km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
MÁSKÉP(P) 2022 fotó- és filmpályázat: díjkiosztó a könyvtárban

MÁSKÉP(P) 2022 fotó- és filmpályázat: díjkiosztó a könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2023. február 9-én került sor a Máskép(p) 2022 helytörténeti fotó- és filmpályázat díjkiosztójára és a beérkezett fényképekből összeállított kiállítás megnyitójára.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár, a H+ Média és Kulturális Egyesület és a Szombathelyi Szépítő Egyesület 2022-ben – immár negyedik alkalommal – hirdette meg Máskép(p) címmel Vas megyei helytörténeti fotó- és filmpályázatát. A 2016-ban elindított pályázat kétévente kerül kiírásra, amelyen általános és középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diákok indulhatnak.

Első alkalommal, 2016-ban Szombathelyt bemutató mozgóképeket, fényképeket vártak a szervezők, míg 2018-ban a pályázat kibővült: egész Vas megyéből érkeztek filmes, fotós alkotások.

Az utolsó pályázati kiírástól (2020) eltelt két év meglehetősen „speciális” volt a járványhelyzet miatt. Jelentős változásokat hozott az online oktatással, a személyes találkozások korlátozásával, a barátságok, napi kapcsolatok internetre költözésével. Ugyanakkor az elmúlt időszak rámutatott, mekkora szerepe van hétköznapjainkban a közösségi élményeknek, a személyes érintkezéseknek.

A mostani kiírásban az szerepelt, hogy fotó vagy film segítségével a pályázók mutassák be, mely Vas megyei helyszínek jelentik nekik a közösség élményét, melyik az az épület, tér, utca, park, liget, sportlétesítmény, közintézmény, ahol igazán önmaguk lehetnek, ahol találkoznak barátaikkal, diáktársaikkal. Vagy melyek azok a rendezvények, programok, ahová közösen járnak. Elvárás volt az is, hogy a megszületett film vagy fotó tükrözze az alkotó egyéniségét. Kreatív, egyedi, speciális nézőpontú alkotásokat vártak a szervezők.

A díjátadóra 2023. február 9-én 15 órakor került sor.
A decemberben zárult pályázatra 13 film és 36 fotó érkezett.
Az alkotásokat háromtagú zsűri értékelte:
Büki László - fotóriporter, főszerkesztő, Vaskarika.hu
Fábián Gábor - a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke
Horváth Zoltán – függetlenfilmes, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója
A pályázat egész Vas megyét megmozgatta, hiszen több alkotás érkezett Szombathelyen kívülről, mint a megyeszékhelyről: a szervezők kaptak fotókat, ill. filmeket többek között Górból, Karakóból, Rumból, valamint Bozsok, Bük és Kőszeg településekről.
Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntője, bevezetője és a zsűritagok néhány szavas értékelése után hirdették ki a nyerteseket.
A díjátadó keretében a beérkezett fényképekből kiállítás nyílt, valamint bemutatták a díjnyertes filmeket. A tárlat megtekinthető 2023. március 3-ig.
A filmek a Máskép(p) helytörténeti fotó- és filmpályázat YouTube oldalán (https://www.youtube.com/@foto-esfilmpalyazatmaskepp2311/featured) és a könyvtár Facebook-oldalán is elérhetőek. A nyertes alkotásokat a Szombathelyi Televízió is műsorára tűzi.

 

 

Borítókép: Horváth Gergő 1. helyezett Ruina 1 című alkotása

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.