km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Megnyílt a Káldy Lajos 100 kamarakiállítás

Megnyílt a Káldy Lajos 100 kamarakiállítás

A 100 éves Káldy Lajos tiszteletére nyílt kamarakiállítás a művész képeiből a Képtárban. Az ünnepélyes megnyitóra maga Káldy Lajos is ellátogatott. A természet festőjének tiszteletére sokan összegyűltek.

 

Káldy Lajos, ahogy önmagáról vallja: a varázslatos szépségű magyar táj festője. Századik születésnapja alkalmából a Képtár szervezett kamarakiállítást munkáiból.


Cebula Anna igazgató kiemelte, úgy gondolta, elengedhetetlen dolog, hogy egy 100 éves festőművészt ne köszöntsön a Szombathelyi Képtár, főleg, hogy itt él és alkot Szombathelyen. Hozzátette, a festményei gyönyörűek, megnyugtatóak, tele vannak zöld színekkel.


 Káldy Lajos a megnyitó előtt üdvözölte barátait, rokonait, tisztelőit. 


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy a minap Csipkereken járt, ott, ahol Káldy Lajos született. A környezet és a hely is gyönyörű, egy varázslatos rész , úgyhogy egyáltalán nem csodálkozik azon, hogy a művész már ott beleszeretett a tájba.


Az idős művész 1922-ben született , Szombathelyen él és alkot. Néprajzi ihletettséggel dokumentál tájakat, borospincéket. 


95 éves koráig maga művelte szőlőjét, ami ma már nincs meg, de Káldy Lajos képei örökre megőrizték és visszaadják a hangulatát.  A festőt felesége, Kati néni is elkísérte. A 100 éves alkotó kamarakiállításának megnyitójára tortával is készült a Képtár. A tárlat május 29-ig látogatható.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.