km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont

Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont

Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.

 

A plazmaszolgálat 10. gyűjtőállomását nyitották meg Szombathelyen. Nyugat-Magyarországon jellemzően szívesen adják plazmájukat az emberek, hogy segítsenek a gyógyulásra várókon. Ezt már a vasi megyeszékhelyen is megtehetik. A Körmendi úton alakították ki a modern plazmagyűjtő állomást, ahol egy időben akár 20 donort is tudnak fogadni. 


Szolnoky Miklós, a Plazmaszolgálat Kft. ügyvezetője elmondta, hogy nagyon sok olyan betegség van, ami hagyományos gyógyszerekkel, tablettákkal, intravénás gyógyszerekkel, antibiotikumokkal nem gyógyítható, és ezt csak emberi vérplazmából lehet előállítani.


Kizárólag egészséges donor adhat plazmát, ennek érdekében első alkalommal orvosi szűrésen esnek át a jelentkezők. 


Szolnoky Miklós hozzátette, azt vizsgálják, hogy a donor egészséges-e, nem hordozza-e a májgyulladás, az AIDS-nek a vírusát, és egyéb vírusokat. Ha a haemoglobin szintje rendben van, az összfehérje, az immunglobulin, akkor második alkalommal adhat plazmát is.


A 18 és 60 év közöttieket várják plazmaadásra, az egészségügyi szabályok szerint erre évente maximum 45-ször van lehetőség. A segítségnyújtásért költségtérítést kapnak az önkéntesek.


Kolozsi Eszter, a Plazma Pont Szombathely centrumvezetője elmondta, van egy bejelentkezési lehetőség, előre kell foglalni az időpontot, erre van egy zöld szám, illetve interneten keresztül is tudnak a donorok foglalni. Az ingyenes zöld szám: 06 80 111 121.


A Plazma Pont hétfőtől péntekig reggel 8-tól 18 óráig, szombaton pedig délután egyig várja az önkénteseket. A plazmaszolgálat az elsők között csatlakozott tavaly a koronavírus-fertőzésből gyógyultak plazmájának levételéhez, és az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve a szombathelyi állomás is bekapcsolódna a teljes vér gyűjtésébe.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Több helyen csaptak fel a lángok Rábapaty határában
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.