km/óra
  2022.10.06., csütörtök  •  Brúnó, Renáta napja
Még mindig pörög a Borkai-ügy

Még mindig pörög a Borkai-ügy

Egy 2018-ban készült videó jelent meg a 2019-es önkormányzati választások előtt pár nappal az interneten a többször tárhelyet változtató Az ördög ügyvédje blogon: a felvételeken Borkai Zsolt győri polgármester és üzletember barátai mulatták az időt különféle legális és illegálisnak tűnő tevékenységekkel egy adriai jachton hölgyek közeli társaságban, Fekete Pákó slágerére. A videó utóéletének a napokban lett szombathelyi szála.


Az erősen +18-as rövidfilm nagyot szólt, sokan ennek is tulajdonítják, hogy a kormánypárt több várost és kerületet elveszített 2019 októberében. Borkai ugyan győzött Győrben, de tarthatatlanná vált a helyzete, ezért lemondott, a megismételt szavazáson aztán a Fidesz jelöltje, Dézsi András nyert. 

 

Elutasítás, nyomozás

 

A Borkai-ügyet az Indexen Dezső András dolgozta fel 2020 januárjában. Az anyagból kiderül, ez nem feltétlenül ellenzék-kormánypárt meccs volt, a Fideszben már az önkormányzati választás előtt egy évvel tudtak a videó létezéséről. Az amatőr házipornó nemcsak a körülmények miatt érdekes, hanem annak férfi szereplői egy olyan szűk, baráti körhöz tartoztak, amelynek a tagjai "leuralták" (az Audinak eladott földterülettel megalapozva a működésük anyagi hátteret) Győrt, sokak – köztük jobboldali vállalkozók – érdekét sértve. Az említett társaság ellenségeit, a riport alapján, nem annyira a másik politikai táborban kell keresni, hanem helyben. A Fideszen belül úgymond  benézték az esetet, pontosabban annak jelentőségét, nem gondolták, hogy komoly hatása lesz az önkormányzati választásra. 

 

A videó zsarolás tárgya is lett, ezért nyomozás indult, de született feljelentés az eset kapcsán újra előkerülő korrupciógyanús győri ügyletek miatt. Képviselői kérdésre Polt Péter legfőbb ügyész idén március végén számolt be arról, hol tartanak az eljárások, írta a 24.hu. A zsarolás miatt még folyik a vizsgálat, a nyilvánosságra hozott felvételek miatt hét ember ellen áll meg az alapos gyanú. A hajón történt (vélt) drogozás miatti feljelentést a rendőrség bűncselekmény gyanúja híján elutasította, mint ahogy Szabó Tímea (Párbeszéd) feljelentését az Audinak eladott földek ügyében. Borkai Zsolt volt győri polgármestert érintően vagyon elleni és hivatali bűncselekmény gyanúja miatt még tart a nyomozás, de gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

 

De ki az ördög ügyvédje?

 

A videót Az ördög ügyvédje blog hozta nyilvánosságra. A jobboldali sajtó nem az említett gazdasági kör ügyeit firtatta, hanem azt igyekszik kideríteni, lassan másfél éve, hogy ki lehet a titokzatos ügyvéd. (Az indexes tényfeltáró riport arra jutott, hogy valószínűleg egy csapat áll a blog mögött). A kormánypárti médiában már korábban is dr. Czeglédy Csaba politikusra igyekeztek ráosztani ezt a szerepet, aki Szombathelyen független önkormányzati képviselő, miután 2019-ben megnyerte egyéni körzetét.  A DK pedig nemrég hivatalosan is bejelentette őt, mint az ellenzéki előválasztáson induló szombathelyi jelöltjét. 

 

Czeglédy április elején maga írta meg Facebook-oldalán, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda április 8-án azzal gyanúsította meg, hogy Az ördög ügyvédje blog egyik bejegyzését megosztó Facebook-oldal hirdetését az ő bankkártyájával fizették ki.  Az ügyvéd az egyik nyilvános megszólalásában azóta elmondta, hogy a hatóságok lekérték a kártyája adatait, és azon nincsen ilyen kifizetési tétel. (Ekkor arról is beszélt, érdekes módon jutott az eljáró ügyészség a Facebook-adataihoz, teljesen más miatt kértek a médiaóriástól nem publikus információkat.) A kihallgatásán – amelyen személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsították meg – elmondta, hogy ezt a „tényállást” annak a weboldalnak kezelője vagy kezelői tudták csak elkövetni, amely nyilvánosságra hozta az eredeti felvételt.  (Mérgezett gyökerű fának a gyümölcse is mérgezett, idézte Czeglédy az ügyvédi zsargont egyik nyilatkozatában.)

 

Fürkészek a Derkón
 

A kihallgatás előtt egy nappal különös eset történt Szombathelyen: a Derkovitson élő képviselő figyelmét arra hívták fel a környéken élők, hogy több férfi órák hosszat őgyelgett a lakása környékén – ez pedig többeknek feltűnt. Amikor Czeglédy kocsival elindult otthonról, egy Mazdával követték, azonban nem ismerték a lakótelepet, így a politikus mögéjük került, és segítséggel lefényképezte a rendszámot. A képviselő egyik sajtónyilatkozatában elmesélte, másfél hétig nem foglalkozott a dologgal, bár érdekelte, kik követték (annyira nem jó, ha szombathelyi politikusként megfigyelnek, nyilatkozta): a nemzetbiztonsági szakszolgálatok, vagy valami biztonsági magáncég. Aztán egy tévésorozat nézése közben jutott eszébe, hogy lekérdezhetők a gépjárművek azonosítói, így derült ki, a nyilvántartás szerint a kérdéses rendszám nem került kiadásra Magyarországon. Czeglédy ezért egyedi azonosító jellel való visszaélés bűncselekménye miatt feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozást pedig el is rendelték – mint Facebook-oldalán írta, kíváncsian várja a fejleményeket, miután bő tíz nappal a megfigyelés után nyilvánosságra hozta az esetet.  

 

Az akció – bármi is legyen az – jelzi, hogy a Borkai-ügy még mindig „dolgozik” a mélyben, sok részlet még nem világos a különös történetben. Czeglédy Csaba egyébként egyik nyilatkozatában megemlítette, újabb fordulat várható, meglepő helyen született szakértői vélemény részletes szövegelemzése után, hogy nem ő az ördög ügyvédje, úgyhogy néhány folyt. köv. lesz még.  

kapcsolódó cikkek
A Derkovits szülöttje: dr. Czeglédy Csaba
A Derkovits szülöttje: dr. Czeglédy Csaba
Dr. Czeglédy Csaba független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió vendége. A Fogadóórában szóba került a képviselői körzetnek és otthonnak is helyet adó lakótelep, a város szociális helyzete és az ellenzéki előválasztás is.
2022: választási csatatér
2022: választási csatatér
Több ellenzéki kihívó is esélyes lehet a Fidesz-KDNP jelöltjével, Hende Csabával szemben a 2022-es országgyűlési választásokon, pártlistán pedig több szavazatot kapna a közösen fellépő ellenzék, ez derült ki egyebek mellett a ZRI Závecz Research rendszeresen végzett felméréseiből.
címkék
kapcsolódó cikkek
A Derkovits szülöttje: dr. Czeglédy Csaba
A Derkovits szülöttje: dr. Czeglédy Csaba
Dr. Czeglédy Csaba független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió vendége. A Fogadóórában szóba került a képviselői körzetnek és otthonnak is helyet adó lakótelep, a város szociális helyzete és az ellenzéki előválasztás is.
2022: választási csatatér
2022: választási csatatér
Több ellenzéki kihívó is esélyes lehet a Fidesz-KDNP jelöltjével, Hende Csabával szemben a 2022-es országgyűlési választásokon, pártlistán pedig több szavazatot kapna a közösen fellépő ellenzék, ez derült ki egyebek mellett a ZRI Závecz Research rendszeresen végzett felméréseiből.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Új eszközöket szerzett be a Szombathelyi Parkfenntartási Kft.
Tartályos fűnyíró traktor, rézsűkasza, traktor, tartálykocsi – ezek a gépek szerepeltek a Szompark idei eszközbeszerzési terveiben. A tartálykocsi, traktor, és a rézsűkasza már tavasz végére megérkezett, nemrég sikerült beszerezni a kaszálékot tartályba gyűjtő nagyobb méretű fűnyírókat is, ezekből összesen 3️ darab érkezett cégünkhöz, osztotta meg a hírt közösségi oldalán a Szompark.
Nem nézhette meg elhunyt édesapja holttestét a járvány alatt, bántalmazta az orvost
A Sárvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy német nővel szemben, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Megújult a vezetékrendszer és a járda egy szakasza a Váci utcában
Befejeződött a vezetékrendszer felújítás és a járda egy szakasza is megújult a Váci Mihály utcában, osztotta meg a hírt közösségi oldalán Horváth Soma alpolgármester.
Vadbaleset, ittas vezetés, elütött kerékpáros – az elmúlt 24 óra rendőrségi hírei
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. október 5-én 5 óra és 2022. október 6-án 5 óra közötti időben kettő, könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik négy, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Elfogtak egy Top 50-es magyar bűnözőt, egy 52 éves körmendi férfit Németországban
Elfogtak egy körözött, a rendőrségi Top 50-es listán is szereplő körmendi férfit Németországban - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.