km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Málta: Egy sziget a hódítások középpontjában

Málta: Egy sziget a hódítások középpontjában

Várnainé Balogh Beáta régésztechnikus, történelemtanár ezúttal Máltáról mesélt a Világjárók előadás-sorozat legutóbbi részeként kedden este az Agora Savaria Filmszínházban. Kik lakták eleinte a szigetet? Kik próbálták meghódítani? Mit kell tudni a Johannita rendről? Meddig maradtak az angol felszabadítók? Minden kérdésre választ kaptak a szép számmal megjelent érdeklődők.

Várnainé Balogh Beáta elsőként ismertette a sziget paramétereit. Málta kis szigete a Földközi-tenger közepén fekszik. Területe mindössze 316 km2. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy Budapest területe 525 km2. A máltai szigetvilág hat szigete közül három a lakott, Málta mellett Gozo és Comino.

Málta Európa legdélebbi országa, körülbelül félúton található a Földközi-tenger nyugati és keleti partjai között, és nagyjából egyenlő távolságra van Szicíliától és Észak-Afrikától is. Málta a világ egyik legnagyobb népsűrűséggel rendelkező országa, lakossága körülbelül 430.000 fő. A népesség jórészt a föníciaiak, olaszok, arabok és britek leszármazottaiból áll. Málta szigetét sokan és sokszor említik az élő történelem szigeteként.

Az első ember a neolit korban, i.e. 5200 körül lépett a szigetre. Az UNESCO által hivatalosan a világ egyik legrégebbi szabadon álló épületeként elismert Ġgantija neolitikus templomok, amelyek közvetlenül a gozói Xagħra mellett találhatók, több mint 5500 évesek. Még az egyiptomi piramisoknál és az Egyesült Királyság Stonehenge-i piramisoknál is régebbi .

Később a kor legjelentősebb hódítói i.e. 800 körül a föníciaiak voltak. Ők a nyelvüket és hajózási tudományukat hagyományozták az országra. A máltai nyelv, mely sémi alapokra épül, latin betűkkel írják és nagyon sok angol, francia és olasz hatás érte, eredetileg ebből a korból, a föníciaiaktól ered. Róma a második pun háború elején, Kr. e. 218-ban foglalta el Máltát Karthágótól, bár az első pun háborúban már egyszer kifosztotta. Ez 500 évnyi föníciai/karthágói megszállásnak vetett véget a szigeteken.

A föníciaiak után, akik a szigetet is és ezt a várost is Maletnek nevezték, a rómaiak adják neki a Melita nevet. Publius, aki addig a rómaiak itteni fő támaszának számított, nemcsak a keresztény hitre tért Szent Pál hatására, de ő lett Málta első püspöke is, illetve később a kereszténység első szentté avatott mártírja Máltán.

A középkorban a germán, majd a bizánci hódítás után Málta arab uralom alá került. Az új hódítók meghatározták a szigetlakók kultúráját és nyelvét. A keresztény-mohamedán harcokban, 1530-ban V. Károly Máltát haditámaszpontként átengedte a johannita rendnek, amelyet ettől fogva neveztek máltai lovagrendnek.  

A Máltai Lovagrend legfontosabb jelképe az úgynevezett „Máltai kereszt”.  A Szent Elmo erődöt 1552-ben építették a lovagok Valletta kikötőinek védelme érdekében. Málta történelmének egyik legtragikusabb eseménye, a „nagy ostrom” zajlott itt: a törökök több mint 30 napig ostromolták és bombázták az erődöt. 1565 közepén több mint 20 000 török szállt partra a kis szigeten. A lovagok Jean de La Valetta Parisot nagymester irányításával rendkívül hősiesen védekeztek a négy és fél hónapig tartó ostrom alatt. Harcok és járvány következtében a török sereg nagyobbik része elpusztult, s amikor spanyol támogatás érkezett az ostromlottak megsegítésére, a törökök visszavonultak. Szulejmán szeptemberben csúfos vereséget szenvedett. A „Great Siege” győzelme megmentette a keresztény Európa déli részét a török seregek pusztításától. A győzelmet, szeptember 8-át ma is megünneplik a máltaiak.

A város ezután a hős Johannita lovag, Jean Parisot de Valletta Nagymester után kapta nevét, és lett Málta fővárosa. A rend hatalmas kórházat épített Vallettában (Sacra Infermeria), illetve ők alapították az első színházat, az első könyvtárt és Málta egyetemét is. Vízvezetékeket építettek, felújították a két sziget leromlott várait, a partok mentén őrtornyok sorát állították.

A rend máltai történetének Napóleon vetett véget, aki 1798-ban foglalta el a szigetet. Ekkor a franciák voltak túlsúlyban a renden belül, így a Nagymester a francia lovagok nyomására harc nélkül adta át a szigetet Napóleonnak  A lovagok továbbra is Máltán maradtak, de a hatalom a franciák kezébe került, akik minden mozdítható értéket magukkal vittek. A máltaiak nehezen tolerálták a franciák kalózkodását és az angolok segítségét kérték.

Az angol csapatok 1802–ben érkeztek Máltára. A franciákat hamar elkergették, de annyira megkedvelték a szigetet, hogy az elkövetkező 160 évre gyarmatosították.
Málta függetlenségét 1964-ben vívta ki, bár a köztársaságot csak 1974-ben kiáltották ki. Idővel a lovagrend távozni kényszerült. Hivatalosan 1834-ben a Johannita lovagrend központja és a Nagymester is Rómába költözött és azóta is ott van.


 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.