km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott

Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott

A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.

 

Az élet elleni cselekmény és a zaklatásokat érintő tényállás szerint a sértett szakított a nem Vas megyei vádlottal, aki ebbe nem tudott belenyugodni, ezért rendszeresen hívogatta, üzeneteket küldött neki. A vádlott több üzenetében a sértettet megöléssel fenyegette meg. 2017 decemberében a vádlott lakóhelyéről Szombathelyre utazott - bírósági távoltartási végzés ellenére - azért, hogy bosszút álljon a sértetten. Magával vitt egy konyhakést és egy tőrkést, ekkor az éjszakát a városban sétálgatva töltötte. Másnap reggel a sértett háza előtt elrejtőzött, magához vett egy fahusángot, majd a járdán elhaladó sértettet azzal többször fejbe vágta és közben azt mondogatta, hogy „most meglakolsz, megdöglesz, halj meg”. A földre került sértettet további 3-4 alkalommal megütötte, majd eldobta a fahusángot, ráült a sértett felsőtestére, elővette a 14.5 cm pengehosszúságú konyhakést és többször megszúrta a sértett arcát, nyakának bal oldalát. A sértett erősen védekezett, ennek köszönhetően kiszabadult és elfutott segítséget kérni. A vádlott elmenekült a helyszínről, de aznap elfogták a rendőrök a Szombathely felé vezető vasúti sínek mentén.


A hamis tanúzásra felhívás bűntette körében megállapított tényállás lényege szerint a vádlott letartóztatása alatt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből levelet írt testvérének, amelyben arra kérte, hogy az általa írt és a levélhez mellékelt vallomást másolja le és a bíróság előtti, tanúkénti kihallgatásakor nyilatkozzon úgy, hogy írásban kíván vallomást tenni, és ezt a vallomást adja át a bírónak. A terhelt az általa írt vallomásban saját felelősségét kívánta menteni, illetve az volt a célja, hogy kevesebb büntetést kapjon. A vádlott testvére a valótlan vallomást nem tette meg, a leveleket a hatóság később lefoglalta nála, amelyekről az írásszakértő megállapította, hogy azokat a vádlott írta.


Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője részben felmentésért, eltérő minősítés megállapításáért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést. A törvényszék fenntartotta a vádlott letartóztatását, a vádlott és védője e döntéssel szemben szintén fellebbezést terjesztett elő.


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.