km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Márványba foglalt gyász Táplánszentkereszten

Márványba foglalt gyász Táplánszentkereszten

Október 22-én az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A 8. osztályos tanulók a község 56-os emlékműve előtt is tisztelegtek a hősök és áldozatok előtt. Az emlékművet 5 évvel ezelőtt állíttatta a község. Most azonban két új, lepellel letakart alkotás várta az emlékezőket, tudtuk meg Perl János polgármestertől.

 

A polgármester elmondta, hogy a szobrokat egy orosz család (Alexander Borisoglebskiy és Natalia Postnikova) ajándékozta Táplánszentkereszt község részére, s nem ez volt az első ilyen felajánlásuk. Az új, fehér márványból készült alkotások két fiatal nőt ábrázolnak, akik letérdelve, virágcsokrot a kezükben tartva szomorúan gyászolnak. A szobrokkal kiegészült emlékmű a község egyik új látványossága lett.


Felmerül a kérdés, hogy vajon miért ajándékozott egy orosz család egy magyar község 1956-os emlékművéhez két csodálatos márványszobrot. A válasz a törtelem sötét évtizedeiben keresendő: 1956 a 20. század közepe. Ez az évszázad az emberiség történetének legbrutálisabb évszázada volt. Ekkor, az évszázad első felében tört ki az első, majd a második világháború, és ekkor történt a holokauszt is. De az évszázad második fele sem volt békés: forradalmak, kisebb-nagyobb háborúk zajlottak folyamatosan a világban. A mi hazánkban 1956-ban tört ki a forradalom, amit a szovjet csapatok fojtottak vérbe. De ne feledkezzünk el a Magyarország közvetlen közelségében történt 1968-as csehszlovák felkelésről vagy az 1990-es években zajló délszláv háborúról sem. 


A 20. század szomorú mérlege a nagyszámú áldozat, a mérhetetlen szenvedés, az óriási mennyiségű erőszak. Ez az erőszak szinte az egész világot érintette.


1939-ben a szovjet csapatok a Molotov-Ribbentrop paktum következményeként elfoglalták Litvániát, Lettországot és Észtországot. A polgármester hozzátette: 1939-ben Alexander nagyszülei Lettországban éltek, litvánok voltak. Alexander két nagyapját a szovjet katonák lelőtték. Meghaltak, mert meg akarták védeni hazájuk szabadságát. Ezért Alexander számára ez az 56-os emlékmű többek között egy emlékeztető arra, hogy az erőszak soha nem old meg semmilyen problémát.


„Ez egy emlékmű nagyapáimnak, akik erőszakban haltak meg. Senki sem tudja, hol vannak a sírjaik. Ezért ezt a két szobrot nagyapáim emlékének is szenteltem. Eljöhetek ide, és emlékezhetek a nagyapáimra, és arra az erőszakra, amely a magyarokat és a balti államok népeit, a 20. század összes emberét érintette" – utalt a szobrok keletkezésének körülményeire Alexander Borisoglebskiy.


Az orosz pár nem első alkalommal gazdagította Táplánszentkeresztet. A tavalyi évben szintén megajándékozták a községet egy műalkotással. Az a szobor egy kézfogást örökít meg. A Baráti kézfogás nevet viselő szobrot a polgármesteri hivatal előtt helyezték el. 

 

Fotó: Táplánszentkereszt Polgármesteri Hivatal
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.