km/óra
  2022.10.06., csütörtök  •  Brúnó, Renáta napja
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet

Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet

Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.

 

Több száz méter mély gödör tátongana a szántóföldek és erdők helyén Torony határában, ha megnyitnák a lignitbányát. A külszíni fejtés helyrehozhatatlan károkat okozna a környezetben.


Az energiaválság miatt a lignit-kitermelés növeléséről döntött a kormány, ami újra felébresztette a toronyiak több évtizedes félelmeit. A falu mellett ugyanis jelentős lignitmező terül el a felszín alatt, ami a földtani vagyonról szóló adattárban is szerepel. Bár a mennyisége számottevő, gazdasági értéke alacsony.


A magyar bányászati szolgálat kerek perec leírja, hogy a toronyi lignit értéke széntüzelésű erőművek létesítésére nem megfelelő. A lignit legnagyobb része a tengerszint alatt 100-200 méteres mélységben van.


Kovács György polgármester jól emlékszik a 2000-es évek elején indult tiltakozási hullámra, amikor egy nógrádi cég jelentkezett, hogy kitermelné a lignitet Torony környékén. Környezetvédők, a lakosság, önkormányzatok és az osztrákok is felemelték a hangjukat, több tüntetést szerveztek, végül 2005-ben a bíróság elutasította a próbafúrásokról szóló kérelmet. Akkor a helyi képviselő-testület rendeletben tiltotta meg a bányászati tevékenységet a község területén. Ezt szeretné a polgármester újra szavazásra bocsátani a jövő keddi közgyűlésen.


"Beviszem a testület elé, előszedetem a jegyző asszonnyal az akkori dolgokat, hogy ugyanolyan formában szavazzuk, szeretném nyomatékosítani, hogy nem járulunk hozzá, hogy Torony területén bárki bányásszon" – emelte ki a polgármester. 


Azt mondja, eszük ágában sincs bányászattal károsítani a környezetet. Eltűnne az Arany-patak, sőt, a szombathelyi Csónakázó-tó vize is, a bányaterületen pedig évszázadokig nem lenne termőréteg. Felveszik a kesztyűt, és minden eszközzel tiltakoznak, ha erre van szükség. 


Balassa Péter, Vas megyei ellenzéki képviselőként kérdést tett fel a minisztériumnak a toronyi lignitbányászattal kapcsolatban. Válaszában a tárca azt közölte, hogy nem állnak rendelkezésre bányászati koncessziós pályázat kiírásához szükséges vizsgálati anyagok Torony község körzetéről, és nincs folyamatban koncessziós eljárás. A polgármester szerint azonban ez nem biztosíték semmire.


"A kormánypárt úgy dönt, hogy koncesszióba kiadja, az felülír mindent, akkor hiába volt önkormányzat, megyei önkormányzat, az annyit jelent, hogy így csinál, és holnap jönnek a munkagépek" – tette hozzá. 


Szerinte az energiaválságra nem ez a megoldás, inkább a megújuló forrásokra kellene építeni. A lignit fosszilis tüzelőanyag, fiatal, még erősen fás szén. Nagy nedvesség- és hamutartalma miatt a fűtőértéke alacsony, csak erőművekben lehet gazdaságosan elégetni. A hazai lignit-kitermelés 2014 óta folyamatosan csökken.

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A pécsi hulladékszállítók is sztrájkoltak, a polgármester szerint jogszerűtlen volt megmozdulásuk
A pécsi önkormányzat tulajdonában álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom NKft. 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát csütörtök hajnalban - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere, aki szerint jogszerűtlen volt a megmozdulás, a dolgozók követelése pedig "a valóságtól elrugaszkodott", ezzel együtt tárgyalna velük a városvezetés.
Új eszközöket szerzett be a Szombathelyi Parkfenntartási Kft.
Tartályos fűnyíró traktor, rézsűkasza, traktor, tartálykocsi – ezek a gépek szerepeltek a Szompark idei eszközbeszerzési terveiben. A tartálykocsi, traktor, és a rézsűkasza már tavasz végére megérkezett, nemrég sikerült beszerezni a kaszálékot tartályba gyűjtő nagyobb méretű fűnyírókat is, ezekből összesen 3️ darab érkezett cégünkhöz, osztotta meg a hírt közösségi oldalán a Szompark.
Nem nézhette meg elhunyt édesapja holttestét a járvány alatt, bántalmazta az orvost
A Sárvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy német nővel szemben, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Megújult a vezetékrendszer és a járda egy szakasza a Váci utcában
Befejeződött a vezetékrendszer felújítás és a járda egy szakasza is megújult a Váci Mihály utcában, osztotta meg a hírt közösségi oldalán Horváth Soma alpolgármester.
Vadbaleset, ittas vezetés, elütött kerékpáros – az elmúlt 24 óra rendőrségi hírei
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. október 5-én 5 óra és 2022. október 6-án 5 óra közötti időben kettő, könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik négy, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.