km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Marosán György élvonalba vezette az SZKKA-t

Marosán György élvonalba vezette az SZKKA-t

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia felnőtt csapata ősztől a női kézilabda NB/I-ben szerepel., Marosán György vezetőedzőnek, noha már nyert bajnoki címet a másodosztályban, emlékezetes marad a mögöttünk hagyott szezon. Most fordult elő vele először, hogy ő volt a legidősebb az öltözőben. A 29 esztendős szakember lett a „Hét embere” szerkesztőségünkben.

 

Név: Marosán György  
Életkor: 29
Szakmai karrier: Makói Nkse, KSZSE, Szeged KKSE, Kecskeméti
Hobbi: Sporteseményekre járás, illetve barátokkal különböző szabadidős programok
Kedvenc csapat: Arsenal, Pick Szeged
Kedvenc étel: Palacsinta
Kedvenc ital: Almalé
Ars poetica: „Kikapni lehet, de kevésbé akarni mint az ellenfél, azt soha nem engedheted meg, s ha ez mindig így van, akkor a végén te leszel a győztes.”

 

 Battonyáról Szombathelyre – néhány kitérővel. Hogyan indult az edzői pályafutásod?

– Makón jártam középiskolába, ott kéziztem, de 17 évesen lesérültem. Az akkori női klub vezetője, György Ferenc azonban a szárnya alá vett, elkezdtem megtanulni az edzői hivatást, és néhány hónap múlva már ott ültem mellette a kispadon, mint kvázi másodedző.

– Miért a hölgyekkel kezdtél dolgozni? Az első pillanattól egyértelmű volt?

– Igen, noha később volt megkeresésem férfi csapattól is, úgy hozta az élet, hogy női együtteseket edzettem eddig. Persze, vannak sztereotípiák, és igen, láttunk elveszített BL-döntőt, olimpiai finálét is nyolc pluszból, de azt gondolom, lehet kezelni a helyzetet. Többnyire kiváló emberekkel dolgoztam együtt.

– Ráadásul tán Szombathelyen fordult veled először, hogy nem volt nálad idősebb játékosod…

– Ez így van. Korábban furcsa volt, hogy az öltözőben rutinos hölgyeknek kellett kiosztanom a feladatokat, de ami kiderült: nem az életkor számít. Ha te valamiben tudsz többet adni, legyen szó akár motivációról, technikai, vagy fizikai képességekről, akkor elfogadnak.

– Ha már szóba hoztad az állóképességet: azt hallani, hogy legendásan kemény tréningeket tartasz…

– Mi tagadás, igen, hiszek a munkában. Rendre megelőz a hírem, így Szombathelyen is azzal fogadtak nevetve a lányok, hogy egy plusz pár futócipőt beszereztek, mondván, egy úgy sem lesz elég… Lehet, hogy keménynek tűnök, és nem is bontanak pezsgőt minden tréning után a játékosaim, viszont azt a hitet, amelyet az elvégzett meló ad nekik éles helyzetben, azt honorálják. A hétköznapokban alaposan ki kell mozdulni a komfortzónából, és akkor a lehető leg­jobban fogunk reagálni a stresszhelyzetekben. Ha ez működik, nyerő típusú vagy.

– Mikor hitted el, hogy összejöhet a hőn áhított aranyérem?

– Két hete szombaton… A tavaszi rajtot jól kaptuk el, és amit láttam, a lányok mindenáron való győzni akarása. Persze, akadtak hullámvölgyek nálam is… Az őszi Győr II. csapata elleni mérkőzésre készültünk, kidőlt egy alapemberem. A meccs előtt, mint mindig, félrevonultam. Ekkor bejött hozzám Pődör Zoltán, az egyesület elnöke, s megkérdezte, hogy aggódok-e. Majd meg sem várta a választ, csak annyit mondott: „Ne izgulj, te vagy a legjobb!” – ezt a mondatot soha nem felejtem el. Ez az a bizalom, aminek köszönhetően alkotni tudtam. Hittünk magunkban és a feljutásban.

– Neked ebben már rutinod van, hiszen harmadik csapattal jutsz fel az élvonalba…

– Igen, Szegeden és Kecskeméten is összejött az osztályváltás, de mindhárom alkalommal más volt a helyzet. Itt, Szombathelyen abszolút pozitív értelemben véve speciális közösségbe érkeztem. Itt nem csak üres lózung volt a fiatalokra való csapatépítés. Négyszáz gyermek „áll mögöttünk”, ami fantasztikus, példaértékű. A bajnokság hajrájában több serdülő játékos is szerepet kapott a nagycsapatban, ezzel is azt próbáltuk nyomatékosítani, hogy igen is lehet az utánpótlásra építkezni.

– De elég lesz-e a saját bázis az NB/I-es tagsághoz?

– Erősítenünk kell, ez természetes, és a mi fiatal játékosainknak is jót tesz, ha rutinos spílerekkel együtt kézizhetnek. Hiszek a bennmaradásban. Annyi pluszt kaptam az SZKKA közösségétől és a várostól, hogy egy pillanatig nem volt kérdés számomra, hogy maradok.


»Krilov István

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Előadóülés az év élőlényeiről a múzeumban
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.