km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Megérkezett a néhai uralkodó koporsója a windsori kastélyhoz

Megérkezett a néhai uralkodó koporsója a windsori kastélyhoz

Megérkezett hétfőn kora este II. Erzsébet királynő koporsója a brit uralkodók legnagyobb és legősibb rezidenciájára, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyhoz. A királynőt egy utolsó búcsúszertartás után a kastély Szent György-kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

 

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.


A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.


A ravatal brit idő szerint hétfő reggelig volt látogatható, és az előzetes becslések szerint valószínűleg meghaladta a félmilliót azoknak a száma, akik lerótták tiszteletüket a néhai uralkodó koporsójánál.


A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, ahol gyászistentiszteleten vettek búcsút a királynőtől.


A ceremónián kétezer meghívott vendég vett részt, köztük Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök. Jelen voltak a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.


A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát - Imperial State Crown -, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken viselnek.


A Westminster-apátságban tartott másfél órás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója a királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-diadalívhez.


A Hyde Parktól gépjármű vitte a koporsót Windsorba. Az 1820-ban elhunyt III. György király óta az összes brit uralkodót itt helyezték végső nyugalomra.


A menet olyan útvonalon haladt, amely mellett felsorakozhattak mindazok, akik egy utolsó pillantást kívántak vetni a néhai uralkodó koporsójára. Az utat több százezres tömeg szegélyezte, különösen a windsori nagyparkon belül, a park kapujától a kastélyig vezető csaknem 4,5 kilométeres nyílegyenes út, a Long Walk mentén, ahol a menet szakaszán végighaladt.


A brit fegyveres erők különböző alakulatainak díszegységei által kísért, lépésben haladó jármű egy óra alatt ért a Long Walk elejétől a kastélyig.


Ez volt az utolsó olyan helyszín, ahol a lakosság láthatta egykori uralkodójának koporsóját, a búcsúszertartás utolsó aktusaira ugyanis már csak meghívott vendégek, illetve a királyi család tagjai voltak hivatalosak.


A menethez a kastélynál csatlakozott II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király és testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.


Mögöttük haladt III. Károly két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Vilmos öccse, Harry sussexi herceg.


Az utolsó búcsúszertartás a windsori kastély Szent György-kápolnájában kezdődött 800 meghívott vendég jelenlétében.


Ezután II. Erzsébet királynőt a kápolna VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett kis emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben, a nyilvánosság teljes kizárásával.


Itt nyugszik a néhai uralkodó édesanyja és édesapja, valamint 2002-ben elhunyt húga, Margit hercegnő.


Az emlékkápolna kriptájában helyezték el hétfőn II. Erzsébet királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsóját is.


Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik esztendejében hunyt el, és tőle is a windsori Szent György-kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették azonban, hogy nyughelye ideiglenes, és hitvese halála után koporsóját a kápolnán belül átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére, ahol együtt helyezik őket végső nyugalomra. (MTI)

 

Fotó: Facebook

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.