km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Manócigi: nemcsak káros, illegális is

Manócigi: nemcsak káros, illegális is

Az Elf Bar (manócigi, manórudi , manórúd) egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz, amely akár többezer slukkra elegendő töltetet is tartalmaz, és párezer forintért beszerezhető. Egyszerű használata és kompakt kiszerelése miatt egyre népszerűbb, főleg a fiatalok körében.

 

Az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Mégis egyre többször ajánlják vételre online hirdetésekben, a Facebook Marketplace-en, különböző zárt csoportokban, az Instagramon és a TikTokon is. Az internetről pár kattintással elérhető bárki számára, melyet futárral szállítanak a megadott címre vagy csomagpontra.


Az áru nagy tételben leggyakrabban Szlovákiából és Budapesten a kínai piacról érkezik az eladókhoz. Mivel uniós szinten nincs kötelező szabályozás az elektronikus dohánytermékekre, ezért az engedélyekre, forgalmazásra, adóztatásra vonatkozó tagállami szabályok eltérőek. Aki Magyarországon értékesít engedély nélkül ilyen termékeket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.


Kérdésünkre Tóth Balázs, a szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szakmai társelnöke kihangsúlyozta, hogy amíg a hagyományos dohánytermékek és az IQOS hevítőrúd egészségre káros hatásait, mellékhatásait és az anyag összetevőit ismerjük, hiszen több éve vannak legálisan a magyar piacon, addig az Elf Bar ismeretlen összetevőkből álló anyagot juttat a szervezetbe, sem a rövid-, sem a hosszútávú hatásai nem ismertek. Fél éve megjelent termékről van szó, melynek a magyarországi forgalmazása tiltott.


Kelemen Krisztián, a szombathelyi KEF elnöke és Tóth Balázs szakmai társelnök nyomatékosan felhívja a szülők figyelmét, hogy az Elf Bar népszerűsége főként a 12-16 éves korcsoportban, az általános és középiskolások körében, Szombathelyen is töretlen. Sajnos, a pedagógusok folyamatosan számolnak be a szakembereknek arról, hogy egyre többször találnak Elf Bart a fiataloknál az óraközi szünetekben. 


– Mivel a legtöbb Elf Bar nikotint is tartalmaz, ezért a fiatalok, akik nem töltötték be a 18. életévüket, nagy valószínűséggel ezeket a verziókat részesítik előnyben a fogyasztáskor – mondták el a KEF elnökei. – Nincs nikotinfüst, mint a hagyományos cigarettánál, az ízesítés miatt nincs kellemetlen, zavaró utóíz és szag a használó ruházatán, bőrén, a szájüregben vagy akár a hajon. Ez a kellemes utóhatás rövid idő alatt függőséget okozhat. Ez a rejtett nikotinfüggőség az egyik legnagyobb veszélye az Elf Barnak, hiszen észrevétlenül válik rabjává a fiatal, azzal a téves tudattal, hogy amit tesz, az szinte már egészséges. Mivel az Elf Barral tömény dózisban jutnak a fiatalok nikotinhoz gőz formájában, ezért köhögés, fejfájás, légzési panaszok, szédülés, alvászavarok is megjelenhetnek. Az Elf Bar használatának kockázata, hogy egyáltalán nincsenek sem rövid, sem hosszú távú tapasztalatok a hatásait tekintve. A nagyobb dózisban szervezetbe kerülő nikotin és más növényi glicerinek, oldószer és ízesítőanyag rövid idő alatt függőséget és egészségkárosodást, főként a tüdő, a szív és érrendszer károsodását okozhatják. És van még egy fontos tényező, amiről beszélni kell. Mint minden divatcikk, a fogyasztói társadalomban fokozott keresletet generál, ezért az Elf Barra a feketepiac is felfigyelt, azaz nagyon olcsón, az interneten fellelhető árak töredékéért kapható hamis Elf Bar. Léteznek újratölthető verziók is. Mint minden újratölthető akkumulátornak, lehetnek veszélyei, ha nem megfelelő minőségűek. Számtalan esetben bizonytalan eredetű akkumulátorok túlhevülés miatt okoztak világszerte készülékrobbanást, akár a használó szájüregében. 


Tóth Balázs szakmai társelnök szerint a legfontosabb kérdés az, hogy a használóknak, azaz a fiataloknak miért van szükségük Elf Barra és más alternatívákra.  Ha a kérdésre az a válasz, hogy „Nekem nincs rá szükségem.”, akkor az azt a jó irányt jelzi, hogy a fiatalok életében a helyes értékrendű kortárscsoportok, a megfelelő családi szocializációs minta, nem a tiltáson, hanem a kommunikáción alapuló nevelés, valamint a produktív szabadidőeltöltés képesek győzni a fogyasztói társadalom egészségre káros csábításaival szemben.

 

Kelemen Krisztián, a szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke szerint  nagyon fontos felhívni a szülők, a gyerekek és szakemberek figyelmét arra, hogy az Elf Bar új veszélyforrás a gyerekekre nézve. Az is fontos tény, hogy a fiatalok egymás körében is árusítják az Elf Bart, és a hatóságok most fokozottan ellenőrzik a forgalmazását, melyet 5 millió és 500 millió forint közötti büntetési tétellel szankcionálhatnak. A NAV szerdán terjedelmes sajtóanyagot tett közé a fiatalokat veszélyeztető jelenségről.
címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!
Megyei I. osztály: a Vasváré a nap egyetlen hazai győzelme
A Rábapaty a Csepreg, a Király SE a Táplánszentkereszt, míg a Szentgotthárd a Bük otthonából távozott három ponttal.
Folytatódik a meleg, napsütéses idő
Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
Anno: ezrek vonultak fel a Karneválon
A karneváli forgatagot, amit nagy színjátéknak és eleven történelemkönyvnek egyaránt neveztek, 1961 szeptemberének végén láthatták először a város lakosai. A Savaria Karnevált –1963 kivételével – 1969-ig minden év augusztus utolsó vasárnapján rendezték meg. A felvonulást 1965-ben, 1966-ban a televízió is sugározta.