km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Mestereim dicsérete: könyv Marosfalvi Antal festőművész életútjáról

Mestereim dicsérete: könyv Marosfalvi Antal festőművész életútjáról

Mestereim dicsérete - ezzel a címmel jelent meg Marosfalvi Antal festőművészről, munkásságáról és életútjáról egy kötet. A szombathelyi művész restaurátorként dolgozott a Szombathelyi Képtárban, de számos egyházmegyei kincset is az ő gondjaira bíztak. A Szombathelyi Képtárban mutatták be az impozáns kiadványt.

 

Burány Nándor és Radnóti Kovács Árpád - a Derkovitsi Szabadiskola két oktatója határozta meg a szombathelyi Marosfalvi Antal munkásságát. A restaurátorként és festőként ismert művészről megjelent kötetet elsőként Torjay Valter méltatta a bemutatón. A művészettörténész, festőművész elmondta, riportok, kiállítási megnyitók szövegei, és a művésznek is több vallomása olvasható, valamint egy nagyon szép képanyag van betördelve. Ez által olyan oldalairól ismerhetjük meg Marosfalvi Antalt, amit a többség nem látott. Elsősorban festőként és restaurátorként ismerik, közben pedig egy olyan ember, aki tárgyakat készít.


Valamint grafikákat, metszeteket, rázkarcokat is láthat tőle a közönség - jelezte a művészettörténész. Marosfalvi, amit nem a tanáraitól, azt autodidakta módon, önállóan tudta elsajátítani. Ehhez képest a mai fiatal tehetségeknek sokkal több lehetőségük van. 


A könyvben jól követhetők Marosfalvi korszakai, a kezdetektől napjainkig. Nemrég a püspöki palotában dolgozott. Marosfalvi Antal hozzátette, a püspöki palotában van egy olyan terem, ahol legalább 15-20 olyan festmény van, amit dr. Perger Gyula, kőszegi plébános indíttatásával restaurált.


Hasonló műtárgyak restaurálásával kapcsolatban kereste meg őt többször is a nádasdi pap, Takács László, aki Magyarszecsődön óriási múzeumot rendezett be a környékbeli egyházi műkincsekből. Az anyagiakat a Rumi-Rajki Műpártoló Kör rendezi, a művész pedig a munkáját adja térítésmentesen a jó cél érdekében. 


Torjay Valter elmondta, hogy Tóni bácsi rettenetesen sokrétű egyéniség, hatalmas, háromnegyed évszázados életmű van körülötte, és ezt nehéz 371 oldalba belefoglalni. De úgy gondolja, mégis jól sikerült, mert a művész, aki egyébként egy főnyeremény, maga is részt vett a szerkesztésben.


Az impozáns könyv hátsó oldalán a Mestereim dicsérete című festmény fotója szerepel, amely a művész egyik meghatározó képe. 
A Szülőföld kiadó Mestereim dicsérete című kötete a szakmabelieknek és a nagyközönség minden korosztályának is jól értelmezhető, élvezhető olvasmány lehet.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.