km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban

Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban

Az online térbe hívja óvodás nézőit a Mesebolt Bábszínház. A járványhelyzet miatt a társulat valamennyi előadása elmarad december 10-ig, de a műhelymunka nem állt meg. A Téli képek című sorozat első darabja már elkészült, ezt videóra rögzítették, és egy zárt linken eljuttatják a bérletet vásárolt intézményekhez, így a gyerekek az óvodában vagy akár otthon is megnézhetik.

 

A Szent Márton köpenye című darab jeleneteket villant fel a savariai születésű püspök életéből. A játszó: Kovács Bálint. Az előadáshoz kapcsolódik a Pesovár Ernő művészeti iskola Kis Tücsök csoportjának bemutatója is, ők népi ludas játékot adnak elő. Végül a gyerekek egy képsorozatot láthatnak arról, hogyan készíthetik el saját, Márton történetéhez kapcsolódó papírbábszínházukat.
Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, hogy téli képek címmel indítottak egy online színházi bérletet, tematikusan Szent Márton ünnepkörhöz kapcsolódóan, a karácsonyi-adventi időszakhoz és a farsangi időszakhoz kapcsolódóan készítenek filmeket.


A bérletsorozat következő darabja a karácsonyi ünnepkörhöz kötődik. Ehhez az előadáshoz - rendhagyó módon - a két bábszínész készíti a kellékeket is. Lukács Gábor azt mondja, épp egy új szakmát tanul. 


“Ahhoz, hogy a színpadon bábokkal álljunk, jelen esetben nekünk kell megcsinálnunk a bábokat, és mivel egy betlehemes árnyjátékra készülünk, árnybábokat készítünk. De vehetjük úgy, hogy én most egy workshopon veszek részt, mert nekem ez az első ilyen munkám” – tette hozzá. 


A betlehemi történetet a gyerekek decemberben nézhetik meg, addig még sok munka vár a színészekre. Az árnyjátékhoz egy írásvetítőt használnak, és ötletes megoldásokkal teszik még látványosabbá a produkciót. 


A Gyertek velünk Betlehembe című darab szövegét is Császár Erika írta. Elhangzik majd Mária és József találkozásának története, az angyali üzenet Jézus születéséről, és egészen a betlehemi jászolig viszi nézőit az előadás. Az előadást követően kiderül, hogyan készítheti el otthon bárki a saját árnyszínházát, a néptáncosok pedig lucázást és regölést mutatnak be. A farsangi időszakban télbúcsúztató tavaszköszöntő játékkal jelentkezik majd a bábszínház.

 

Fotó: Mesebolt Bábszínház Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.