km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
MÁSKÉP(P) 2022 fotó- és filmpályázat: díjkiosztó a könyvtárban

MÁSKÉP(P) 2022 fotó- és filmpályázat: díjkiosztó a könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2023. február 9-én került sor a Máskép(p) 2022 helytörténeti fotó- és filmpályázat díjkiosztójára és a beérkezett fényképekből összeállított kiállítás megnyitójára.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár, a H+ Média és Kulturális Egyesület és a Szombathelyi Szépítő Egyesület 2022-ben – immár negyedik alkalommal – hirdette meg Máskép(p) címmel Vas megyei helytörténeti fotó- és filmpályázatát. A 2016-ban elindított pályázat kétévente kerül kiírásra, amelyen általános és középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diákok indulhatnak.

Első alkalommal, 2016-ban Szombathelyt bemutató mozgóképeket, fényképeket vártak a szervezők, míg 2018-ban a pályázat kibővült: egész Vas megyéből érkeztek filmes, fotós alkotások.

Az utolsó pályázati kiírástól (2020) eltelt két év meglehetősen „speciális” volt a járványhelyzet miatt. Jelentős változásokat hozott az online oktatással, a személyes találkozások korlátozásával, a barátságok, napi kapcsolatok internetre költözésével. Ugyanakkor az elmúlt időszak rámutatott, mekkora szerepe van hétköznapjainkban a közösségi élményeknek, a személyes érintkezéseknek.

A mostani kiírásban az szerepelt, hogy fotó vagy film segítségével a pályázók mutassák be, mely Vas megyei helyszínek jelentik nekik a közösség élményét, melyik az az épület, tér, utca, park, liget, sportlétesítmény, közintézmény, ahol igazán önmaguk lehetnek, ahol találkoznak barátaikkal, diáktársaikkal. Vagy melyek azok a rendezvények, programok, ahová közösen járnak. Elvárás volt az is, hogy a megszületett film vagy fotó tükrözze az alkotó egyéniségét. Kreatív, egyedi, speciális nézőpontú alkotásokat vártak a szervezők.

A díjátadóra 2023. február 9-én 15 órakor került sor.
A decemberben zárult pályázatra 13 film és 36 fotó érkezett.
Az alkotásokat háromtagú zsűri értékelte:
Büki László - fotóriporter, főszerkesztő, Vaskarika.hu
Fábián Gábor - a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke
Horváth Zoltán – függetlenfilmes, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója
A pályázat egész Vas megyét megmozgatta, hiszen több alkotás érkezett Szombathelyen kívülről, mint a megyeszékhelyről: a szervezők kaptak fotókat, ill. filmeket többek között Górból, Karakóból, Rumból, valamint Bozsok, Bük és Kőszeg településekről.
Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntője, bevezetője és a zsűritagok néhány szavas értékelése után hirdették ki a nyerteseket.
A díjátadó keretében a beérkezett fényképekből kiállítás nyílt, valamint bemutatták a díjnyertes filmeket. A tárlat megtekinthető 2023. március 3-ig.
A filmek a Máskép(p) helytörténeti fotó- és filmpályázat YouTube oldalán (https://www.youtube.com/@foto-esfilmpalyazatmaskepp2311/featured) és a könyvtár Facebook-oldalán is elérhetőek. A nyertes alkotásokat a Szombathelyi Televízió is műsorára tűzi.

 

 

Borítókép: Horváth Gergő 1. helyezett Ruina 1 című alkotása

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.