km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Már oltanak a háziorvosok

Már oltanak a háziorvosok

Új szakaszba lépett a hazai oltási kampány, megkezdődött a lakosság tömeges immunizálása a háziorvosi rendelőkben. A koronavírus elleni vakcinát először – február 4. és 7. között – a legidősebb páciensek kapják meg, hiszen a járvány halálos áldozatainak közel fele a 80 év fölötti korosztályból kerül ki. Azokat oltják, akik előzetesen regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon.

 

Országszerte több mint ezer háziorvosi rendelőben kezdték meg a koronavírus elleni oltások beadását. Minden nap, akár rendelési időn túl is fogadják a pácienseket. A Moderna egy ampullájában tíz adag van, felolvasztását követően normál hűtőben hat órán át tartható el, ennyi időn belül kell tehát a tíz behívott pácienst beoltani. Ez az egyik legkorszerűbb oltóanyag a piacon, ami nem gyengített vírust, hanem hírvivő mRNS-t tartalmaz. Ennek hatására a saját sejtjeink hozzák létre a koronavírus-tüskefehérjét, ezáltal az immunrendszer kialakítja a védettséget.


Az orvosok számára komoly logisztikai kihívást jelentett az oltások megszervezése. Mindenkivel egyesével egyeztettek telefonon például arról, hogyan tudnak eljutni időpontra a rendelőbe, vagy szednek-e olyan gyógyszert, ami mellett az oltás nem adható be. Mivel a megmaradó vakcinmennyiség központi visszaszállítására vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség, arra kellett törekedniük, hogy összejöjjön adott napra a tíz beteg. Kiválaszthattak további hat főt, akik a kórházi oltóponton Pfizer vakcinát kapnak. Az oltási kampány során az ágyhoz kötött betegeket is immunizálják majd, az orvosok házhoz mennek. Aki most lemaradt erről az oltási körről, vagy valamilyen okból nem oltható, az is megkapja majd a védőoltást a vakcinák számának függvényében.

 

Akár egy szúnyogcsípés

 

Az újonnan megnyílt alapellátó központ egyik rendelőjében a 97 éves Nemes Pál kapta meg az első koronavírus elleni oltást csütörtökön reggel. Azt mondja, bízik az oltásokban, az influenza elleni vakcinát is minden évben beadatja. Mivel a koronavírus ismeretlen betegség, beoltva érzi magát a legnagyobb biztonságban. Az orvosa ajánlotta, hogy kérje a vakcinát, a szúrást alig érezte, az esetleges mellékhatásoktól sem tart.


Oltás előtt beleegyező nyilatkozatot ír alá a beteg, az orvos meghallgatja a tüdejét, vérnyomást mér. Az injekciót felkarba adják, utána 20-30 percig megfigyelik a pácienst. Az első adag után ritkán jelentkeznek mellékhatások, a második már valamivel erősebb immunreakciót válthat ki. Előfordulhat hőemelkedés, láz, fájdalom vagy duzzanat a szúrás helyén, esetleg fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, émelygés, rossz közérzet. Az orvosok azt mondják, minden mellékhatásnál nagyobb baj, ha elkapjuk a betegséget, és kórházba kerülünk. Az oltás a leghatékonyabb módja a járvány megfékezésének, minél többen oltakoznak, annál hamarabb térhet vissza az élet a régi kerékvágásba...

 

Oltási terv többszörös átiratban

 

A szándék az, hogy a legidősebbektől visszafelé haladva oltják a háziorvosok a betegeket. Ám a vakcinahiány miatt a tervezettnél lassabban halad a lakosság immunizálása, ezért az oltási programot már többször kellett módosítani. Eddig a magyarok 2,5 százaléka kapott koronavírus elleni oltást: 247 ezren első, további 75 ezer fő már a második adagot is. Elsőként az egészségügyi dolgozókat, majd az idősotthonok lakóit és alkalmazottait immunizálták. A továbbiakban előnyt élveznek a rendvédelmi dolgozók és a közigazgatási szervek tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Majd következnek a krónikus betegek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, végül azok a 18-59 évesek, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba.

 

Amerikai, orosz vagy kínai?

 

Magyarországon eddig öt vakcinát engedélyeztek. A Pfizer/BioNTech és a Moderna ún. mRNS-vakcina, az AstraZeneca pedig vektorvakcina, ami módosított, osztódásra nem képes vírusba ültetve juttatja be a testbe a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént. Mindhárom oltóanyag hatékonysága 90 százalék fölötti. Az inaktivált vírust tartalmazó, orosz gyártású Szputnyik V januárban kapott hazai forgalombahozatali engedélyt, a hasonló elven működő kínai Sinopharmnak pedig egy hete adott zöld utat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A tervek szerint ötmillió adag oltóanyag érkezik Kínából, a szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt történik.


A Magyar Orvosi Kamara egyelőre nem ajánlja az orosz és a kínai vakcinák használatát, mert az OÉGYI nem közölte még az alkalmazással kapcsolatos dokumentumokat. A kamara elnöksége azt kérte az intézettől, hogy minél előbb hozza nyilvánosságra ezeket – a betegek és az orvosok biztonsága érdekében.


A magyar vakcina fejlesztése jól halad, ebben a hónapban kezdhetik az állatkísérleteket.


kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.