km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Meghalt Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő

Meghalt Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő

A milánói San Raffaele kórházban elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök és médiavállalkozó, a Fininvest és a Mediaset tulajdonosa, Forza Italia párt alapítója, az AC Milan egykori tulajdonosa. Nyolcvanhat éves volt, olvasható a Népszava cikkénben.

 

Mint írják, Silvio Berlusconi 1936. szeptember 29-én született Milánóban. antifasiszta családjával együtt Svájcban kellett bujkálnia a második világhéáború alatt, diplomáját 1961-ben szerezte meg szülővárosa egyetemén. Fiatalon esküvőszervező és házaló ügynök is volt, majd a Fininvest televíziós társaság alapítójaként és főrészvényeseként az 1970-es évek végén letarolta a kábeltelevíziós piacot. 1986-ban vásárolta meg az AC Milan futballklubot, amely a BEK 1989-es és 1990-es elhódítása után 1994-ben a Bajnokok Ligáját is megnyerte. Az egyik értelmi szerzője volt annak, hogy az egyenes kieséses BEK-sorozatot a ligarendszerű, több meccset és jóval nagyobb bevételt jelentő BL váltsa fel. Először 1994 és 1995, aztán 2001-2006, utána pedig 2088 és 2011 között volt olasz miniszterelnök. Ő Olaszország történetének egyedüli miniszterelnöke, aki a teljes mandátumát kitöltötte a kormányfői bársonyszékben.


2013-ban világszerte visszhangzó hatalmas botrány lett a Rubygate néven ismert ügyből, amelyben kiderült, hogy a Milánótól északnyugatra, Arcoréban fekvő villájában politikusként orgiákat tartott. Ezeken prostituáltak elégítették ki a meghívott vendégsereg vágyait, az ügynek azonban mind a 29 vádlottját felmentették, köztük azzal a Karima El Mahroug marokkói táncosnővel, aki miatt Silvio Berlusconit hivatali visszaélés és amiatt állították törvény elé, hogy kiskorú prostituáltnak fizetett szexuális szolgáltatásokért. Az akkor 17 éves Karimna El Mahroug 2010 novemberében tett vallomást arról, hogy tízezer eurót kapott a politikustól az orgiákon, azt azonban tagadta, hogy ő maga vele vagy bárki mással szexuális kapcsolatba lépett volna. Bár Silvio Berlusconit 2013 júniusában hét év börtönre ítélték, fellebbezett, 2014 júliusában pedig minden vádpont alól felmentették. Egy párhuzamos büntetőeljárásban 2013-ban elítélték adócsalásért, azonban életkorára való tekintettel az olasz igazságszolgáltatás elnézően bánt vele. Büntetésként egy év közmunkát végzett egy Milánó melletti szociális otthonban.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.