km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Már használhatók az új parkolók a Derkovits városrészen

Már használhatók az új parkolók a Derkovits városrészen

6 parkolóhelyet alakítottak ki a Szabó Miklós utcában, 14 helyet a Szűrcsapó 6. mellett, és 12 darabot a Szűrcsapó 8-10. mellett. De nemcsak parkolóépítés történt: kiépítették a közvilágítást, a be- és kivezető út mellett pedig gyalogjárda is készült, ami nagyban segíti a parkolók közti közlekedést. És már elkészültek a tervek további parkolók építéséhez, illetve zöldterület-fejlesztéshez is.

„Nem hoztam magammal ollót, nincs nálam szalag, nincs itt zenekar. Én így szerettem volna megnyitni ezt a parkolót. 9 óra óta használhatóak az új várakozóhelyek a Szűrcsapó utca, illetve a Szabó Miklós utca és a Bem József utca találkozásában” – kezdte péntek délelőtti sajtótájékoztatóját Horváth Soma alpolgármester, a 4. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Az önkormányzat és a SZOVA Nonprofit Zrt. megrendelésére összesen 32 darab parkolót alakított ki a kivitelező a Derkovits városrészen: 6 parkolóhelyet a Szabó Miklós utcában, 14 helyet a Szűrcsapó 6. mellett, és 12 darabot a Szűrcsapó 8-10. mellett.

De nemcsak parkolóépítés történt. Mint Horváth Soma elmondta, a kiépítették a közvilágítást is ezeken a területekre, és természetesen mindenhová épült be- és kivezető út, illetve gyalogjárda is, ami nagyban segíti a parkolók közti közlekedést.

„És természetesen, ahogy az ilyenkor lenni szokott, ahol szükséges volt, megmetszettük a bokrokat, például itt a Szűrcsapó 6-nál is. Illetve vannak itt régi típusú padok, ezeket a Szompark segítségével felújítottuk: deszkákat cseréltünk és lefestettük őket, de a jövőben tervezzük majd újakra cserélni őket” – árulta el, hozzátéve, egyetlen egy fát sem vágtak ki a munkálatok során.

A munka viszont még nem ért véget, a Szűrcsapó 8-10-nél ugyanis még vannak füvesítési és parkosítási feladatok, de ezek már nem befolyásolják a parkolók használatát. A parkoló és a játszótér közé került egy korlátrendszer, hogy védje a játszóteret, de ültetni fognak majd még ide egy bokorsort és két fát is. Erre a tervek szerint az elkövetkezendő két hétben kerül sor.

Emellett folyamatban vannak és jól haladnak a munkálatok az Akacs Mihály utcában, a tervek szerint május elejére végeznek is a felújítással és hamarosan a Váci Mihály utcában, a Coop előtt is teljeskörűen felújítják a járdát.


A 8,5 milliárdból is jut a Derkovitsra

Horváth Soma emlékeztetett, szerdán dr. Nemény András polgármester bejelentette, hogy a Magyar Államkincstár elfogadta azokat a szükséges szakmai dokumentumokat, amelyek értelmében európai uniós TOP pluszos forrásból 8,5 milliárd forintot fog utakra, járdákra, parkolókra, hidakra, parkokra és kerékpárutakra költeni a város az elkövetkezendő években.

Ennek részeként a Derkovits városrészen is több helyen zajlanak majd építkezések, felújítások. Tervben van egy parkoló kialakítása a Benedek Elek utcai transzformátorház mögött, a Váci Mihály utca 32-34. mellett, illetve a Dr. Szabolcs Zoltán utca mögött, a Patak utcában is épül majd egy aszfaltos, több mint 30 férőhelyes nagy parkoló és elkészült a terv ahhoz is, hogy parkolóvá alakítsák a Bem busz-fordulót is.

A Bem buszforduló átalakításának tervei

Ezek a parkolóépítések minden bizonnyal a következő két évben fognak megvalósulni.
Horváth Soma azonban hangsúlyozta, nemcsak a parkolóépítés fontos, hanem más területek rendben tartása, felújítása is. Így elkészültek már tervek zöldfelületek megújításához is, így több helyszínen zajlanak majd parkosítások is az elkövetkezendő években, hogy „modern 21. századi zöldterületeket varázsoljunk a Derkovitson” – mondta.

CzB

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.