egyre több gondot okoz a csapadékvíz elvezetésének kérdése. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadékvíz következtében egyre több panasz érkezett a Vépi Közös Önkormányzati Hivatalba, mivel a járdákon, az árkokban, az úttesteken és az udvarokon állt a víz. Mint írták, a lakosok otthonuk biztonságát látják veszélyeztetve, valamint az álló víz megnehezíti közlekedésüket is.


Akkor arra a megállapításra jutottak, hogy a belterületi elöntési veszély a csapadékvíz-elvezetés hiányosságaiból adódhat elsősorban. A csapadékvíz-elvezetéseket (nyílt árkokat, átereszeket, belterületi vízrendezési műveket, létesítményeket) folyamatosan felül kell vizsgálni, és szükség esetén korszerűsíteni kell. Utaltak már arra, hogy néhány utcában egy TOP-pályázat segítségével remélhetőleg a problémát orvosolják a közeljövőben. Ez most megvalósulni látszik, mivel "Önkormányzati fejlesztések tervezése Vas megyében" címmel egyszerre több, de egyben kezelt közbeszerzést írt ki a Vas Megyei Önkormányzat. Az öt részre bontott közbeszerzés során közintézmények korszerűsítésére, közlekedésfejlesztésre, csapadékvíz-elvezetésre, iparterület-fejlesztésre, valamint kerékpárút-építés tervezésére lehet jelentkezni. 


Kovács Péter polgármester elmondta, hogy egy régóta elhúzódó problémára jelenthet megoldást a mostani pályázat, hiszen több utcában is gondot okoz a rosszul kialakított árok. A pályázatot a megyei önkormányzat írta ki, a vépi belterületi csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése 300 millió forintba kerül majd, 100 százalékos támogatottság mellett. A felújítás során, ahol lehet, ott majd a vizet belevezetik a patakba. 


A polgármester felhívta arra a figyelmet, hogy továbbra is a lakók dolga, hogy az ingatlanok előtt lévő járdát, padkát és árkokat tisztán tartsák. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.