km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Megkezdődött a Szombathely–Balogunyom kerékpárút építése

Megkezdődött a Szombathely–Balogunyom kerékpárút építése

Elkezdődött a „Szombathely és Balogunyom településeket összekötő kerékpárút építése, olvasható a városháza közleményében. A beruházás eredményeként a jövőben biztonságosan juthatnak el egyik településről a másikba a környezetkímélő közlekedési módot választó munkavállalók és turisták. A 254 442 979 Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével megvalósuló beruházás támogatási intenzitása 100%. A projekt befejezése 2023. első félévében várható.

 

Mint írják, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében megjelent TOP-6.4.1-15 „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívásra sikeresen pályázott Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. A projekt a városi mobilitás környezetileg (levegőszennyezés, zajterhelés) és pénzügyileg (működtetők és a közlekedők oldalán) fenntarthatóbbá tételét szolgálja és hozzájárul a „napi utazások esetén fő közlekedési eszközként gyalogos, kerékpáros vagy közösségi közlekedési módot választók részaránya” prioritási eredményindikátor értékének növekedéséhez.


A Szombathely-Balogunyom kerékpárút építése a Petőfi telepi Halastó utcától (a meglévő kerékpárúttal szemben) indul. A 86.sz. főút és a temető kerítése közötti szűkös helyen a meglévő árok lecsövezésre kerül, a kerékpárutat a főúttól szalagkorlát-védelem választja el. A vonalvezetés innen a vasúti átjáró előtti aszfaltos csatlakozásig a főút árkával párhuzamosan halad. A 2.308 m hosszú, 2,25 m burkolatszélességű kerékpárút Szombathely MJV közigazgatási határánál csatlakozik a már elkészült balogunyomi szakaszhoz.


A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes vállalkozóval 2022. március 17-én megkötésre került a kivitelezési szerződés 144.768.856 Ft + ÁFA értékben. Az építési munkák a tervek szerint 10 hónapot vesznek igénybe.

 

Az elmúlt hónapokban politikai vitákat generált a kerékpárút építése. Előző cikkünkben összefoglaltuk az eddig történteket. 


Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.