km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Még szorosabb lesz az együttműködés a közterület-felügyelet és a civil állatvédő szervezetek között

Még szorosabb lesz az együttműködés a közterület-felügyelet és a civil állatvédő szervezetek között

Mérföldkőnek számít az a megállapodás, ami a Szombathelyi Közterület-felügyelet és három állatvédő szervezet között köttetett ma a Városházán. Céljuk, hogy az önkormányzat és az állatvédelemmel foglalkozó civilek segítsék és kiegészítsék egymás munkáját a jövőben. Döntöttek például arról, hogy hétköznapokon 4 órával tovább lesz nyitva az ebrendészeti telep.

 

Kevesebb kóbor kutyát az utcákra, és több önkéntest a menhelyekre. Többek közt ez is célja az együttműködő feleknek. Az aláírást megelőző, kötetlen hangulatú sajtótájékoztatón az Állatvédők Vasi Egyesülete, a Kutyamenhely Alapítvány, a Fekete István Állatvédő Egyesület és a közterület-felügyelet vezetői vettek részt. Olyan problémákat vetettek fel, melyek mielőbbi megoldása a lakosság és a szervezetek érdeke is.


Ágoston Sándor, a közterület felügyelet irodavezetője elmondta, azt  gondolja, hogy a legelső és legfontosabb szempont eddig az Állategészségügyi-és Ebrendészeti Szolgálatnak a telephelye, mely 8 órától 16 óráig volt elérhető a civil szervezetek, illetve a lakosság részére. Ez most egyéb szolgálatszervezési feladatok mellett, illetőleg azok kiegészítésével már 20 óráig egészült ki. Így biztonsággal tudja hívni a közterület felügyeletet akár a rendőrség, akár a civil szervezetek , akár a lakosság.


Megállapodtak arról is, hogy a felügyelet és a szervezetek kölcsönösen segítik egymást az állatok örökbefogadásában, a befogott állatok elhelyezésében, gazdáinak felkutatásában. A legnagyobb problémát az elhunyt gazda után maradt állat okozza. Sokan nem tartanak rájuk igényt, pedig a kutyák is az örökség részét képezik. Ezentúl lehetőség nyílik a felügyeletnél elhelyezett állatok részére tárgyi adományt, például kutyaeledelt eljuttatni a civil szervezeteken keresztül. A túlszaporulat elleni küzdelem jegyében arra törekszenek, hogy ivartalanított szuka kutyákat adjanak örökbe. 


Vértesi Andrea, az Állatvédők Vasi Egyesületének az elnöke hozzátette, a megállapodásban az önkormányzattal arról egyeztek meg, hogy az egyesületük fölépít a menhelyen egy kennelt, amiben az alatt az időszak alatt gyűjtik be a Szombathelyen kóborló kutyákat, amikor a gyepmesteri telep nem működik.


Létrehozták az Állategészségügyi- és Ebrendészeti Szolgálat weboldalát is, ahol a lakosság tájékozódhat a friss információkról, az örökbefogadható kutyákról. A cél a finn minta megvalósítása, ahol szinte zéró az állatkínzások és a kóbor kutyák száma, köszönhetően az önkéntesek aktív részvételének.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.