km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Már oltanak a háziorvosok

Már oltanak a háziorvosok

Új szakaszba lépett a hazai oltási kampány, megkezdődött a lakosság tömeges immunizálása a háziorvosi rendelőkben. A koronavírus elleni vakcinát először – február 4. és 7. között – a legidősebb páciensek kapják meg, hiszen a járvány halálos áldozatainak közel fele a 80 év fölötti korosztályból kerül ki. Azokat oltják, akik előzetesen regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon.

 

Országszerte több mint ezer háziorvosi rendelőben kezdték meg a koronavírus elleni oltások beadását. Minden nap, akár rendelési időn túl is fogadják a pácienseket. A Moderna egy ampullájában tíz adag van, felolvasztását követően normál hűtőben hat órán át tartható el, ennyi időn belül kell tehát a tíz behívott pácienst beoltani. Ez az egyik legkorszerűbb oltóanyag a piacon, ami nem gyengített vírust, hanem hírvivő mRNS-t tartalmaz. Ennek hatására a saját sejtjeink hozzák létre a koronavírus-tüskefehérjét, ezáltal az immunrendszer kialakítja a védettséget.


Az orvosok számára komoly logisztikai kihívást jelentett az oltások megszervezése. Mindenkivel egyesével egyeztettek telefonon például arról, hogyan tudnak eljutni időpontra a rendelőbe, vagy szednek-e olyan gyógyszert, ami mellett az oltás nem adható be. Mivel a megmaradó vakcinmennyiség központi visszaszállítására vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség, arra kellett törekedniük, hogy összejöjjön adott napra a tíz beteg. Kiválaszthattak további hat főt, akik a kórházi oltóponton Pfizer vakcinát kapnak. Az oltási kampány során az ágyhoz kötött betegeket is immunizálják majd, az orvosok házhoz mennek. Aki most lemaradt erről az oltási körről, vagy valamilyen okból nem oltható, az is megkapja majd a védőoltást a vakcinák számának függvényében.

 

Akár egy szúnyogcsípés

 

Az újonnan megnyílt alapellátó központ egyik rendelőjében a 97 éves Nemes Pál kapta meg az első koronavírus elleni oltást csütörtökön reggel. Azt mondja, bízik az oltásokban, az influenza elleni vakcinát is minden évben beadatja. Mivel a koronavírus ismeretlen betegség, beoltva érzi magát a legnagyobb biztonságban. Az orvosa ajánlotta, hogy kérje a vakcinát, a szúrást alig érezte, az esetleges mellékhatásoktól sem tart.


Oltás előtt beleegyező nyilatkozatot ír alá a beteg, az orvos meghallgatja a tüdejét, vérnyomást mér. Az injekciót felkarba adják, utána 20-30 percig megfigyelik a pácienst. Az első adag után ritkán jelentkeznek mellékhatások, a második már valamivel erősebb immunreakciót válthat ki. Előfordulhat hőemelkedés, láz, fájdalom vagy duzzanat a szúrás helyén, esetleg fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, émelygés, rossz közérzet. Az orvosok azt mondják, minden mellékhatásnál nagyobb baj, ha elkapjuk a betegséget, és kórházba kerülünk. Az oltás a leghatékonyabb módja a járvány megfékezésének, minél többen oltakoznak, annál hamarabb térhet vissza az élet a régi kerékvágásba...

 

Oltási terv többszörös átiratban

 

A szándék az, hogy a legidősebbektől visszafelé haladva oltják a háziorvosok a betegeket. Ám a vakcinahiány miatt a tervezettnél lassabban halad a lakosság immunizálása, ezért az oltási programot már többször kellett módosítani. Eddig a magyarok 2,5 százaléka kapott koronavírus elleni oltást: 247 ezren első, további 75 ezer fő már a második adagot is. Elsőként az egészségügyi dolgozókat, majd az idősotthonok lakóit és alkalmazottait immunizálták. A továbbiakban előnyt élveznek a rendvédelmi dolgozók és a közigazgatási szervek tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Majd következnek a krónikus betegek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, végül azok a 18-59 évesek, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba.

 

Amerikai, orosz vagy kínai?

 

Magyarországon eddig öt vakcinát engedélyeztek. A Pfizer/BioNTech és a Moderna ún. mRNS-vakcina, az AstraZeneca pedig vektorvakcina, ami módosított, osztódásra nem képes vírusba ültetve juttatja be a testbe a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént. Mindhárom oltóanyag hatékonysága 90 százalék fölötti. Az inaktivált vírust tartalmazó, orosz gyártású Szputnyik V januárban kapott hazai forgalombahozatali engedélyt, a hasonló elven működő kínai Sinopharmnak pedig egy hete adott zöld utat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A tervek szerint ötmillió adag oltóanyag érkezik Kínából, a szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt történik.


A Magyar Orvosi Kamara egyelőre nem ajánlja az orosz és a kínai vakcinák használatát, mert az OÉGYI nem közölte még az alkalmazással kapcsolatos dokumentumokat. A kamara elnöksége azt kérte az intézettől, hogy minél előbb hozza nyilvánosságra ezeket – a betegek és az orvosok biztonsága érdekében.


A magyar vakcina fejlesztése jól halad, ebben a hónapban kezdhetik az állatkísérleteket.


kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Rengeteg játékkal és mókával ünnepli születésnapját a Kalandváros
Húszéves a Kalandváros - a születésnapot családi programmal ünnepli a létesítmény pénteken és szombaton. Lesz koncert, sportvetélkedő, kézműves foglalkozás és bábjáték is. Amikor 2002-ben elkészült a szabadtéri játszópark, nem volt hozzá hasonló a környéken. Hamar megkedvelték a gyerekek, és a népszerűsége két évtized után is töretlen.
További két útszakasz újul meg Szombathelyen, az egyik Oladon, a másik a Derkovits-városrészen
Várják a bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban
A Szombathelyi Parkfenntartási Kft. augusztus 15. és szeptember 30. között várja a lakossági bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban, olvasható a Szompark Kft. közleményében.
Javítják a szalagkorlátot, emiatt teljes útzár lesz az M80-as autóúton Csákánydoroszló és Vasszentmihály között
Az M80-as autóúton történt baleset során megrongálódott szalagkorlát helyreállítási munkái miatt teljes útzár lesz 2022. augusztus 15-16-án, hétfőn és kedden a csákánydoroszlói és a vasszentmihályi csomópontok között. A 6 és 18 óra között zajló munkálatok idején az M80-as autóút Csákánydoroszló csomópont – 7452-es jelű Csákánydoroszló-Vasalja összekötő út – 8-as főút - M80-as autóút Vasszentmihály csomópont terelőúton közlekedhetnek az autósok, közölte a Magyar Közút.
Zivatarok miatt adtak ki veszélyjelzést megyénkre is
Zivatar miatt veszélyjelzést adott ki csütörtökön 12 megyére, köztük Vasra is az Országos Meteorológiai Szolgálat.