km/óra
  2020.10.25., vasárnap  •  Blanka, Bianka napja
Megmérettették a szőlősgazdák a boraikat

Megmérettették a szőlősgazdák a boraikat

A járványhelyzet miatt a szokásosnál négy hónappal később tartották a lukácsházi borversenyt, amelyre idén jóval kevesebben neveztek. Ennek oka az is, hogy a szüret előtti időszakra már alig maradt bora a szőlősgazdáknak.

 

A lukácsházi borversenyre 24 vörös, 24 fehér és 5 rosé minta érkezett, ez csak fele a szokásos nevezéseknek. A versenyt április elején szerették volna megtartani, de a járványhelyzet miatt csak most nyílt lehetőség a kistérségi verseny lebonyolítására.


Virág János, Lukácsháza polgármestere elmondta, hogy június végén született egy olyan döntés, hogy rendezzék meg ezt a borversenyt, ebből adódóan viszont kevesebb minta érkezik, mert a szőlősgazdák egy része augusztusra, szüretközeli időpontra már nem rendelkezik az 50 literes mennyiségi állománnyal, ami előírás a nevezéshez.


A borversenyt két település - Gencsapáti és Lukácsháza - felváltva szervezi.


Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármester kiemelte, fontos számára az, hogy az a kiterjedt szőlőbirtok-rendszer, ami tulajdonképpen Kőszegtől Gencsapátiig van az Alpokalján, az megmaradjon, hogy ne csak a maiak, hanem a gyerekek és a fiatalok is ápolják. Úgy érzi, hogy Gencsapátiban, Gyöngyösfaluban, Perenyében és Lukácsházán mind jobb és jobb borok vannak, lassan vetekszik még talán a szekszárdi borvidékkel is.


A Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a ‘97 óta okleveles borbíráló. Majthényi László szerint az időjárási nehézségek ellenére is egyre jobbak a környék borai. A vendégeket Mélykuti Eszter, a Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesületének új elnöke üdvözölte, majd megköszönték elődje, Jónás Zsigmondné sokéves munkáját. 


A bírálók között volt gazdazsűri, dolgozott egy vörös és egy fehér bizottság, a rozék közül pedig a környék - Csepreg, Gencsapáti, Perenye és Lukácsháza - borbarát hölgyei választották ki a legfinomabbat. Minden bort értékeltek a bírák. A rosé kategóriában 4 ezüst és egy bronz, a fehér boroknál 1 arany, 18 ezüst és 5 bronz minősítést adott a szakmai zsűri. A vörös boroknál 5 arany, 14 ezüst és 5 bronz minősítés született.


A legjobb pontszámot Petrovits István Kékfrankos rosé bora kapta. A szakmai zsűri a fehér borok között legjobbnak ítélte a gencsapáti Gáspár Gellért Cuvee-jét; a vörösek közül pedig a kőszegdoroszlói Haramia István burgundi zweigelt cuvee-jét. A gazdazsűrinél a fehérek közül a gencsapáti Gergácz István Rozália nevű bora nyert, a vöröseknél pedig a lukácsházi Kovács Gábor győzött, burgundi kékfrankosával. 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Új tulajdonosa van Savaria Szállónak: kilenc hónap után kifizette az ajánlattevő a 470 milliós vételárat
Kicsengette Krosnow Property Kft. a Nagyszálló vételárát, a cég tulajdonjogát be is jegyezték: ezzel előrelépés megtörtént az ikonikus, de nagyon rossz állapotban lévő szálloda régóta húzódó ügyében. A dolognak azért van pár szépséghibája, egyebek mellett az, hogy a várossal hónapokig nem állt szóba a felszámoló. 
Ipkovich György: amikor egyszemélyes volt a frakció
Önkormányzati képviselő, egyszemélyes frakció, polgármester, országgyűlési képviselő, bizottsági elnök – dr. Ipkovich György az elmúlt harmincból huszonnyolc éven át dolgozott közvetlenül a szombathelyiek érdekében.
A csereként beállt Tóth Barna szállította a Haladás győzelmét Kazincbarcikán
A vendégek fölénye és a rengeteg próbálkozás a 88. percben érett góllá, a hajrában pedig már nem volt válasza a Kazincbarcikának.
Súlyosan megsérült a Kawasaki motorral árokba sodródó motoros Zsédenynél
A 84-es főúton, Zsédeny és Hegyfalu között történt a baleset. A motoros férfiért mentőhelikopter érkezett.
Bérgyilkos végzett az orosz Forma 1-es pilóta apjával
Bérgyilkos orvlövész végzett szombaton Alekszandr Petrov vállalkozóval, a viborgi járási képviselőtestület tagjával, Vitalij Petrov első orosz Forma 1-es pilóta apjával.