km/óra
  2021.01.24., vasárnap  •  Timót napja
Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban

Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban

Az online térbe hívja óvodás nézőit a Mesebolt Bábszínház. A járványhelyzet miatt a társulat valamennyi előadása elmarad december 10-ig, de a műhelymunka nem állt meg. A Téli képek című sorozat első darabja már elkészült, ezt videóra rögzítették, és egy zárt linken eljuttatják a bérletet vásárolt intézményekhez, így a gyerekek az óvodában vagy akár otthon is megnézhetik.

 

A Szent Márton köpenye című darab jeleneteket villant fel a savariai születésű püspök életéből. A játszó: Kovács Bálint. Az előadáshoz kapcsolódik a Pesovár Ernő művészeti iskola Kis Tücsök csoportjának bemutatója is, ők népi ludas játékot adnak elő. Végül a gyerekek egy képsorozatot láthatnak arról, hogyan készíthetik el saját, Márton történetéhez kapcsolódó papírbábszínházukat.
Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, hogy téli képek címmel indítottak egy online színházi bérletet, tematikusan Szent Márton ünnepkörhöz kapcsolódóan, a karácsonyi-adventi időszakhoz és a farsangi időszakhoz kapcsolódóan készítenek filmeket.


A bérletsorozat következő darabja a karácsonyi ünnepkörhöz kötődik. Ehhez az előadáshoz - rendhagyó módon - a két bábszínész készíti a kellékeket is. Lukács Gábor azt mondja, épp egy új szakmát tanul. 


“Ahhoz, hogy a színpadon bábokkal álljunk, jelen esetben nekünk kell megcsinálnunk a bábokat, és mivel egy betlehemes árnyjátékra készülünk, árnybábokat készítünk. De vehetjük úgy, hogy én most egy workshopon veszek részt, mert nekem ez az első ilyen munkám” – tette hozzá. 


A betlehemi történetet a gyerekek decemberben nézhetik meg, addig még sok munka vár a színészekre. Az árnyjátékhoz egy írásvetítőt használnak, és ötletes megoldásokkal teszik még látványosabbá a produkciót. 


A Gyertek velünk Betlehembe című darab szövegét is Császár Erika írta. Elhangzik majd Mária és József találkozásának története, az angyali üzenet Jézus születéséről, és egészen a betlehemi jászolig viszi nézőit az előadás. Az előadást követően kiderül, hogyan készítheti el otthon bárki a saját árnyszínházát, a néptáncosok pedig lucázást és regölést mutatnak be. A farsangi időszakban télbúcsúztató tavaszköszöntő játékkal jelentkezik majd a bábszínház.

 

Fotó: Mesebolt Bábszínház Facebook-oldala

Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Az éttermek és szállodák pünkösdig nem számíthatnak újranyitásra Frissítés: a kormány cáfol, nincsen ilyen döntés
Levelet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a hazai szállodások és éttermesek azzal kapcsolatban, hogy pünkösd előtt ne számítsanak nyitásra. A kormány cáfolta, hogy ilyen döntést hozott volna.
legfrissebbek
Óriási küzdelemben kapott ki Kaposváron a Falco
Gasper Okorn együttese előbb ledolgozta hátrányát, majd megfordította a mérkőzést, az utolsó percekbeli adok-kapokból viszont a somogyiak jöttek ki jobban.
Síntörés miatt nem járnak a vonatok Hegyfalu és Ölbő-Alsószeleste között
Szlávik: az engedélyezett védőoltások hatékonyak és biztonságosak
Azok a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek - legyenek akár hagyományos módon vagy korszerű, új technológiával előállítva - egyaránt hatékonyak és biztonságosak - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Ötgólos hátrányból is felállt, mégis búcsúzott a Magyar Kupától az SZKKA
A szombathelyiek többször is bizonyították, hogy nagy tartás van bennük, a végén mégis a vendégek örülhettek a győzelemnek.
Renault kisbusz borult az oldalára Nick közelében, zuhogó esőben
Répcelak irányába tartott egy német rendszámú kisbusz szombaton délután, amikor Nick előtt a jármű megcsúszott, majd a menetirány szerinti bal oldalon árokba sodródott, és az oldalára dőlt.