km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
A táplánszentkereszti önkormányzat baja meggyűlik az illegális szemetelőkkel

A táplánszentkereszti önkormányzat baja meggyűlik az illegális szemetelőkkel

Évek óta visszatérő probléma a településen az illegálisan lerakott hulladék. Legutóbb a Rákóczi úti temetőnél kihelyezett hulladékgyűjtő konténerekbe építési hulladékot, vélhetően síremlék bontásából származó törmeléket raktak, melyet a kukásautó nem tudott elvinni. Ez nemcsak bosszúságot, hanem plusz kiadást is jelentett az önkormányzatnak.

 

Számtalan lehetőség van a településen a hulladék elszállíttatására – tudtuk meg Perl János polgármestertől. Hetente elviszik a kommunális hulladékot, havi egyszer begyűjtik a szelektíven gyűjthető hulladékok elhelyezésére rendszeresített sárga műanyag zsákokat is. Vannak konténerek a településen, amelyekben szelektíven lehet gyűjteni az üveget, a papírt és a műanyag palackokat. Ezen felül évente egyszer lomtalanítást is tartanak, valamint az elektronikai hulladékot is összegyűjtik. Az állandó lakhellyel vagy lakcímkártyával rendelkezők pedig minden páros héten szerdánként ingyen lerakhatják a hulladékot Szombathelyen, a Körmendi úti hulladéklerakóban. Aki pedig szerződést köt a SZOMHULL-lal, annak a zöld kukában a kertben keletkező zöldhulladékot is elszállítják. 


– A temetőinknél folyamatosan visszatérő probléma, hogy a konténerekbe mindenféle hulladék belekerül – emelte ki a polgármester. – A konténer az önkormányzat tulajdona, s akadnak olyanok, akik nem tartják tiszteletben, hogy ezekbe csak a temetőben keletkezett hulladékot lehet belehelyezni. Már találtunk benne mindent, főként háztartási hulladékot ömlesztve és zsákokban, de volt már benne számítógép, ruházat és műanyag játékok is. A legrosszabb azonban az építési törmelék. A SZOMHULL dolgozói jelezték az önkormányzatnak, hogy amikor megmozdították a konténert, akkor szembesültek vele, hogy a koszorúk és virágok alatt sokkal súlyosabb hulladék lapul. Betondarabokat találtak benne, ezért a konténer tartalmát nem tudták elszállítani. Az önkormányzat dolgozóinak kellett belemászniuk a tárolóba, és kimerni belőle a törmeléket. 


A polgármester hozzátette, ezentúl táblákat helyeznek el figyelemfelhívásként, hogy csak temetői hulladék kerülhet a konténerekbe. Aki pedig a szabályt nem tartja be, pénzbírsággal sújtható.  


– Ha ez sem használ, akkor kamerákat fogunk felszerelni, hogy lássuk, kik azok, akik nem figyelnek a környezetükre – folytatta Perl János. – A Fő utcai park és könyvtár környékén már vannak kamerák, ezekre a szemetelés és rongálások miatt volt szükség. Beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen ott megszűntek a gondok. Az örömünk azonban nem felhőtlen, mivel a szemetelők olyan helyre mentek, ahol egyelőre nem látjuk őket. Véleményem szerint a kamera sem megoldás mindenre, inkább az ilyen emberek viselkedésén kellene változtatni. Ne rongálják, csúfítsák a környezetüket, hanem becsüljék meg, hogy rendezett, tiszta településen élhetnek! 

 

bb
Fotó: Táplánszentkereszt Község Önkormányzatának Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.