km/óra
  2024.04.20., szombat  •  Tivadar napja
Márciusi közgyűlés: üzleti tervek, fejlesztések és gazdálkodás (frissítve)

Márciusi közgyűlés: üzleti tervek, fejlesztések és gazdálkodás (frissítve)

Az önkormányzati cégek idei üzleti terve, a takarékossági intézkedések felülvizsgálata, vagyongazdálkodási terv, fejlesztések a TOP Plusz programban és szombathelyi iskolások balatoni nyaraltatása - többek között ezek a témák kerülnek terítékre a márciusi közgyűlésen. 17 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyalnak a képviselők.

 

Elsőként dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester szomorú hírt közölt: elhunyt Rácz Mihály volt oberwarti polgármester, Szombathely díszpolgára. Egy perces néma főhajtással tisztelegtek a városatyák a politikus emlékére.  A polgármester elmondta: Geszler Mária Kossuth-díjas kerámiaművész felajánlotta a munkáit városunknak, ezt megköszönte dr. Nemény András. Horváth Soma (Éljen Szombathely), kulturális ügyekért is felelős alpolgármester ismertette a részleteket: először előkiállítás lesz, majd állandó tárlat a képtárban, amely az egész családot bemutatja. Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető is jó egészséget kívánt a művésznőnek, és megköszönte a nemes felajánlást. Hasonlóan fogalmazott Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető is, kiemelve azt, hogy az egész város hálás a felajánlásért. Geszler Mária is beszélt a közgyűlésen. Mint mondta: hatvan esztendeje érkezett Szombathelyre, de a családjában korábban is erős kötődés volt a város iránt. A művésznő hozzátette: reméli, hogy az ősszel megnyíló kiállítás sokaknak örömet okoz majd. A polgármester egy csokor virággal köszönte meg a felajánlást. A testület egyhangúlag megszavazták a napirendi pontot.

 
Ezt követően kezdetét vehette a két közgyűlés között történtekről szóló vita. Dr. Nemény András a gazdasági helyzettel kapcsolatban érdemi változásról nem tudott beszámolni. A múlt hónapban elfogadták a költségvetést, ezen a közgyűlésen az önkormányzati cégek éves beszámolójáról döntenek majd a városatyák. Kiemelte: más városokhoz képest több pénzt tudtak fordítani fejlesztésre, legyen szó sportról, úthálózatról, városgazdálkodásról, vagy éppen kultúráról. Az energiafüggetlenséget is hangsúlyozta a polgármester, amely prioritást élvez a városvezetésnél. Fájlalta, hogy Szombathelytől 3 milliárd forintot elvon az állam szolidaritási adóként, így vélekedik egyébként az összes megyei jogú város vezetése is. Sajnos, az uniós pénzek nem érkeznek meg. Örömmel venné, ha ennek az összegnek egy részét helyben költhetné el az önkormányzat, összegeket fordítva a város vonzáskörzetére. Mivel jelenleg erre nincs esély, így folytatják az ingatlanok értékesítését, nem igazán marad más lehetőségük. 


Illés Károly kért szót: arra kérte a DK-s és Momentumos képviselőket, hogy szóljanak párttársaiknak, akik Brüsszelben épp Magyarország ellen lobbiznak, ezért nem érkezik meg az uniós támogatás. Aztán örömmel vette, hogy a favédelmi terv visszakerült a napirendi pontok közé, de annak tartalmi része elszomorította. Sok javaslatuk van, hogy ezt a napirendi pontot módosítsák. Minden indokolatlan favágást meg kell akadályozni, nem szabad kivételeket tenni, emelte ki. A Homok utcai pusztítást szóba hozta, szerinte ez nem történhet meg újra. 


Dr. Nemény András így reagált: máshol nincs favédelmi törvény, a korábbi városvezetés minősített át építési területekké földeket. Céljuk, hogy Szombathely faállománya növekedjen, az erre kiírt program sikeres, nagyszerűen működik, sokan hálásak ezért. Aztán példaként hozta a polgármester az elhíresült nyírmártonfalvai lombkoronaösvényt, ahol ugyan felépült a faszerkezet, de mellette letarolták az erőt. Horváth Gábor (Fidesz) is szót kért a témában. Ő is a Homok utcai tarvágást hozta szóba. Egy zöld-térkép létrehozását javasolta, hogy minden szombathelyi láthassa, hogy hol, milyen fák találhatók. A közösségi faépítések ugyan zajlanak, de máshol viszont sok fát kell kivágni ilyen-olyan ok miatt. Aztán a 19. Herényi Virágútról beszélt a képviselő, mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a kulturális rendezvényt. Arra buzdította a szombathelyieket, hogy támogassák a helyi termelőket. Kátyúzást és fűnyírást kért a rendezvény előtt a területre. Dr. Nemény András reagált: a városvezetés összesen 800 ezer forintot ajánlott fel a fizetéséből a Herényi Virágút idei megrendezésére. Arra emlékeztette Horváth Gábort, hogy az előző városvezetés nyilvánította építési területté a Homok utca említett szakaszát. Folyamatosak a fapótlások a városban, hangsúlyozta végül a polgármester. Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok szerint élen járnak Szombathelyen a favédelem területén. Azt javasolta, hogy kérjék fel a kormányt egy országos favédelmi terv létrehozására, így tán nem fordulhatna elő az említett lombkoronasétány létrehozása, vagy a Fertő-tó melletti természeti rombolás. 


Illés Károly azt emelte ki: a Homok utcai területet a jelenlegi városvezetés adta el. A belterületté nyilvánítást pedig egy kivétellel mindenki megszavazta évekkel ezelőtt. Az említett favédelmi terv ne vonatkozzon az egész országra, mert szakmailag nem megfelelő.      

 

Dr. Nemény András arra emlékeztette Illés Károlyt, hogy az előző városvezetés idején sok fát vágott ki, például a sportligetben, vagy a kempingnél. A Fidesz frakcióvezető szerint hazugság, hogy ők fákat irtottak, a kemping esetében ők is megdöbbentek, de nem tudtak mit tenni, mert magánemberek között történt tulajdonváltás. Dr. Nemény András szerint a probléma az volt, hogy beépíthetővé nyilvánították a területet, és akkor még favédelmi terv sem volt. 


Tóth Kálmán szerint a helyi Fidesz egyetlen politikai terméke a favédelem, mert más ötletük nincsen. A frakcióvezető szerint összességében nem is érdekli a téma a fideszeseket, az elmúlt ciklusokból hozott erre példákat. Ne vágjunk ki egy fát sem – ezt a mondatot populistának nevezte a déli városrész képviselője, utalva a fideszes városatyák korábbi felszólalására. 


Melega Miklós (Fidesz) is a favédelmi tervről szólt. Szerinte előre kell tekinteni, nem hátrafelé mutogatni óvodás módra. Van egy koncepció, amit a lehető legjobbá kellene tenni. Sérelmezte, hogy az Éljen Szombathely! Frakció tagjai folyamatosan az előző városvezetést okolja. A politikus azt javasolta: szakmai alapokon vitázzanak a kérdésben. Dr. Nemény András aláhúzta: most legalább készül egy favédelmi terv, eddig ennek nyoma sem volt. A kempinget a fideszes megyei önkormányzat adta el, az akkori városvezetés nem élt az elővásárlási jogával. Illés Károly ismét elmondta: a beterjesztett favédelmi terv nem azt a célt szolgálja, mint amiért a megalkotása mellett döntöttek. Jobbító szándékkal állnak a kérdéshez, ezért is nyújtanak be módosító indítványokat. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) szerint megmosolyogtató, hogy a város egyik legnagyobb „ingatlan-mutyistája” a zöld területekért aggódik… Illés Károlynak szánta a szavait, akit később tovább kritizált korábbi és jelenlegi tevékenységei miatt. „De nem bántjuk tovább Illés Károlyt, aki ideális polgármesterjelöltje lehet a Fidesznek” - mondta a képviselő. A körzetében három parkoló kialakítását kérte, emellett arról is szólt, hogy szeretne támogatást kérni a Derkovits iskolában a wifi-hálózat kiépítéséhez, mert nem működik rendesen jelenleg. Illés Károly reagált: őt az mosolyogtatja meg, hogy olyan ember vádolja mutyizással, akit adócsalás miatt perelnek. Visszautasította a korábbi vádakat, teljesen legálisan jutott hozzá az Árkádiánál lévő lakóparkban az ingatlanjához. Czeglédy Csaba kapott szót: a kemping területén történt fakivágáskor sokkot kaptak, a körzet képviselője, dr. Kecskés László is az ügy mellé állt, így nem épülhettek 5-6 emeletes házak az adott területen. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) szerint álszent a fideszesek hozzáállása a fakivágás témájához. A tűzifa rendelet miatt tavaly a kormány elindított egy kvázi tarvágást. Az országban rengeteg erdőt irtanak ki, ezzel szemben Szombathelyen működik az 1000 fa program, és most favédelmi tervet dolgoznak ki. Azt is kiemelte: az előző ciklusban sokkal több fát vágtak ki, mint most a magánszemély, aki a Homok utcában ingatant épít. 


Sátory Károly (Fidesz) szerint méltatlan a hangnem, ami a favédelem témájában kialakult. Ami kérdés szerinte: népszerűsködni akarnak, vagy komoly szakmai döntéseket hozni. Valós szankciókkal kell megtölteni a programot, nincs értelme visszafelé mutogatni, vádaskodni. Egy jó szakmai tervet kell létrehozni. A körzetével kapcsolatban elmondta: régóta nem szállítottak el kivágott fát és a nyesedékeket. A Táncsics Mihály utcában van egy veszélyes részt, azt is korábban jelezte az illetékeseknek, de nem történt semmi. Örömmel vette, hogy a nyugdíjas háznál viszont volt területbejárás. Arról érdeklődött a politikus: mikor újítják fel a környéken a járdaszakaszt. A Reményik iskola előtt gyalogátkelőt kértek, illetve egy figyelemfelhívó táblát, ezek az ügyek hol tartanak – kérdezte a képviselő.  


Dr. Kecskés László (Fidesz) azt javasolta, hogy valami konszenzus irányába mozduljanak el a favédelem kérdésében. A kormány 2016-ban hirdette meg az országfásítási programot, ebből Vas megye kimondottan jól jött ki. A városatya történelmi időket idézett, majd rámutatott ismét a 2016-os rendelkezésre, amelynek hatására immár 24 százalék a faállomány az országban, a cél, hogy 2030-bn ez az arány 27 százalék legyen. A Novák-piac (Árkádia) átépítése szerinte hasznos volt, hiszen korábban elhanyagolt volt a terület, most egy rendezett lakópark áll ott. Az önkormányzati parkolókról is beszélt a képviselő: szerinte ezt felül kellene vizsgálni, mert jelenleg tarthatatlan a helyzet. A cél az, hogy akik jogosultak, azok tudjanak parkolni. 


Ágh Ernő (Fidesz) szerint is fontos a favédelmi terv, a legjobb szándék vezérelte őket, mikor a módosításaikat megfogalmazták, ezért is fogadta értetlenül a másik politikai oldal személyeskedését. A felelős erdőgazdálkodásról beszélt, az előterjesztés pedig vonatkozzon Szombathelyre. Örömteli gondolatot osztott meg a képviselő: megnyílt a Szent Quirin utca, amely a város közlekedését nagymértékben megkönnyíti.  

 

Putz Attila (Éljen Szombathely!) ismét szóba hozta dr. Hende Csaba 35 millió forintos tavalyi kampányígéretét, amelyből azóta sem lett semmi – már rendbe hozták a zanati utcákat. A képviselő megköszönte a városvezetésnek, hogy akkor az ott élő száz család segítségére sietett. Látványos szakaszához érkezett a zanati kerékpárút építése, örülnek az ott lakók ennek. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) korábban a város fejlesztési terveiről kért egy listát a hivataltól – erre vá továbbra is. A Szent Quirinus utcával is foglalkozott a politikus, aki dr. Hende Csabának mondott köszönetet a beruházás létrejöttéért. A Szent Márton utca és a Wesselényi utca kereszteződésében van egy óriási lyuk – ezt mielőbb kátyúzni kellene, mert veszélyes. 


Dr. Nemény András elmondta: a Szent Quirinus utca uniós forrásból valósult meg, ha valakinek meg akarjuk köszönni, akkor az az unió, jelezte a polgármester. Lendvai Ferencnek készül az általa kért lista. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) a sajtószabadságról beszélt. Szerinte Hende Csaba blődségeket beszél a megyei napilapnak, amikor azt mondta, hogy 500 millió forint extra pénzt szerzett a városnak. Ez nem igaz, ez a megnövekedett bérköltségek egy részét állja csak. Azt is sérelmezte Koczka Tibor, hogy Hende Csaba előbb jutott el Finnországba, mint a helyi közgyűlésbe. Szerinte bohócot csinált magából a térségünk országgyűlési képviselője a skandináv túrával. Azt kérdezte a polgármestertől: a történelmi egyházak kértek-e ingatlant a szombathelyi önkormányzattól az elmúlt három hónapban. Mi lesz az SZTK-épületével? - kérdezte a politikus. A Szent Quirinus utca beruházásáról elismerően szólt a képviselő, gratulált a városvezetésnek és a kivitelezőnek. A fakivágással kapcsolatban is szólt Koczka Tibor: szerinte a parkerdőben is körül kellene nézni. Dr. Nemény András válaszolt: az SZTK állami tulajdonban van, új fejleményről nem tud beszámolni. Egyház részéről nem érkezett megkeresés az önkormányzathoz ingatlanok ügyében. Hende Csaba barangolását nem minősítette, minden alkalommal meghívják a közgyűlésre, a polgármester szívesen egyeztetne vele bármikor. „Nem minket bánt meg ezzel az országgyűlési képviselő, hanem a szombathelyieket”, fogalmazott a polgármester. 


Tóth Kálmán a déli városrészről beszélt, miszerint március 31-étől a híd lezárása miatt alapjaiban változik meg a közlekedési rend a térségben. A hétvégén a gépkocsiforgalom még közlekedhet, vasárnap éjféltől lesz a teljes lezárás. Mindenkitől türelmet és fokozott figyelmet kért a városatya. 


A fúrt és az ásott kutakkal kapcsolatban dr. Károlyi Ákos jegyző ismertette a jogszabályokat. Ezt megköszönte Horváth Gábor és Tóth Kálmán is. A favédelmi tervvel kapcsolatban tett javaslatot a városatya is.


Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) tanácsnok a város külkapcsolatairól beszélt. Sikeres pályázatról számolt be a kultúra területéről a lengyel testvérvárosunkkal. A politikus felsorolta a folyamatban lévő ügyeket. 


Ágh Ernő a körzetében lévőproblémákra hívta fel a figyelmet, amelyek kötelező feladatok. A Külső Nárai úton nincs járda, ez folyamatos balesetveszélyt jelent, ne várjuk meg, hogy itt is tragédia történjen, vélekedett a képviselő. Tegyük biztonságossá a közlekedést a peremkerületben élőknek is, hangsúlyozta a politikus, aki hozzátette: a tervek rendelkezésre állnak, ezeket kellene előtérbe helyezni. Dr. Nemény András így válaszolt: 2014-től megvannak a tervek, miért nem sikerült korábban elintézni ezt a problémát? 


Illés Károly Putz Attila szavaira reagált: Gulyás Gergely ígérte meg a 35 millió forintot, ám a városvezetés inkább a mutyizást választotta, ezért nem érkezett meg a pénz. Dr. Czeglédy Csabát kritizálta korábbi felszólalása miatt. A két képviselő veszekedett egy hangulatosat drónfelvételről, ingatlamutyiról, ügyvédi kamarai tagság felfüggesztéséről – elhangzottak cifra jelzők is, de végül lecsitultak a kedélyek. 


Putz Attila Illés Károly szavaira reagált. Visszatértek a zanati utakra szánt 35 millió forintos támogatásra, amelyet az országgyűlési képviselő ígért be, ezt csak megerősítette hetekkel később Gulyás Gergely.


Tóth Kálmán a szelektív emlékezet káros hatására hívta fel a figyelmet. 2500 napja kormányoznak, és nem bíznak egymásban, itt arra utalt, hogy Gulyás Gergely megerősítette Hende Csaba ígéretét. 


Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester kiemelte: emelkedik a közvetlenül lehívható  önkormányzati pályázatok összértéke, amelyet az unióból lehet lehívni. A favédelmi programmal kapcsolatban úgy fogalmazott: most legalább foglalkoznak a kérdéssel, korábban ez nem így volt. 

 

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) Ágh Ernő szavaira reagált: a Batsány utcában mindenképpen kihelyeznek egy figyelemfelhívó táblát. Sátory Károlynak úgy felelt: a Vigyázat, gyermekek táblát már kihelyezték a Remenyik iskolához, de további útburkolati jelek is lesznek az oktatási intézmény környékén. A Táncsics Mihály utcában megvizsgálják az említett balesetveszélyes helyszínt. A Herényi Virágút előtt a Szompark munkatársai idén is lenyírják a füvet majd, jelezte Horváth Gábornak az alpolgármester. Aztán szóba hozta, hogy korábban 97 fát vágtak ki a Sportligetnél – ez fájó volt anno a szombathelyieknek. 


Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester is a Sportligetről beszélt: rosszak lettek a focipályák, több hibája is volt annak a beruházásnak. Az uniós források megérkezésében bízik az alpolgármester. A derkovitsi parkolók kialakításával kapcsolatban azt mondta: aminek megvannak a tervei, azt igyekeznek elkészíteni. A Remenyik iskolánál lévő zebra kialakításáról 2022-ben döntött legutóbb a testület, akkor ez nem került szóba. A Wesselényi úton lévő kátyút intézik, valós a probléma. Önmagában csak a minimálbér-emelés Szombathelyen 177 millió forintba került, ezt a költségvetés helyzetével kapcsolatban mondta az alpolgármester. Leszögezte: nincs ellenzéki és városvezetői oldalon álló körzetek, ezt az elmúlt hónapok beruházásai bizonyítják, utalt a Szent Quirinus utcára dr. Horváth Attila. Ha megérkezik a Hende Csaba által beígért 35 millió forint, akkor megkezdődhet a Kétrózsa köz út felújítása, ezt dr. Kecskés Lászlónak mondta az alpolgármester – ezt ígérte meg a képviselőnek egy korábbi testületi ülésen. 


A vitát lezárta a polgármester, a napirendi pontot elfogadta a testület. 


A közgyűlés fél 3-kor folytatódik.  

 

A szünet után a napirendi pontokkal folytatták: 


3.) Javaslat a fonyódi gyermektáboroztatással kapcsolatos döntések meghozatalára


Dr. Nemény András polgármester a balatonberényi táborról beszélt, annak szomorú sorsáról, s arról, hogy Vas megyei gyerekek már régóta nem üdülhetnek ott.  A mostani előterjesztés nem pótolja ezt, de egy szép gesztus. A fonyódi ingatlan erre a célra alkalmas lehet, szombathelyi gyerekek táborozhatnak itt 3 héten keresztül ingyen. Azt kérte, hogy pártállástól független mindenki szavazza meg. Illés Károly frakcióvezető elmondta, hogy támogatni fogják az előterjesztést. Kiemelte, a kormány is gondoskodott a gyerekek táboroztatásáról, az Erzsébet-táborokban, a Balaton partján 5 helyszínen. Miden szombathelyi diák részt vehet ezekben a programokban. Szerinte az Erzsébet-táborokat kellene preferálni és kommunikálni, nem a saját üdülőt. 


A képviselők egyhangúlag támogatták az előterjesztést. 


4.) Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő gazdasági társaságokat érintő döntések meghozatalára


Illés Károly a városfejlesztési kft.-vel kezdte, hogy most már 50 milliós támogatásra van szüksége. Szerinte tagi kölcsönt kellene adni, amelyet majd visszafizethetnének. Ezt nem tudják támogatni. A Vasivíz Zrt. helyzetét látják, az előterjesztést nem fogják megszavazni. Az üzleti terv alapján reménytelennek látják a társaság működését. A SZOVA Zrt. úgy véli, hogy a csőd szélén áll, kiemelte, súlyos követkeményekkel kell számolni és szembenézni. A 700 millió forintot ne tagi kölcsönként adják, nem fogják tudni visszafizetni. A távhő és a SZOVA alapszabályzatát kellene szerinte módosítani, gazdaságilag összeférhetetlenség van. 


Dr. Nemény András polgármester reagált erre: a városfejlesztési kft.-nél csökkent az uniós bérfedezet, ez most ideiglenesen nem érkezik, ha újraindulnak a pályázatok, akkor igen. Senki nem szeretné, ha elmennének a munkavállalók, a legtöbb pályázatnál fontos munkát végeznek. A Vasivíz Zrt.-nél a legnagyobb problémát az jelenti, hogy 10 éve nem volt díjemelés. Ezt a helyzetet a kormány generálta. A száguldó infláció mellett a béreket le kell követni. Ellehetetlenítik a cégeket. Hangsúlyozta, ha nem lesz lehetőség a szolgáltatás ellenértékét megkapni, lehetetlen helyzetbe kerülnek a cégek. A cégvezetést nem kárhoztatná kiritkával, meg kell becsülni azt, aki ebbe beleáll ebbe a helyzetbe és vezeti így is a céget. Ugyanez a helyzet a SZOVA ZRt.-nél is. Ahol sok fizikai dolgozó van, ott a minimálbér-emelést is ki kell gazdálkodni. Megköszönte a cégvezetésnek, hogy lerakott egy üzleti tervet ilyen nehéz helyzetben is. 700 millió forintra van szükségük, ha nem szavazzák meg a javaslatot, akkor a dolgozók nem kapják meg a bérüket a következő hónapban. Kiemelte, a Távhőnél és SZOVA Zrt.-nél nincs gazdasági összeférhetetlenség.  


Dr. Czegéldy Csaba a Vasivíz Zrt.-vel kezdte: a kormány befagyasztotta a víz- és csatornadíjakat, majd mutogatnak a Vasivíz Zrt-.re, hogy nem tudják kigazdálkodni a cég működtetését. A felújítások elmaradása miatt annak is nagy a veszélye, hogy lerohad a rendszer. Mellette pedig milliárdos veszteséggel kell számolni.  Az állam pedig végül majd bekebelezi a víziközmű vállalatokat. Az egyik legjobb biznisz lenne a kormánynak, ha magánszemélyekhez kerülhetnének ezek a vállalatok. A SZOVA Zrt. helyzetét - a kötvénykibocsátás után jelentkező terhek miatt - kilátástalannak tartja. Úgy fogalmazott: le a kalappal a mostani menedzsmet előtt, mert a világ legjobb közgazdászai sem tudnának jobb üzleti tervet letenni. 


Lendvai Ferenc szerint a város egyik legnagyobb kudarca a médiaközpont és AGORA összevonása. Ezt nem fogják támogatni. A nyomtatott sajtó hanyatlásáról beszélt, arról, hogy most már szinte mindenki online platformokon olvas újságot. A temetkezési vállalat is nagy nehézségekkel küzd, sok magáncég jelent meg a piacon, ez utóbbiak jelentős árengedményeket adnak. Kérte, hogy valahogy próbáljanak segíteni az önkormányzati cégnek.  Ha külsős cég veszi igénybe a temetkezési szolgáltatásokat, azoknak az árát kellene jelentősen megemelni. 


A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Vasivíz Zrt.-nél más tagok is vannak, Szombathely csak többségű tulajdonos. A döntéseket az igazgatóság hozza meg, kettő szombathelyi, a másik három Fideszes vezetésű város delegáltja. Ha szidják, akkor a Fideszes tagok döntését is szidják. Kiemelte, a Savaria Fórumot a helyiek szeretik, van olyan korosztály, mely abból tájékozódik. A szombathelyieknek joguk van tudni a döntésekről, ítéljenek ez alapján, nem fogják a lapot megszüntetni. 


Koczka Tibor örömét fejezte ki, hogy a kormány is ráébred lassan, hogy a víz árát meg kell fizetni. Piacgazdasági körülmények között ezt nem lehet sokáig csinálni. A vízveszteség országos átlagban 20-50 százalékos, ennyi szivárog el a talajba a rossz csövek, a karbantartási hiánya miatt. Hónapok óta semmi nem változott, kineveztek egy államtitkárt, de sok milliárd forint kellene a terület fejlesztésére. A Weöres Sándor Színháznál 44 millió forintos hiány szerepel az üzleti tervben, kiemelkedő, ahogyan takarékoskodtak az elmúlt hónapokban. A kormánnyal nincs megállapodása a színháznak ebben az évben egyelőre, az elmúlt 3 hónapban nem kaptak állami támogatást. Ezt megerősítette a polgármester, de reményei szerint 2 hét múlva már lesz. 

 

Melega Miklós a színház ügyéhez szólt hozzá: múlt közgyűlésen éppen a színháznak kért emelést. Most mínusz 45 milliós hiánnyal számol az a színház, mely az elmúlt években nyereséggel működött. Nem érti, hogy az AGORA miért kap több támogatást, miközben a színháznak alig jut valami. Az üzleti tervben négyfős létszámleépítés szerepel: két műszaki kollégának és két színésznek szűnik meg a munkahelye. Hozzátette még, hogy a SZOVA Zrt.-nél meg kellene fontolni az érdemi munkát nem végző cégek felszámolását. 


Dr. Horváth Attila alpolgármester szerint, ha végrehajtanák azokat a felvetéseket, amiket elmondott az ellenzék, totális csőd lenne. Ha a fejlesztési kft.-ket megszüntetnék, akkor lemondanának a pályázati fejlesztésekről.  Ha a SZOVA Zrt-.nek nem tagi kölcsönt, hanem támogatást adnak, azzal 700 milliós lyukat ütnek a szombathelyi költségvetésbe. Kiemelte, hogy a színház nem intézmény. Nem abba a sorba tartozik a költségvetésnél. Mások a jogi keretek. A temetkezési vállalattal kapcsolatban elmondta, hogy 2019-ben 50 millió forintos támogatást kapott a várostól. Idén nem szorulnak segítségre, a cég jó helyzetben van. Azzal pedig nem tudnak mit tenni, hogy a kórházban más cégeket ajánlanak a temetkezésre, hiába vették fel a kapcsolatot a kórház vezetőjével.  A médiaközpontnál elmondta, hogy a két cég összevonása megtakarítás lett volna, ha nem szálltak volna el az energiaárak és bérköltségek, így azonban ezt nem lehet összehasonlítani. 


Melega Miklós kikérte magának, hogy sértegette volna más intézmények vezetőit azzal, hogy azt mondta, a színház jól gazdálkodott. A színház a város életében kulturális funkciót tölt be, finanszírozás tekintetében lehet, hogy más, ezt elismerte. 


Horváth Soma alpolgármester méltatlannak érezte a vitát a színház kapcsán, megköszönte a munkájukat. Utalt arra, hogy két éve új törvényt fogadtak el a színházakkal, bábszínházakkal kapcsolatban. Akkor új szerződést kötöttek, ez most lejárt. Ha veszélybe kerülne a színház működése, a város segítene, de ez a helyzet nem áll fent. 


Horváth Gábor elsőként a SZOVA Zrt.-re tért ki, azt kérdezte, hogy ebből a 700 millióból mennyit szeretne a cég igénybe venni! Azt látja, ha ennyit tudnak adni, akkor jó helyzetben van a város. Minden évben eladja a város a családi aranyat, hogy fenntartsák, megmentsék a SZOVA Zrt.-t. Mi lesz, ha már nem lesz mit eladni? – tette fel a kérdést.  A Savaria Fórummal kapcsolatban azt kérte, nézzék meg az oldal látogatottságát. Nem megszüntetni akarja, hanem azt kérte, hogy adják ki kevesebb oldalon vagy csak kéthetente. Nehezményezte, hogy folyamatosan emelkednek a költségei. 


A polgármester visszautalt arra, hogy az előző ciklusban két városi lap volt, az nem volt helyes. 


Dr. László Győző alpolgármester megköszönte az AGORA valamennyi dolgozójának, hogy az elmúlt, nehéz időszakban is megállták a helyüket. Szerinte a hiteles tájékoztatásról irtózik a Fidesz-frakció, ezért került terítékre a Savaria Fórum. Szívesen elolvasná a véleményüket a lapba, ha hajlandók lennének nyilatkozni. 


Horváth Gábor ismét annyit kért, hogy kevesebb oldalon jelenjen meg az újság, hogy csökkenjenek a költségek. 


Koczka Tibor szerint FEB-tagként Horváth Gábor kellene a legjobban tudni, hogy mi mennyibe kerül. 


Illés Károly hangsúlyozta, hogy ő sem jogilag tartotta összeférhetetlennek a Távhő és SZOVA Zrt. ügyét, hanem gazdaságilag. A SZOVA Zrt.-nél óriási vagyonfelélés történik, emellett tudják, hogy nem fogják visszafizeti a tagi kölcsönt. 


Ágh Ernő azt mondta, sok sértegetést kapott a FIDESZ-frakció, ezt visszautasítják. Látja, hogy mennyire nehéz helyzetben van a SZOVA, csak szeretnének egy stratégiai tervet látni. Sok mindennel próbálkozott a SZOVA, de a nehéz helyzetből kilábalni nem tudott. Szerinte a szállodafejlesztő projektet meg lehetne szüntetni, s nem ettől a cégtől kellene elvárni, hogy 20 millió  forinttal támogassa az önkormányzati rendezvényeket. 

 

Szavaztak az ellenzék módosító javaslatairól, ezeket elutasították, majd egyesével elfogadták az üzleti terveket. 

 

5.) Javaslat az új Városligeti Bölcsődét érintő döntések meghozatalára

 

Hozzászólás nélkül egyhangúlag igennel szavazták meg a képviselők. 

 

6.) Javaslat a szombathelyi identitást erősítő program kiterjesztésére


Illés Károly frakcióvezető elmondta, hogy nem most van itt az ideje bővíteni ezt a programot, mert évi 15 millió forintba kerül. Egész nap azt hallgatták, hogy nincs semmire pénzt, ne most költsenek erre. Később ők is támogatják majd. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária azt kérdezte, hogy ennek hol van a forrása ennek a költségvetésben! 


Dr. Nemény András elmondta, hogy dr. Puskás Tivadar előző polgármester kérése volt, hogy vigyék tovább ezt a programot, melyet ő indított el. A jelenlegi polgármester megtartotta ígéretét, sőt tovább is fejlesztették. Ez a döntés a jövőről szól, szerinte jó dolgok vannak benne, melyeket a szombathelyiek szeretnek majd. Vannak olyan elemei, melyeket az utódainknak hagyunk majd örökül. Azt kérte, egyhangúlag támogassák majd. 


Ágh Ernő szerint, amikor ezt a programot dr. Puskás Tivadar elindította, akkor jó helyzetben volt a város. Most azonban nem így van. Ő személy szerint meggondolja, hogy támogassa-e! 


Dr. Nemény András szomorú, hogy nem támogatja az ellenzék. Tóth Kálmán frakcióvezető nem értette az ezzel kapcsolatos cirkuszt: azt állítja az ellenzék, hogy pénzszórás a szombathelyi identitást erősítő program. 


Horváth Soma alpolgármester azt kérte, ne támadják a programot, főleg úgy, hogy jótékony célja is van a Szombathely Fal létrehozásának, mellyel a Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványnak segíthetnek. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária azt javasolta, hogy a 15 millióról 5 millióra csökkentsék az összeget és azt is adják oda a Zseboroszlán alapítványnak. Majd kérte, hogy mutassák meg, melyik soron található ez az összeg a költségvetésben. Szerinte a büdzsé alapja, hogy takarékoskodjanak, nem szabad szórni a pénzt. 


Dr. Nemény András számára értelmezhetetlen, hogy egy jobboldali frakció egy identitáserősítő program ellen kampányol. Hozzátette, ha érdemes a cél a támogatásra, nem kell megjelölni a forrást. 


Dr. Horváth Attila alpolgármester is meglepődött ezen: évente több alkalommal is módosítják a költségvetést. Nem tudja eldönteni, hogy a sajtónak szánta a kérdést vagy ténylegesen tette fel a képviselőasszony a kérdést. 


Horváth Gábor egyetért az identitás erősítést ösztönző programmal, neki a Ludovicus lenyomata nem tetszik az ovis kulacson, inkább Szent Mártont tenné rá. Minden második házasság válásként végződik szerinte az ezüstözött képkeret akár fegyverré is válhat ilyenkor a pár egyik tagjának a kezében. Szerinte hasznosabb lenne egy kis füzet, melyben egy szakértő tanácsot ad a hosszan tartó házasságról. 


Dr. Nemény András viccesen úgy fogalmazott, minden felvetésre nyitott, de azért vannak határok. Szerinte az óvodások kedvelik Ludovicust, ne cseréljék le! 


Kecskés László is felsorolta, hogy melyek lennének a fontosabb beruházások például az ő körzetében. Ötletként felvetette, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. minden újszülött szombathelyi gyerek után 10 fát ültet. Így az 1000 fa program is lendületet kaphatna. 
Illés Károly frakcióvezető újra megfogalmazta gondolatit: jelen gazdasági helyzetben nem támogatják a programot. Ha jobb pénzügyi helyzetbe kerül a város, támogatni fogják. 


A hosszas vita után végül elfogadták a program kiterjesztését. 

 

7.) Javaslat a szombathelyi Szabadidőközpontot érintő döntések meghozatalára

 

Jelentkező nélkül azonnal a szavazásra tértek rá, elfogadták az előterjesztést. 

 

8.) Javaslat a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia új kézilabda-csarnoka építésével kapcsolatos döntés meghozatalára


Dr. Czeglédy Csaba szerint fontos, hogy építési telket biztosítsanak az SZKKA csarnokához. Pődör Zoltánnak, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ügyvezető elnökének intézte a kérdést, hogy dr. Hende Csaba saját vagyonából vagy más forrásból mennyi támogatást adott csapatnak! 


Tóth Kálmán frakcióvezető hangsúlyozta, vitán felül áll, hogy kell egy kézilabda csarnok, ez szakmailag nem kérdés. Aggasztó azonban egy kormányhatározat a sportlétesítmények támogatásáról: Balassagyarmat, Hévíz, Komló, Devecser, Makó kézilabdacsarnokot kap. Ezek egyike sem vetekedhet Szombathellyel. Ezek a települések 1,5-1,7 milliárd forintot kaptak csarnokonként. Kiemelte, Szombathelyen nem fog múlni, a terület adott. A város a saját részét teljesíti. De hol van az a rész, ami a kormányhatározatból kimaradt? – tette fel a kérdést. 


Illés Károly frakcióvezető úgy érzékelte, feszültség kerekedett az előterjesztésből. Ők mindenképpen támogatni fogják. Kiemelte, dr. Hende Csaba sikeresen lobbizott a szövetségnél. 


Koczka Tibornak is voltak aggályai az üzleti tervvel, támogatás ütemével kapcsolatban.  Azt mondta, jó lenne látni ezeket. 


Pődör Zoltán elmondta, hogy az elmúlt 10 évben azon dolgozik, hogy legyen önálló létesítménye a csapatnak. Nehéz így közösséget formálni. Örömét fejezte ki, hogy itt lehet és meg tudják valósítani az álmukat. Ehhez kérte a segítséget, hogy az első lépést, a telek kijelölését fogadják el. Van egy jóváhagyott TAO-pályázat a tervezéshez, ezt el is tudják kezdeni. Az engedélyezési eljárást is, ha a telek rendeződik. Hozzátette, hogy a mostani gazdasági helyzetben sok cég lemondta a támogatást. A rendszerben megvannak a szabályok, hogyan lehet a TAO-pénzekhez hozzájutni. Dr. Hende Csaba ebben segített a csapatnak. 


Ezt követően szavaztak, támogatták az előterjesztést. 


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Második lett a szombathelyi Kelemen Alex a 7-8. évfolyamosok országos történelemversenyén
Hétvégén tartották a verseny döntőjét az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központban.